Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin
Süleyman Çokay
Köşe Yazarı
Süleyman Çokay
 

Problem Çözme Süreci

Günlük hayatta gerek yaşam içinde gerekse de mesleğimizin içerisinde birtakım problemlerle karşılaşırız. Problemi çözmek için “Tek bir yol değil.” , “En iyi bir yol vardır.” Hedefe ulaşmak için alternatif yol tek ise problem yoktur. Alternatif üretilemeyen durumlarda problemden bahsedilemez. Problem çözme: Hedefe ulaşabilmek için alternatifler arasından en uygununu belirlemektir. Çözüm: Engelleri ortadan kaldırmak, hedefe ulaşmaktır. Bütün problemlerin kaynağı değişimdir. Problemlerin temel nedeni ihtiyaçlardır. Problem çözme değişimi yönlendirme becerisidir. Problem çözmenin ön şartı problemi çözülebiliyor olarak görmektir. Ulaşılamaz olarak gördüğünüz problemi çözemezsiniz. Günümüzdeki tüm bilgiler, çözülmüş problemlerdir. Farklı koşullarda farklı çözümler gerekir. PROBLEM NASIL ÇÖZÜLÜR? Problem Çözmenin Dayanakları: 1-Geleneksel yöntem: Çözümü geçmişte arayanlar. AVANTAJLARI: Denenmiş olması Ucuz olması Alt yapısının hazır olması DEZAVANTAJLARI: Şartlara uymayabilir. Verimsiz olabilir. Yenileşmeye engel olur. Zaman kaybına neden olur. Bu yöntem, gerekli ama tek başına yeterli değildir. 2-Kişisel deneyimler: Ben böyle yaparak başarılı  oldum, herkes böyle yapmalı şeklindeki genellemeler, her zaman olumlu sonuç vermeyebilir. Tümevarım; Parçadan bütüne doğru yapılan genellemedir. AVANTAJLARI: Pratik olması Yaşanılmış olması DEZAVANTAJLARI: Yanılma payı, örnekleme hatasının olması. Bilimsel çalışmalarda Tümevarım tek başına kullanılmaz. 3-Uzmanlara dayalı problem çözenler: Konuyu uzmanlarına sorarak onların önerilerini uygularlar. Tümdengelim: Bütünden parçaya doğru yapılan genellemedir. Bilimde mutlak doğru yoktur. Uzmanlar arasında görüş farklılıkları vardır. Bu yöntemde tek başına yeterli değildir. Yukarıdaki bilgiler ışığında en doğru çözüm yöntemi hepsinin iyi yönlerinden bir harman yapmaktır. Gerekli durumlarda farklı çözüm yolları uygulanmalıdır.
Ekleme Tarihi: 15 Aralık 2015 - Salı

Problem Çözme Süreci

Günlük hayatta gerek yaşam içinde gerekse de mesleğimizin içerisinde birtakım problemlerle karşılaşırız.

Problemi çözmek için “Tek bir yol değil.” , “En iyi bir yol vardır.”

Hedefe ulaşmak için alternatif yol tek ise problem yoktur. Alternatif üretilemeyen durumlarda problemden bahsedilemez.

Problem çözme: Hedefe ulaşabilmek için alternatifler arasından en uygununu belirlemektir.

Çözüm: Engelleri ortadan kaldırmak, hedefe ulaşmaktır.

Bütün problemlerin kaynağı değişimdir. Problemlerin temel nedeni ihtiyaçlardır. Problem çözme değişimi yönlendirme becerisidir. Problem çözmenin ön şartı problemi çözülebiliyor olarak görmektir. Ulaşılamaz olarak gördüğünüz problemi çözemezsiniz. Günümüzdeki tüm bilgiler, çözülmüş problemlerdir. Farklı koşullarda farklı çözümler gerekir.

PROBLEM NASIL ÇÖZÜLÜR?

Problem Çözmenin Dayanakları:

1-Geleneksel yöntem: Çözümü geçmişte arayanlar.

AVANTAJLARI:

Denenmiş olması

Ucuz olması

Alt yapısının hazır olması

DEZAVANTAJLARI:

Şartlara uymayabilir.

Verimsiz olabilir.

Yenileşmeye engel olur.

Zaman kaybına neden olur.

Bu yöntem, gerekli ama tek başına yeterli değildir.

2-Kişisel deneyimler: Ben böyle yaparak başarılı  oldum, herkes böyle yapmalı şeklindeki genellemeler, her zaman olumlu sonuç vermeyebilir.

Tümevarım; Parçadan bütüne doğru yapılan genellemedir.

AVANTAJLARI:

Pratik olması

Yaşanılmış olması

DEZAVANTAJLARI:

Yanılma payı, örnekleme hatasının olması.

Bilimsel çalışmalarda Tümevarım tek başına kullanılmaz.

3-Uzmanlara dayalı problem çözenler: Konuyu uzmanlarına sorarak onların önerilerini uygularlar.

Tümdengelim: Bütünden parçaya doğru yapılan genellemedir.

Bilimde mutlak doğru yoktur. Uzmanlar arasında görüş farklılıkları vardır.

Bu yöntemde tek başına yeterli değildir.

Yukarıdaki bilgiler ışığında en doğru çözüm yöntemi hepsinin iyi yönlerinden bir harman yapmaktır. Gerekli durumlarda farklı çözüm yolları uygulanmalıdır.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.