Rıdvan Eşin
Ünüllar Hidrolik
Süleyman Çokay
Köşe Yazarı
Süleyman Çokay
 

ÖZEL LİSEDE NE BEKLİYORUZ?

LGS sonuçları açıklandı, tercih dönemi başladı. Özellikle özel okul arayışında olan aileler için bu dönem; okul tanıtımlarının, birebir görüşmelerin, kıyaslamaların ve nihayetinde kararların yoğunlaştığı bir zamandır. Peki, özel okul tercih eden bir veli ne bekliyor? Geçtiğimiz yıl 300 veliyle yapılan ve farklı sosyoekonomik düzeylerden katılımın sağlandığı bir çalışmada, “İyi bir özel lise nasıl olmalı?” sorusuna verilen yanıtlar bize ilginç bir tablo sundu. 1. Akademik Başarı Hâlâ Zirvede Velilerin %87’si için özel lisede öncelik “yüksek akademik başarı ve üniversiteye hazırlık”. Aileler, öğrencilerini sadece sınavlarda değil, hayatta da başarılı bireyler olarak görmek istiyor. Bu nedenle okulların YKS başarı oranı, öğretmen kadrosu ve ders programı hâlâ en önemli kriter. 2. Yabancı Dil Eğitimi İlk 3'te Özellikle İngilizce başta olmak üzere, ikinci yabancı dil (Almanca, Fransızca gibi) eğitimi, velilerin %72’si tarafından “olmazsa olmaz” görülüyor. Aileler, global dünyada söz sahibi olabilecek bireyler yetişmesini istiyor ve yabancı dil düzeyini bunu sağlayacak bir araç olarak değerlendiriyor. 3. Güvenli, Disiplinli ve Saygılı Bir Ortam %65 oranındaki veli, okulun fiziki güvenliğinden ziyade “sosyal güvenliği” önemsiyor. Zorbalığa karşı politikalar, öğretmen-öğrenci iletişimi, disiplin anlayışı ve okulun değerler eğitimi yaklaşımı veliler için oldukça önemli. “Çocuğum kendini değerli ve güvende hissetmeli” vurgusu çokça tekrarlandı. 4. Bireysel Takip ve Rehberlik %61’lik bir kesim, okuldan yalnızca öğretmenlik değil, koçluk da bekliyor. Öğrencinin ders durumu, ruhsal gelişimi, arkadaş ilişkileri yakından takip edilmeli ve aileyle şeffaf bir iş birliği içinde olunmalı. Rehberlik servisi, tercih döneminden çok önce devreye girmeli ve çocuğun kişilik özelliklerine göre yönlendirme yapılmalı. 5. Sadece Bilgi Değil, Beceri de Kazandırsın Artık sadece sınav odaklı eğitim yetersiz kalıyor. Velilerin %54’ü, çocuklarının proje geliştirmesini, sosyal sorumluluk üstlenmesini, sanat ve sporla ilgilenmesini istiyor. Girişimcilik, iletişim, liderlik, takım çalışması gibi beceriler okul içinde kazandırılmalı. Sonuç Bugünün velisi artık sadece “diploma” değil, "donanım" arıyor. Sadece bina değil, vizyon görmek istiyor. Tercih yaparken akademik sıralamanın ötesine geçmek isteyen aileler; çocuğunun mutlu, sağlıklı, üretken bir birey olacağı ortamı bulma telaşında. Okullar da bu beklentileri doğru okuyabildiği sürece, tercih edilen olmaya devam edecek.
Ekleme Tarihi: 16 July 2025 - Wednesday

ÖZEL LİSEDE NE BEKLİYORUZ?

LGS sonuçları açıklandı, tercih dönemi başladı. Özellikle özel okul arayışında olan aileler için bu dönem; okul tanıtımlarının, birebir görüşmelerin, kıyaslamaların ve nihayetinde kararların yoğunlaştığı bir zamandır. Peki, özel okul tercih eden bir veli ne bekliyor?

Geçtiğimiz yıl 300 veliyle yapılan ve farklı sosyoekonomik düzeylerden katılımın sağlandığı bir çalışmada, “İyi bir özel lise nasıl olmalı?” sorusuna verilen yanıtlar bize ilginç bir tablo sundu.

1. Akademik Başarı Hâlâ Zirvede

Velilerin %87’si için özel lisede öncelik “yüksek akademik başarı ve üniversiteye hazırlık”. Aileler, öğrencilerini sadece sınavlarda değil, hayatta da başarılı bireyler olarak görmek istiyor. Bu nedenle okulların YKS başarı oranı, öğretmen kadrosu ve ders programı hâlâ en önemli kriter.

2. Yabancı Dil Eğitimi İlk 3'te

Özellikle İngilizce başta olmak üzere, ikinci yabancı dil (Almanca, Fransızca gibi) eğitimi, velilerin %72’si tarafından “olmazsa olmaz” görülüyor. Aileler, global dünyada söz sahibi olabilecek bireyler yetişmesini istiyor ve yabancı dil düzeyini bunu sağlayacak bir araç olarak değerlendiriyor.

3. Güvenli, Disiplinli ve Saygılı Bir Ortam

%65 oranındaki veli, okulun fiziki güvenliğinden ziyade “sosyal güvenliği” önemsiyor. Zorbalığa karşı politikalar, öğretmen-öğrenci iletişimi, disiplin anlayışı ve okulun değerler eğitimi yaklaşımı veliler için oldukça önemli. “Çocuğum kendini değerli ve güvende hissetmeli” vurgusu çokça tekrarlandı.

4. Bireysel Takip ve Rehberlik

%61’lik bir kesim, okuldan yalnızca öğretmenlik değil, koçluk da bekliyor. Öğrencinin ders durumu, ruhsal gelişimi, arkadaş ilişkileri yakından takip edilmeli ve aileyle şeffaf bir iş birliği içinde olunmalı. Rehberlik servisi, tercih döneminden çok önce devreye girmeli ve çocuğun kişilik özelliklerine göre yönlendirme yapılmalı.

5. Sadece Bilgi Değil, Beceri de Kazandırsın

Artık sadece sınav odaklı eğitim yetersiz kalıyor. Velilerin %54’ü, çocuklarının proje geliştirmesini, sosyal sorumluluk üstlenmesini, sanat ve sporla ilgilenmesini istiyor. Girişimcilik, iletişim, liderlik, takım çalışması gibi beceriler okul içinde kazandırılmalı.

Sonuç

Bugünün velisi artık sadece “diploma” değil, "donanım" arıyor. Sadece bina değil, vizyon görmek istiyor. Tercih yaparken akademik sıralamanın ötesine geçmek isteyen aileler; çocuğunun mutlu, sağlıklı, üretken bir birey olacağı ortamı bulma telaşında.

Okullar da bu beklentileri doğru okuyabildiği sürece, tercih edilen olmaya devam edecek.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.