Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin
Yaşar Çelebi
Köşe Yazarı
Yaşar Çelebi
 

ZEYTUN İSYANLARI...

Maraş’ın Zeytun kazasında Sultan IV Murat zamanından kalan bahanelerle, değişik zamanlarda isyanlar olmuştur. Zeytun Ermenileri, IV Murat tarafından verildiğini iddia ettikleri bir fermana dayanarak 1774’ten beri vergi vermeyi reddetmişlerdir. XVIII. Yüzyıldan beri süregelen bu sorunu çözmek için girişimde bulunan zamanın Maraş valisi Ömer Paşa, Zeytun Ermenileri tarafından öldürülünce kasaba 7 ay süren bir sıkıyönetime tâbi tutuldu. Bu, Ermenilerin Osmanlı İmparatorluğu yönetimine karşı ilk silahlı isyanı olarak tarihe geçmiştir. Daha sonra Osmanlı hâkimiyeti altında 30'a yakın isyan daha çıkartmış, hepside kanlı çatışmalarla neticelenmiş ve bastırılmıştır. 1914 İSYANI: 17 – 30 Ağustos 1914 Zeytun Ermenileri tarafından ’Zeytun Fedai Alayı’ kurularak çıkarılan isyan. Bu isyanda Zeytun'da 100 kişi ölmüştür. Bu dönemde ilk Ermeni isyanı Zeytun'da Hükûmetin seferberlik ilanı yüzünden bölgedeki Ermenilerin askerlik şubesi önünde terhis edilen Andırın birliğine (birlik Andırınlılardan oluşmaktaydı) saldırıp, askerleri öldürmesiyle başladı. Bu olay sırasında Beşen köyüne sıçrayan çatışmalarda bu köydeki erkeklerin bir kısmı da hayatlarını kaybetmişdir. 1915 İSYANI: Zeytun, 1908 devrimiyle beraber azınlıklar ordunun bir parçası olma hakkı kazanmıştı. Daha önceki DİN, IRK özelliklerine göre yapılanma kaldırılmıştı. Zeytunlular 1914 yılında subay ve erlerden oluşan bir “Ermeni Alayı” kurmak üzere yetkililere müracaat etmişler ve bu istekleri reddedilmiştir. Zeytun Ermenileri (25 Mart 1915) tarihinde ihtiyaç duyulması üzerine orduya asker istediler. Fakat isyan eden Zeytun halkı, Osmanlıya asker vermedi ve bu isyanda Ermeniler Maraş Jandarma Bölük Komutanı Süleyman Efendi komutasında askerî birlikle çarpışmaya girdi. Çarpışma sonucunda Ermeniler Süleyman Efendi dahil, askerlerden 8 kişiyi daha öldürüp, 26 kişiyi de yaralamışlardı. Zeytun Ermeni milisleri çevredeki halktan yardım gördükleri için bir türlü yakalanamıyordu. Tehcir kararı bu koşulları değiştirmiş, Ermeni halkın zorunlu taşınması ile de milislerin gizlenme ve korunmaları zorlaşmıştır... bazı Ermeni çeteleri ise bölgeden uzaklaştırılmış veya yakalanmışlardır.
Ekleme Tarihi: 15 Ağustos 2016 - Pazartesi

ZEYTUN İSYANLARI...

Maraş’ın Zeytun kazasında Sultan IV Murat zamanından kalan bahanelerle, değişik zamanlarda isyanlar olmuştur.

Zeytun Ermenileri, IV Murat tarafından verildiğini iddia ettikleri bir fermana dayanarak 1774’ten beri vergi vermeyi reddetmişlerdir.

XVIII. Yüzyıldan beri süregelen bu sorunu çözmek için girişimde bulunan zamanın Maraş valisi Ömer Paşa, Zeytun Ermenileri tarafından öldürülünce kasaba 7 ay süren bir sıkıyönetime tâbi tutuldu.

Bu, Ermenilerin Osmanlı İmparatorluğu yönetimine karşı ilk silahlı isyanı olarak tarihe geçmiştir. Daha sonra Osmanlı hâkimiyeti altında 30'a yakın isyan daha çıkartmış, hepside kanlı çatışmalarla neticelenmiş ve bastırılmıştır.

1914 İSYANI: 17 – 30 Ağustos 1914 Zeytun Ermenileri tarafından ’Zeytun Fedai Alayı’ kurularak çıkarılan isyan. Bu isyanda Zeytun'da 100 kişi ölmüştür. Bu dönemde ilk Ermeni isyanı Zeytun'da Hükûmetin seferberlik ilanı yüzünden bölgedeki Ermenilerin askerlik şubesi önünde terhis edilen Andırın birliğine (birlik Andırınlılardan oluşmaktaydı) saldırıp, askerleri öldürmesiyle başladı. Bu olay sırasında Beşen köyüne sıçrayan çatışmalarda bu köydeki erkeklerin bir kısmı da hayatlarını kaybetmişdir.

1915 İSYANI: Zeytun, 1908 devrimiyle beraber azınlıklar ordunun bir parçası olma hakkı kazanmıştı. Daha önceki DİN, IRK özelliklerine göre yapılanma kaldırılmıştı.

Zeytunlular 1914 yılında subay ve erlerden oluşan bir “Ermeni Alayı” kurmak üzere yetkililere müracaat etmişler ve bu istekleri reddedilmiştir.

Zeytun Ermenileri (25 Mart 1915) tarihinde ihtiyaç duyulması üzerine orduya asker istediler.

Fakat isyan eden Zeytun halkı, Osmanlıya asker vermedi ve bu isyanda Ermeniler Maraş Jandarma Bölük Komutanı Süleyman Efendi komutasında askerî birlikle çarpışmaya girdi. Çarpışma sonucunda Ermeniler Süleyman Efendi dahil, askerlerden 8 kişiyi daha öldürüp, 26 kişiyi de yaralamışlardı.

Zeytun Ermeni milisleri çevredeki halktan yardım gördükleri için bir türlü yakalanamıyordu.

Tehcir kararı bu koşulları değiştirmiş, Ermeni halkın zorunlu taşınması ile de milislerin gizlenme ve korunmaları zorlaşmıştır... bazı Ermeni çeteleri ise bölgeden uzaklaştırılmış veya yakalanmışlardır.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.