Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin
Süleyman Çokay
Köşe Yazarı
Süleyman Çokay
 

Mutluluk ve öfke

Mutluluk fiziksel zevklerle yakın ilişki içerisinde. Olumsuz duygulardan sorumlu tutulan beyin bölgesinin amigdala olduğundan bahsetmiştik. Kendimizi mutlu htiğimizdeyse tahmin edebileceğiniz gibi amigdaladaki etkinlik bastırılmış oluyor. Dolayısıyla zihnimizi farklı uğraşlarla meşgul tutabilmek mutlu hissedebilmemiz adına ilk adım diyebiliriz. Ancak bu durum elbette ki kendimizi tamamen mutlu hissedebilmemiz için yeterli değil. Mutlulukla bağlantılı beyin bölgesi ön beyin lobu. Örneğin, depresyondaki kişilerin beyinlerinin bu bölgesindeki etkinlik normal kişilere göre daha az. Zevkle ilişkili en önemli beyin kimyasalı isedopamin. Hoşlandığımız birini gördüğümüzde, ya da bir başarı haberimizi işittiğimizde dopamin salgısı artıyor. Öfke, üzüntü, korku ve iğrenme gibi olumsuz duygularımızdan sorumlu beyin bölgesi amigdala. Beyin görüntüleme teknikleri sayesinde edinilen sonuçlara göre, duygusal hissiyatlar uyandırmayan zihinsel faaliyetlerimiz sırasında amigdaladaki sinirsel uyarım bastırılıyor. İşte tam da bu yüzden zihnimizi farklı uğraşlara verdiğimizde gerginsek bile öfkemizi unutabiliyoruz. Peki, öfke anında nasıl davranılmalıdır? 1. Öfkelendiğiniz an dikkatinizi başka yöne verin. Başka bir şey düşünün. Birkaç kez derin derin nefes alın. 2. Bir kişiye öfkelendiğiniz zaman bulunduğunuz yeri kısa bir süreliğine terk edin. Biraz sakinleşin ve sonra yine gelin. 3. Tepki vermeden önce iyice düşünün. Bu anlık bir olaydır. Bu düşünme süresi size öfkenizi yatıştırma ve düşüncenizi başka yöne çekme fırsatı verecektir. Öfke anında sarf edilen kırıcı sözler, istenmeyen davranışlar genellikle anlıktır ve düşünülmeden yapılırlar. Bazı insanlar diğerlerine göre daha öfkeli bir yapıdadırlar. Bu öfke kişinin artık günlük yaşamının bir parçası olmuştur. Fakat bu sürekli öfkeli yapı kişiyi hem psikolojik, hem sosyal hem de fiziksel olarak etkileyebilen bir durumdur.
Ekleme Tarihi: 15 Şubat 2016 - Pazartesi

Mutluluk ve öfke

Mutluluk fiziksel zevklerle yakın ilişki içerisinde. Olumsuz duygulardan sorumlu tutulan beyin bölgesinin amigdala olduğundan bahsetmiştik. Kendimizi mutlu htiğimizdeyse tahmin edebileceğiniz gibi amigdaladaki etkinlik bastırılmış oluyor. Dolayısıyla zihnimizi farklı uğraşlarla meşgul tutabilmek mutlu hissedebilmemiz adına ilk adım diyebiliriz. Ancak bu durum elbette ki kendimizi tamamen mutlu hissedebilmemiz için yeterli değil. Mutlulukla bağlantılı beyin bölgesi ön beyin lobu. Örneğin, depresyondaki kişilerin beyinlerinin bu bölgesindeki etkinlik normal kişilere göre daha az. Zevkle ilişkili en önemli beyin kimyasalı isedopamin. Hoşlandığımız birini gördüğümüzde, ya da bir başarı haberimizi işittiğimizde dopamin salgısı artıyor.

Öfke, üzüntü, korku ve iğrenme gibi olumsuz duygularımızdan sorumlu beyin bölgesi amigdala. Beyin görüntüleme teknikleri sayesinde edinilen sonuçlara göre, duygusal hissiyatlar uyandırmayan zihinsel faaliyetlerimiz sırasında amigdaladaki sinirsel uyarım bastırılıyor. İşte tam da bu yüzden zihnimizi farklı uğraşlara verdiğimizde gerginsek bile öfkemizi unutabiliyoruz.

Peki, öfke anında nasıl davranılmalıdır?

1. Öfkelendiğiniz an dikkatinizi başka yöne verin. Başka bir şey düşünün. Birkaç kez derin derin nefes alın.

2. Bir kişiye öfkelendiğiniz zaman bulunduğunuz yeri kısa bir süreliğine terk edin. Biraz sakinleşin ve sonra yine gelin.

3. Tepki vermeden önce iyice düşünün. Bu anlık bir olaydır. Bu düşünme süresi size öfkenizi yatıştırma ve düşüncenizi başka yöne çekme fırsatı verecektir. Öfke anında sarf edilen kırıcı sözler, istenmeyen davranışlar genellikle anlıktır ve düşünülmeden yapılırlar.

Bazı insanlar diğerlerine göre daha öfkeli bir yapıdadırlar. Bu öfke kişinin artık günlük yaşamının bir parçası olmuştur. Fakat bu sürekli öfkeli yapı kişiyi hem psikolojik, hem sosyal hem de fiziksel olarak etkileyebilen bir durumdur.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.