Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin
Süleyman Çokay
Köşe Yazarı
Süleyman Çokay
 

Televizyon izleyelim ama ne kadar?

Son dönemde toplum içinde saldırgan davranışların artmasıyla birlikte bazı temel konuların altını çizmekte fayda olduğunu düşünüyorum. Sağlıklı bir toplum öncelikle sağlıklı bir gelişim sürecinden geçen çocuklar ve ergenler ile olur. Büyüme çağındaki çocuklar aşırı TV izlediklerinde ne yazık ki hayatı farklı bakış açılarıyla ele almakta zorlanacaktırlar. İyi ve Kötü, Kahraman ve kahraman olmayanlar, hırsız polis şeklinde bir zihinsel bakış açısı geliştirirler. Oysa hayat tüm renkleriyle güzeldir ve hangi rengin yakıştığını sağlıklı seçimlerle kendileri yapmalıdır. 800'ün üstünde çocukla yapılan uzun süreli bir araştırmaya göre, günde 2 saatten fazla TV seyreden çocukların; evde, okulda, sınıfta ve sosyal oyun alanlarında açık ara daha fazla saldırgan tutum ve davranışlar sergilediği saptanmıştır. Aynı çocukların 19-30 yaşları arasında ise yaşıtlarına göre daha fazla aile içi şiddet sergiledikleri, daha fazla trafik cezası aldıkları, daha fazla kaza, kavga, yaralama ve yaralanma vakası yaşadıkları, işten ayrılma oranlarının daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Aileler neler yapabilir? Televizyonu, evin ya da salonunuzun merkezine, odak noktasına koymayın. Televizyonu, çocuk bakıcısı ya da uyku ilacı olarak kullanmayın! Yemekler sırasında televizyon kesinlikle kapalı olsun! Çocuğunuzun ne seyrettiğinden haberdar olun. Çocuğun yaşı ne kadar küçükse, televizyondaki materyalden etkilenme oranı ve şiddeti o kadar fazla olur. Maruz kaldığı sahneler, iştahını ve uykularını etkileyebileceği gibi, bilindiği üzere değer, tutum ve davranışlarını da şekillendirmede büyük rol oynar. Çocuğunuzun odasında televizyon olmasın! Çocuğunuzun televizyon seyretmesi konusunda limitleriniz net olsun. Ne zamanlar, na kadar süre, ne tür programlar seyredebileceği konusunda sınır ve limitler olsun. Anne baba olaraka bu konuda kararlı ve tutarlı bir işbirliği sergilemeye özen gösterin. Çocuğunuzun seyrettiği şeyleri onunla konuşun, tartışın; hangi gözlükle bakması gerektiği, neleri süzüp neleri alması gerektiği konusunda ona eşlik ve rehberlik edin, onu bilinçlendirin. Ailece seçerek seyredebileceğiniz televizyon programları da olsun ve bunu keyifli bir eğlence zaman dilimi olarak geçirin. Anne baba olarak çocuklarınıza örnek olun. Siz bütün bir gün ve gece televizyon seyrederken, çocuklarınızı bu konuda bilinçlendirmeye çalışmak nafile bir çaba olacaktır. Zira çocuklar, söylediklerinizi değil, yaptıklarınızı yaparlar! 
Ekleme Tarihi: 09 Şubat 2016 - Salı

Televizyon izleyelim ama ne kadar?

Son dönemde toplum içinde saldırgan davranışların artmasıyla birlikte bazı temel konuların altını çizmekte fayda olduğunu düşünüyorum. Sağlıklı bir toplum öncelikle sağlıklı bir gelişim sürecinden geçen çocuklar ve ergenler ile olur.

Büyüme çağındaki çocuklar aşırı TV izlediklerinde ne yazık ki hayatı farklı bakış açılarıyla ele almakta zorlanacaktırlar. İyi ve Kötü, Kahraman ve kahraman olmayanlar, hırsız polis şeklinde bir zihinsel bakış açısı geliştirirler. Oysa hayat tüm renkleriyle güzeldir ve hangi rengin yakıştığını sağlıklı seçimlerle kendileri yapmalıdır.

800'ün üstünde çocukla yapılan uzun süreli bir araştırmaya göre, günde 2 saatten fazla TV seyreden çocukların; evde, okulda, sınıfta ve sosyal oyun alanlarında açık ara daha fazla saldırgan tutum ve davranışlar sergilediği saptanmıştır. Aynı çocukların 19-30 yaşları arasında ise yaşıtlarına göre daha fazla aile içi şiddet sergiledikleri, daha fazla trafik cezası aldıkları, daha fazla kaza, kavga, yaralama ve yaralanma vakası yaşadıkları, işten ayrılma oranlarının daha yüksek olduğu gözlenmiştir.

Aileler neler yapabilir?

Televizyonu, evin ya da salonunuzun merkezine, odak noktasına koymayın.

Televizyonu, çocuk bakıcısı ya da uyku ilacı olarak kullanmayın!

Yemekler sırasında televizyon kesinlikle kapalı olsun!

Çocuğunuzun ne seyrettiğinden haberdar olun.

Çocuğun yaşı ne kadar küçükse, televizyondaki materyalden etkilenme oranı ve şiddeti o kadar fazla olur. Maruz kaldığı sahneler, iştahını ve uykularını etkileyebileceği gibi, bilindiği üzere değer, tutum ve davranışlarını da şekillendirmede büyük rol oynar.

Çocuğunuzun odasında televizyon olmasın!

Çocuğunuzun televizyon seyretmesi konusunda limitleriniz net olsun. Ne zamanlar, na kadar süre, ne tür programlar seyredebileceği konusunda sınır ve limitler olsun. Anne baba olaraka bu konuda kararlı ve tutarlı bir işbirliği sergilemeye özen gösterin.

Çocuğunuzun seyrettiği şeyleri onunla konuşun, tartışın; hangi gözlükle bakması gerektiği, neleri süzüp neleri alması gerektiği konusunda ona eşlik ve rehberlik edin, onu bilinçlendirin.

Ailece seçerek seyredebileceğiniz televizyon programları da olsun ve bunu keyifli bir eğlence zaman dilimi olarak geçirin.

Anne baba olarak çocuklarınıza örnek olun. Siz bütün bir gün ve gece televizyon seyrederken, çocuklarınızı bu konuda bilinçlendirmeye çalışmak nafile bir çaba olacaktır. Zira çocuklar, söylediklerinizi değil, yaptıklarınızı yaparlar! 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.