Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin
Süleyman Çokay
Köşe Yazarı
Süleyman Çokay
 

Sınav Sistemi Üzerine

Geçen hafta ulusal bir kanalda yaptığın yayınla ilgili olarak çıkardığım bazı vurguları sizlerle paylaşmak istiyorum. *"Öğretmenlik tercihinde üç yüz bin barajı var. Baraj kalkınca iki milyonculuk, üç milyonculuk başlayınca edebiyat fakültesini bitiren birisi formasyonla 1 aylık eğitimle öğretmen olabiliyor. O zaman üç yüz binlik bölüm baraj sıralamasının bir anlamı yok." * " TYT puanını 2 yıl kullanma süresinin kalkmış olmasını doğru bir karar olarak görüyorum. Çünkü geçen sene ciddi anlamda 2021'lere vurdu. 2020'de yüksek TYT puanı olan öğrencilerin 2021'de mezunlar açısında olumlu, 12.sınıflar acısından olumsuz olmuştu." *# "Okumayan, sorgulamayan işte 21.yüzyıl becerileri, analitik düşünme diyoruz. Bunlardan bahsederken yarım neti, 1 neti konuşuyor olmak çok trajikomik bir durum." * "Lisedeki bu değişiklikten sonra herkes bir şekilde liseden mezun olabiliyor. Bunun birde ortaöğretim başarı puanı uygulaması var. Artık teşekkür almayanı ayrıca takdir etmek lazım. Herkes takdir alıyor zaten." *"PISA sınavlarına uyum sağlama sürecinde ortaya çıkan netlerin çok düşük olması. Özelikle 2021 YKS'de bunu çok yakın hissettik. Türkiye ortalamaları 2020'ye göre ciddi anlamda düştü. Ben ilk olarak buna bağlıyorum. Ortalamaların çok düşük olması." *"Anlık, yoldayken sistemin değişmesi öğrencinin kaygı düzeyini arttırdı. Biz dönem basında öğrencilerde bir sınav stratejisi belirlerdik. TYT'de hangi testten başlayacak, hangi teste ne kadar süre ayırması lazım vs. belli bir program yapmıştık." * "Barajların kalkması aslında bir kaos ortamı yarattı gibi oldu ilk bakışta ama hedefi olan öğrenciler için barajın düşmesi çok bir anlam ifade etmiyor. Çünkü bizim için daha önemli olan barajlar, bölüm sıralamaları." *" Bu sene sınava giren öğrenci sayısı büyük ihtimal artacak. Çünkü herkes açıköğretim fakültesinin dışında farklı bölümlere giriş yapabilecek. Dolayısıyla barajın kalkmasıyla ikinci üniversitelerin onu açılmış oldu." * "Geçen sene barajı geçemeyen 765 bin, 2020'de 510 bin kişi olmuş. Ciddi anlamada 180 barajını geçemeyen öğrencimiz vardı. Dolayısıyla bunlar başarısız olarak adlandırıldı. Hem bu algıyı ortadan kaldırma açısından barajın kalkması düşünülmüş olabilir."
Ekleme Tarihi: 02 Mart 2022 - Çarşamba

Sınav Sistemi Üzerine

Geçen hafta ulusal bir kanalda yaptığın yayınla ilgili olarak çıkardığım bazı vurguları sizlerle paylaşmak istiyorum.

*"Öğretmenlik tercihinde üç yüz bin barajı var. Baraj kalkınca iki milyonculuk, üç milyonculuk başlayınca edebiyat fakültesini bitiren birisi formasyonla 1 aylık eğitimle öğretmen olabiliyor. O zaman üç yüz binlik bölüm baraj sıralamasının bir anlamı yok."

* " TYT puanını 2 yıl kullanma süresinin kalkmış olmasını doğru bir karar olarak görüyorum. Çünkü geçen sene ciddi anlamda 2021'lere vurdu. 2020'de yüksek TYT puanı olan öğrencilerin 2021'de mezunlar açısında olumlu, 12.sınıflar acısından olumsuz olmuştu."

*# "Okumayan, sorgulamayan işte 21.yüzyıl becerileri, analitik düşünme diyoruz. Bunlardan bahsederken yarım neti, 1 neti konuşuyor olmak çok trajikomik bir durum."

* "Lisedeki bu değişiklikten sonra herkes bir şekilde liseden mezun olabiliyor. Bunun birde ortaöğretim başarı puanı uygulaması var. Artık teşekkür almayanı ayrıca takdir etmek lazım. Herkes takdir alıyor zaten."

*"PISA sınavlarına uyum sağlama sürecinde ortaya çıkan netlerin çok düşük olması. Özelikle 2021 YKS'de bunu çok yakın hissettik. Türkiye ortalamaları 2020'ye göre ciddi anlamda düştü. Ben ilk olarak buna bağlıyorum. Ortalamaların çok düşük olması."

*"Anlık, yoldayken sistemin değişmesi öğrencinin kaygı düzeyini arttırdı. Biz dönem basında öğrencilerde bir sınav stratejisi belirlerdik. TYT'de hangi testten başlayacak, hangi teste ne kadar süre ayırması lazım vs. belli bir program yapmıştık."

* "Barajların kalkması aslında bir kaos ortamı yarattı gibi oldu ilk bakışta ama hedefi olan öğrenciler için barajın düşmesi çok bir anlam ifade etmiyor. Çünkü bizim için daha önemli olan barajlar, bölüm sıralamaları."

*" Bu sene sınava giren öğrenci sayısı büyük ihtimal artacak. Çünkü herkes açıköğretim fakültesinin dışında farklı bölümlere giriş yapabilecek. Dolayısıyla barajın kalkmasıyla ikinci üniversitelerin onu açılmış oldu."

* "Geçen sene barajı geçemeyen 765 bin, 2020'de 510 bin kişi olmuş. Ciddi anlamada 180 barajını geçemeyen öğrencimiz vardı. Dolayısıyla bunlar başarısız olarak adlandırıldı. Hem bu algıyı ortadan kaldırma açısından barajın kalkması düşünülmüş olabilir."

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.