Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin
Yaşar Çelebi
Köşe Yazarı
Yaşar Çelebi
 

TAHİRE…

-Kadınların Özgürlük Kahramanı- (I.Bölüm) Kadın katillerinin kol gezdiği ve bir yıl da 600 kadının öldürüldüğü (katledildiği), kanunlarımızın yetersiz kaldığı güzel ülkemde duyması, okuması gerekenlere. ...Tahire(*)’nin kahramanlık ününü duyan İran şahı Nasreddin, kadını huzuruna çağırtır ve hayranlık dolu bakışlarla şu sözlerle ona evlilik teklifi yapar; “Dininden vazgeç, benimle evlen ve en sevdiğim kraliçem olarak bolluk içinde bir yaşam sür” Hz. Tahire, zarafet, hikmet ve cesaretle bu teklifi geri çevirir. Bunun yerine, dünyayı dönüşüme uğratmaya mukadder olduğuna inandığı bir Emir için hayatını adamayı tercih eder. 450 kişi ayakta alkışlayarak bu tiyatro oyununu izler. 8 Temmuz’da Azerbaycan Devlet Akademik Milli Dram Tiyatrosunda sergilenen gösteri, nüfuzlu bir şair, âlim ve kadınların özgürlüğünün savunucusu olan Hz. Tahire’nin yaşamı ile ilgili yeni bir tiyatro oyunu olan ‘Güneşin Kızı’nın açılış performansıdır. Hem bir şair hem de Azerbaycan Yazarlar Birliği Güney Azerbaycan Edebiyat Departmanı Başkanı Sayman Aruz, oyundan sonra izleyicilere şöyle hitap eder: “Hz. Tahire sadece bir dinin değil, bütün insanlığın kahramanıdır. Bütün insanlığın ilahi ve ruhani değerleri uğruna yaşadı ve öldü. Doğu tarihinde bir benzeri yoktur. O, milyonların özgürlük sesidir.” Söz konusu oyun, Hz. Tahire’nin yaşamının Azerbaycan toplumunda yenilenmiş bir ilgi ve önem kazanmakta olduğu bir zamanda ortaya çıkmıştır. 2016 yılında Hz. Tahire’nin hayatı ve eserleri ile ilgili bir kitap tercüme edildi ve yayınlandı ve kadınların özgürleşmesinin bir simgesi olan bu özgürlük savunucusunun hayatı konusunda Azerbaycan halkında büyük ilgi uyandırır. Gazeteci Kamale Selim Muslimgizi, Hz. Tahire’yi öğrendikten sonra o kadar etkilenir ve ‘Güneşin Kızı’adı altında bir tiyatro eseri yazar. Muslimgizi oyunda rol almak üzere Bakü’nün bir düzine üniversitesinden 30 öğrenci ile çalışır. Muslimgizi yazdığı oyun hakkında; “Hz. Tahire gerçek bir dava için yaşadı ve öldü. Bu proje benim hayatımı değiştirdi. Daha önceleri sadece fikirlerim ve hayallerim vardı, ama şimdi artık DEĞİŞİM yaratmak için ruhani gücüm var. Ve Hz. Tahire, bu değişimi yaratmam için bana cesaret verdi,” şeklinde konuşur. (*)Tahire; Pak, temiz, arınmış. (I. Bölümün sonu… haftaya 2. ve son bölüm.) Öldürülen, istismar edilen kadınlarımız anısına, Saygılarımla…
Ekleme Tarihi: 25 Aralık 2019 - Çarşamba

TAHİRE…

-Kadınların Özgürlük Kahramanı- (I.Bölüm)

Kadın katillerinin kol gezdiği ve bir yıl da 600 kadının öldürüldüğü (katledildiği), kanunlarımızın yetersiz kaldığı güzel ülkemde duyması, okuması gerekenlere.

...Tahire(*)’nin kahramanlık ününü duyan İran şahı Nasreddin, kadını huzuruna çağırtır ve hayranlık dolu bakışlarla şu sözlerle ona evlilik teklifi yapar;

“Dininden vazgeç, benimle evlen ve en sevdiğim kraliçem olarak bolluk içinde bir yaşam sür”

Hz. Tahire, zarafet, hikmet ve cesaretle bu teklifi geri çevirir. Bunun yerine, dünyayı dönüşüme uğratmaya mukadder olduğuna inandığı bir Emir için hayatını adamayı tercih eder.

450 kişi ayakta alkışlayarak bu tiyatro oyununu izler.

8 Temmuz’da Azerbaycan Devlet Akademik Milli Dram Tiyatrosunda sergilenen gösteri, nüfuzlu bir şair, âlim ve kadınların özgürlüğünün savunucusu olan Hz. Tahire’nin yaşamı ile ilgili yeni bir tiyatro oyunu olan ‘Güneşin Kızı’nın açılış performansıdır.

Hem bir şair hem de Azerbaycan Yazarlar Birliği Güney Azerbaycan Edebiyat Departmanı Başkanı Sayman Aruz, oyundan sonra izleyicilere şöyle hitap eder: “Hz. Tahire sadece bir dinin değil, bütün insanlığın kahramanıdır. Bütün insanlığın ilahi ve ruhani değerleri uğruna yaşadı ve öldü.

Doğu tarihinde bir benzeri yoktur.

O, milyonların özgürlük sesidir.”

Söz konusu oyun, Hz. Tahire’nin yaşamının Azerbaycan toplumunda yenilenmiş bir ilgi ve önem kazanmakta olduğu bir zamanda ortaya çıkmıştır.

2016 yılında Hz. Tahire’nin hayatı ve eserleri ile ilgili bir kitap tercüme edildi ve yayınlandı ve kadınların özgürleşmesinin bir simgesi olan bu özgürlük savunucusunun hayatı konusunda Azerbaycan halkında büyük ilgi uyandırır. Gazeteci Kamale Selim Muslimgizi, Hz. Tahire’yi öğrendikten sonra o kadar etkilenir ve ‘Güneşin Kızı’adı altında bir tiyatro eseri yazar. Muslimgizi oyunda rol almak üzere Bakü’nün bir düzine üniversitesinden 30 öğrenci ile çalışır.

Muslimgizi yazdığı oyun hakkında; “Hz. Tahire gerçek bir dava için yaşadı ve öldü. Bu proje benim hayatımı değiştirdi. Daha önceleri sadece fikirlerim ve hayallerim vardı, ama şimdi artık DEĞİŞİM yaratmak için ruhani gücüm var. Ve Hz. Tahire, bu değişimi yaratmam için bana cesaret verdi,” şeklinde konuşur.

(*)Tahire; Pak, temiz, arınmış.

(I. Bölümün sonu… haftaya 2. ve son bölüm.)

Öldürülen, istismar edilen kadınlarımız anısına, Saygılarımla…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.