Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin
Yaşar Çelebi
Köşe Yazarı
Yaşar Çelebi
 

İlginç Vakıflar...(1)

Osmanlı dönemi DÜRÜSTLÜĞÜNE ne kadar hasretiz... “Komşun açken sen nasıl uyuyabiliyorsun?” diyen Osmanlı dürüstlüğüne... Milletin gönül rahatlığı ile bağışladıkları paraları, gerçek ihtiyaçlı kişilere ulaştıran, “Hayır” duası alan dürüstlüğe... Prof. Dr. İsa Kayacan, Osmanlı dönemine damga vuran bazı dernekleri kitabına almış. İsimleri hizmetleri itibarı ile... İlginçlik çerçevesinde gördüğümüz, insanlık mirası olarak algıladığımız ve değerlendirdiğimiz bu Dernek ve Vakıflar, ecdadımız kültüründen. Birilerinin örnek alması dileklerimle. Liste oldukça uzun olduğundan 4 bölüm de yayınlamayı uygun buldum. Şöyle bir göz atmaya ne dersiniz?... Sizlerin de okudukça; ‘Hey gidi günler hey!’ diyeceğinizi düşünüyorum. 1- Kar Dağıtan Vakıf: Resmi adı: Mürselli İbrahim Ağa. İzmir-Ödemişte 1189 yılında kuruluyor. Vakfiyesinden: Kasaba hapishanesindeki mahpuslara sıcak aylarda Cuma ve Pazartesi akşamları birer denk kar verilecek. 2- Pikniğe Götüren Vakıf: Resmi adı: Mustafa Efendi Bin Ahmet. Kurucunun lakabı: Kaşıkçı, 1731 yılında İstanbul da kuruluyor. Vakfiyesinden; Talebeler her yaz pikniğe götürülecek, giydirilecek. 3- Suyu Soğutan Vakıf: Resmi adı: Ahmed Bin Abdullah. Kurucunun adı ve lakabı; Helvacıoğlu, Hamal. 1837 yılında Aydın’da kuruluyor. Vakfiyesinden; Aydın Orta Mahallesinde yaptırdığı çeşmeye yaz günlerinde 90 gün süreyle yarım denk kar konularak suyun soğutulmasını sağlamak. 4- Helva Dağıtan Vakıf: Resmi adı: Ahmet Efendi Bin Hasan. 1780 yılında Amasya’da kuruluyor. Vakfiyesinden; Her sene Recep ayında pişirilecek üç batman (bir batman yaklaşık 7.5 kg) helva Gök Medrese önünde; bir buçuk Batman’da Hüccetül Gazi Medresesi önünde fakirlere dağıtılacak. 5- Nefes Aldırmak için kurulan Vakıf: Resmi adı; Ahmed Nureddin. Lakabı: Ekmekçi. 1730 yılında İstanbul’da kuruluyor. Vakfiyesinden; Bebekte yaptırdığı köşk ve limanda Ümmet-i Muhammed teneffüs eyleyecektir. 6- Pabuç parası veren Vakıf: Resmi adı; Antep Müftüsü Mehmet Arif Efendi. Lakabı: Kozanizade. 1818 yılında Gaziantep’te kuruluyor. Vakfiyesinden; Ramazan ayında köyüne gitmeyip de medresede kalan öğrencilere beşer kuruş pabuç parası verilecektir. 7- Gölleri temizleyen Vakıf: Resmi adı; Ali Bey Bin Hamza. 1585 yılında İstanbul’da kuruluyor. Edirne’de faaliyet gösteriyor. Vakfiyesinden; Vakfın gelirinden Ali Mescidi yanında bulunan kaldırım ve Çukurbostan mevkiinde gölün temizliğinin yapılması. DEVAM EDECEK...
Ekleme Tarihi: 25 Ekim 2021 - Pazartesi

İlginç Vakıflar...(1)

Osmanlı dönemi DÜRÜSTLÜĞÜNE ne kadar hasretiz...

“Komşun açken sen nasıl uyuyabiliyorsun?” diyen Osmanlı dürüstlüğüne...

Milletin gönül rahatlığı ile bağışladıkları paraları, gerçek ihtiyaçlı kişilere ulaştıran, “Hayır” duası alan dürüstlüğe...

Prof. Dr. İsa Kayacan, Osmanlı dönemine damga vuran bazı dernekleri kitabına almış. İsimleri hizmetleri itibarı ile...

İlginçlik çerçevesinde gördüğümüz, insanlık mirası olarak algıladığımız ve değerlendirdiğimiz bu Dernek ve Vakıflar, ecdadımız kültüründen.

Birilerinin örnek alması dileklerimle.

Liste oldukça uzun olduğundan 4 bölüm de yayınlamayı uygun buldum.

Şöyle bir göz atmaya ne dersiniz?...

Sizlerin de okudukça; ‘Hey gidi günler hey!’ diyeceğinizi düşünüyorum.

1- Kar Dağıtan Vakıf: Resmi adı: Mürselli İbrahim Ağa. İzmir-Ödemişte 1189 yılında kuruluyor.

Vakfiyesinden: Kasaba hapishanesindeki mahpuslara sıcak aylarda Cuma ve Pazartesi akşamları birer denk kar verilecek.

2- Pikniğe Götüren Vakıf: Resmi adı: Mustafa Efendi Bin Ahmet. Kurucunun lakabı: Kaşıkçı, 1731 yılında İstanbul da kuruluyor. Vakfiyesinden; Talebeler her yaz pikniğe götürülecek, giydirilecek.

3- Suyu Soğutan Vakıf: Resmi adı: Ahmed Bin Abdullah. Kurucunun adı ve lakabı; Helvacıoğlu, Hamal.

1837 yılında Aydın’da kuruluyor. Vakfiyesinden; Aydın Orta Mahallesinde yaptırdığı çeşmeye yaz günlerinde 90 gün süreyle yarım denk kar konularak suyun soğutulmasını sağlamak.

4- Helva Dağıtan Vakıf: Resmi adı: Ahmet Efendi Bin Hasan. 1780 yılında Amasya’da kuruluyor.

Vakfiyesinden;

Her sene Recep ayında pişirilecek üç batman (bir batman yaklaşık 7.5 kg) helva Gök Medrese önünde; bir buçuk Batman’da Hüccetül Gazi Medresesi önünde fakirlere dağıtılacak.

5- Nefes Aldırmak için kurulan Vakıf: Resmi adı; Ahmed Nureddin. Lakabı: Ekmekçi. 1730 yılında İstanbul’da kuruluyor. Vakfiyesinden;

Bebekte yaptırdığı köşk ve limanda Ümmet-i Muhammed teneffüs eyleyecektir.

6- Pabuç parası veren Vakıf:

Resmi adı; Antep Müftüsü Mehmet Arif Efendi. Lakabı: Kozanizade. 1818 yılında Gaziantep’te kuruluyor. Vakfiyesinden;

Ramazan ayında köyüne gitmeyip de medresede kalan öğrencilere beşer kuruş pabuç parası verilecektir.

7- Gölleri temizleyen Vakıf:

Resmi adı; Ali Bey Bin Hamza. 1585 yılında İstanbul’da kuruluyor. Edirne’de faaliyet gösteriyor. Vakfiyesinden;

Vakfın gelirinden Ali Mescidi yanında bulunan kaldırım ve Çukurbostan mevkiinde gölün temizliğinin yapılması.

DEVAM EDECEK...

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.