Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin
Süleyman Çokay
Köşe Yazarı
Süleyman Çokay
 

Selfie çekmek ve narsist kişilik

Narsisizm kısa bir tanımını yapmak istiyorum. Ardından da selfie çılgınlığı ile bir bağlantı var mı hep birlikte bakalım. Narsist kendisini fazla beğenen, üstün gören, hep takdir ve ilgi bekleyen, imtiyazlı olduğuna inanan, özel muamele bekleyen kişidir. Sosyal medya ve narsisizm kavramları birlikte kullanıldığında ise akla gelen ilk eylemlerden biri, fotoğrafçılık anlayışına farklı bir boyut kazandıran selfie (özçekim) kültürü oluyor haliyle. Peki, selfie tarzda fotoğraf çekmek bir narsisizm belirtisi midir? Genel çerçevede ele alındığında bu sorunun cevabı “Hayır” olsa da, bağımlılık düzeyindeki selfie fotoğraf çeken kişilerde narsisizm belirtileri olduğu söylenmektedir. Yapılan bir çalışmada uç sayılarla karşılaşıyoruz Sayılarla “Selfie” Rawhide tarafından yapılan bir araştırmaya göre günümüzün fenomeni haline gelen selfie fotoğraflar ile ilgili ortaya çıkan istatistikler hayli şaşırtıcı düzeydedir. Örneğin; Y kuşağı kategorisinde yer alan kişilerin yüzde 55‘i selfie çekiyor ve bunu sosyal medyada paylaşıyor, Snapchat üzerinde paylaşılan fotoğrafların yüzde 74‘ünü selfie’ler oluşturuyor, Instagram’da her 10 saniyede yaklaşık 1000 selfie fotoğrafı paylaşılıyor, Instagram’da 300 milyondan fazla fotoğraf #selfie hashtagi içeriyor, 2015 yılında selfie çekerken ölenlerin sayısının, köpek balıkları tarafından öldürülen kişilerin sayısından daha fazla olduğu belirtiliyor, 1 günde ortalama 93 milyon selfie çekiliyor, 18-24 yaş aralığındaki kişilerin çektiği fotoğrafların yüzde 30‘unu selfie fotoğraflar oluşturuyor, Ortalama genç bir kullanıcı, 1 yılın 1 haftasını selfie çekerek geçiriyor, Selfie fotoğrafların yüzde 48‘i Facebook’ta, yüzde 13‘ü WhatsApp’ta, yüzde 9‘u Twitter’da, yüzde 8‘i Instagram’da, yüzde 5‘i ise Snapchat’te paylaşılıyor (2013 araştırması), Çekilen selfie’lerin yüzde 35‘i düzenleniyor (efekt ekleme, kırpma vs.) Selfie Bağımlılık Sorunu Selfie bağımlılığının kişilere doğrudan bir etkisi olmasa da narsisizm belirtilerinin sonuçlarını da doğurabilmektedir. Bunlar arasında en yaygın olanları ise şunlardır: Güvensizlik/Özgüven eksikliği, Kendini nesneleştirme, Bağımlılık, Arkadaşlıkların, ilişkilerin zarar görmesi, Beden algı bozukluğu, Depresyon. Her şeyde olduğu gibi burada da önemli olan abartıya kaçmamak. Sosyal medya narsisti olmadan sağlıklı çekimler diliyorum.
Ekleme Tarihi: 08 Haziran 2017 - Perşembe

Selfie çekmek ve narsist kişilik

Narsisizm kısa bir tanımını yapmak istiyorum. Ardından da selfie çılgınlığı ile bir bağlantı var mı hep birlikte bakalım.

Narsist kendisini fazla beğenen, üstün gören, hep takdir ve ilgi bekleyen, imtiyazlı olduğuna inanan, özel muamele bekleyen kişidir.

Sosyal medya ve narsisizm kavramları birlikte kullanıldığında ise akla gelen ilk eylemlerden biri, fotoğrafçılık anlayışına farklı bir boyut kazandıran selfie (özçekim) kültürü oluyor haliyle. Peki, selfie tarzda fotoğraf çekmek bir narsisizm belirtisi midir?

Genel çerçevede ele alındığında bu sorunun cevabı “Hayır” olsa da, bağımlılık düzeyindeki selfie fotoğraf çeken kişilerde narsisizm belirtileri olduğu söylenmektedir.

Yapılan bir çalışmada uç sayılarla karşılaşıyoruz

Sayılarla “Selfie”

Rawhide tarafından yapılan bir araştırmaya göre günümüzün fenomeni haline gelen selfie fotoğraflar ile ilgili ortaya çıkan istatistikler hayli şaşırtıcı düzeydedir.

Örneğin;

Y kuşağı kategorisinde yer alan kişilerin yüzde 55‘i selfie çekiyor ve bunu sosyal medyada paylaşıyor,

Snapchat üzerinde paylaşılan fotoğrafların yüzde 74‘ünü selfie’ler oluşturuyor,

Instagram’da her 10 saniyede yaklaşık 1000 selfie fotoğrafı paylaşılıyor,

Instagram’da 300 milyondan fazla fotoğraf #selfie hashtagi içeriyor,

2015 yılında selfie çekerken ölenlerin sayısının, köpek balıkları tarafından öldürülen kişilerin sayısından daha fazla olduğu belirtiliyor,

1 günde ortalama 93 milyon selfie çekiliyor,

18-24 yaş aralığındaki kişilerin çektiği fotoğrafların yüzde 30‘unu selfie fotoğraflar oluşturuyor,

Ortalama genç bir kullanıcı, 1 yılın 1 haftasını selfie çekerek geçiriyor,

Selfie fotoğrafların yüzde 48‘i Facebook’ta, yüzde 13‘ü WhatsApp’ta, yüzde 9‘u Twitter’da, yüzde 8‘i Instagram’da, yüzde 5‘i ise Snapchat’te paylaşılıyor (2013 araştırması),

Çekilen selfie’lerin yüzde 35‘i düzenleniyor (efekt ekleme, kırpma vs.)

Selfie Bağımlılık Sorunu

Selfie bağımlılığının kişilere doğrudan bir etkisi olmasa da narsisizm belirtilerinin sonuçlarını da doğurabilmektedir. Bunlar arasında en yaygın olanları ise şunlardır:

Güvensizlik/Özgüven eksikliği,

Kendini nesneleştirme,

Bağımlılık,

Arkadaşlıkların, ilişkilerin zarar görmesi,

Beden algı bozukluğu,

Depresyon.

Her şeyde olduğu gibi burada da önemli olan abartıya kaçmamak.

Sosyal medya narsisti olmadan sağlıklı çekimler diliyorum.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.