Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin
Yaşar Çelebi
Köşe Yazarı
Yaşar Çelebi
 

Bir Buzul Uzmanı...

Geçtiğimiz yıllarda Didim Kitap Fuarında konuk olmuştu... şair, yazar, gazeteci, tiyatrocu Sunay Akın. Tam adı ile Şükrü Sunay Akın. Didimliler O’nu, anasının gerçek adını liseli yıllarda (19 yaşında) öğrenen kişi olarak anımsayacaklardır belki de... Annesi için ikamet kâğıdı almak için gittiği muhtardan, (o yaşına kadar annesinin adını Nermin olarak bilirmiş ‘orta düğme’(*) Sunay) annesinin gerçek adının Tülay olduğunu öğrenmiş. (*) Orta’ Düğme – (Sanatçı, kendisinin, mesleği terzi olan babası Tuncay Bey’in diktiği üç düğmeli ceketin orta düğmesi olduğunu söylüyor.) KİM BU SUNAY AKIN? Kendisini 21. Yüzyıl Türkiye'sinde son ‘Buzul’ uzmanı(kişisi) olduğunu iddia eden Şükrü Sunay Akın, 12 Eylül 1962 tarihinde Trabzon'un Maçka ilçesinde doğdu. Ailesi ile birlikte 10 yaşındayken İstanbul'a, Koşuyolu’na taşındı. İstanbul Üniversitesi Coğrafya Fakültesini bitirdi. En büyük arzusu ‘Cocuk Oyuncakları Müzesi’ni 23 Nisan 2005’de İstanbul-Göztepe’de açtı. Halen İstanbul Marmara Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesinde ve Müjdat Gezen Sanat Merkezinde ders veren Akın, şair Orhan Veli ve Cemal Süreyya’dan etkilendiğini söylüyor. “Müzeler, insanlara sürekli bilgi üreten (ürettiren) bir nevi yöneten güçtürler.” Diyen, kelime oyunları ve tavırlarını alaycı fakat leziz şekilde kelimelere döken Sunay Akın; “Eğer hayatımızda sadece politikacılar olsaydı, Dünya Kültür ve Sanattan yoksun kalırdı…” diye, kültür ve sanat dalında yetersiz kaldığımızın üzüntüsünü dile getiren sanatçı, kitap okuma konusunda da dünyanın geri kalmış ülkeleri arasında olduğumuzu söyleyerek şu bilgileri de aktarıyor. “Hani şu her fırsatta adını andığımız, politikasını beğenmediğimiz fakat kültür, sanat ve sosyal yaşamını örnek aldığımız Amerika var ya... işte orada 17 bin 500 müze var... Ve yine bu Amerika'da, 1200 kilometre uzunluğunda kitapların sıralandığı ‘RAF’lar var... Evet, raflar... Daha da fazlası olan, fakat azı olmayan, tam-tamına 1200 kilometre boyunca raf... Japonya'da her kişi 24 kitap okuyor. Almanya’da bu rakam kişi başına 16 kitap... Ya benim ülkemde, Türkiye'de durum ne?... İçler acısı; K İ T A P B A Ş I N A -6- (altı) KİŞİ (!)... İçler acısı değil mi? Biz hala gereksiz okullar, kurslar açmaya devam edelim. TV dizileri izleyelim.’’ Ve bir Sunay Akın şiiri; ‘VİRGÜL… Hiç susmayan bir davulun tokmağıdır... Çağırır kelimeleri kağıtlardaki düğününe.’ Saygılarımla
Ekleme Tarihi: 15 Nisan 2022 - Cuma

Bir Buzul Uzmanı...

Geçtiğimiz yıllarda Didim Kitap Fuarında konuk olmuştu...

şair, yazar, gazeteci, tiyatrocu Sunay Akın.

Tam adı ile Şükrü Sunay Akın.

Didimliler O’nu, anasının gerçek adını liseli yıllarda (19 yaşında) öğrenen kişi olarak anımsayacaklardır belki de... Annesi için ikamet kâğıdı almak için gittiği muhtardan, (o yaşına kadar annesinin adını Nermin olarak bilirmiş ‘orta düğme’(*) Sunay) annesinin gerçek adının Tülay olduğunu öğrenmiş.

(*) Orta’ Düğme – (Sanatçı, kendisinin, mesleği terzi olan babası Tuncay Bey’in diktiği üç düğmeli ceketin orta düğmesi olduğunu söylüyor.)

KİM BU SUNAY AKIN?

Kendisini 21. Yüzyıl Türkiye'sinde son ‘Buzul’ uzmanı(kişisi) olduğunu iddia eden Şükrü Sunay Akın, 12 Eylül 1962 tarihinde Trabzon'un Maçka ilçesinde doğdu.

Ailesi ile birlikte 10 yaşındayken İstanbul'a, Koşuyolu’na taşındı.

İstanbul Üniversitesi Coğrafya Fakültesini bitirdi.

En büyük arzusu ‘Cocuk Oyuncakları Müzesi’ni 23 Nisan 2005’de İstanbul-Göztepe’de açtı.

Halen İstanbul Marmara Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesinde ve Müjdat Gezen Sanat Merkezinde ders veren Akın, şair Orhan Veli ve Cemal Süreyya’dan etkilendiğini söylüyor.

“Müzeler, insanlara sürekli bilgi üreten (ürettiren) bir nevi yöneten güçtürler.”

Diyen, kelime oyunları ve tavırlarını alaycı fakat leziz şekilde kelimelere döken Sunay Akın;

“Eğer hayatımızda sadece politikacılar olsaydı, Dünya Kültür ve Sanattan yoksun kalırdı…” diye, kültür ve sanat dalında yetersiz kaldığımızın üzüntüsünü dile getiren sanatçı, kitap okuma konusunda da dünyanın geri kalmış ülkeleri arasında olduğumuzu söyleyerek şu bilgileri de aktarıyor.

“Hani şu her fırsatta adını andığımız, politikasını beğenmediğimiz fakat kültür, sanat ve sosyal yaşamını örnek aldığımız Amerika var ya... işte orada 17 bin 500 müze var...

Ve yine bu Amerika'da, 1200 kilometre uzunluğunda kitapların sıralandığı ‘RAF’lar var... Evet, raflar...

Daha da fazlası olan, fakat azı olmayan, tam-tamına 1200 kilometre boyunca raf...

Japonya'da her kişi 24 kitap okuyor. Almanya’da bu rakam kişi başına 16 kitap...

Ya benim ülkemde, Türkiye'de durum ne?... İçler acısı;

K İ T A P B A Ş I N A -6- (altı) KİŞİ (!)... İçler acısı değil mi?

Biz hala gereksiz okullar, kurslar açmaya devam edelim. TV dizileri izleyelim.’’

Ve bir Sunay Akın şiiri;

‘VİRGÜL…

Hiç susmayan bir davulun tokmağıdır...

Çağırır kelimeleri kağıtlardaki düğününe.’

Saygılarımla

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.