Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin
Süleyman Çokay
Köşe Yazarı
Süleyman Çokay
 

Gençlik Politikaları

Çağdaş bir gençlik politikasının temel nitelikleri şu şekilde dile getirilmektedir: Açıklık: Gençlere bilgi ve aktif iletişim olanağı sağlamak. − Katılım: Kendileriyle ilgili ve daha genelde toplumu ilgilendiren konularda gençlerin katılımını sağlamak bunun için gerekli düzenlemeleri yapmak. − Sorumluluk: Avrupa’daki kurumlar ve üye devletler arasında gençlerin ihtiyaçlarını ve isteklerini karşılamak için işbirliği yöntemleri geliştirmek. − Etkililik: Avrupa’nın geleceğini oluşturmak ve kendileriyle ilgili politikaların başarılı olmasını sağlamak için gençlerin önerilerini dikkate almak. − Uyumluluk: Gençleri ilgilendiren politikaların uyumlu çalışmalarını sağlamak için bir perspektif oluşturmak Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan Beyaz Kitap, gençlik politikalarının sahip olması gereken genel bakış açısını net bir biçimde yansıtmaktadır: Gençler İçin Aktif Vatandaşlık: Uluslararası ve ulusal düzeylerde gençlere kendilerini ifade etmek için olanak yaratılmalıdır. Dahası, katılım şekli sadece oy sandıklarıyla sınırlı kalmamalıdır. Gençler, karar alma süreçlerine dâhil olabilmelidir. Herhangi bir örgütlenmenin içinde yer almayan ve mevcut sistemlere girebilmek konusunda önemli güçlüklere sahip olan gençlerin katılımı istisnasız desteklenmelidir. Bilgi, aktif vatandaşlığın geliştirilmesi için zorunludur. Gençler, eğitim, konut, istihdam, çalışma koşulları gibi birçok geniş alanla ilişki içindedirler. Bu alanlar hakkında öncelikle bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Böylece sahip oldukları bilgi ile ihtiyaçlarını karşılama yolunda adım atma imkânına sahip olacaklardır. Deneyim Alanlarının Genişletilmesi ve Tanımlanması: Gençler, kamu otoritelerinin, eğitim ve mesleki eğitimin sadece formel ve geleneksel biçimlerle sınırlı olmadığını kabul etmesini istemektedir. Gençlerin görüşlerine göre, öğrenme deneyimi yaşadıkları zaman diliminde, eğitim ve mesleki eğitimin enformel boyutlarının da göz önüne alınması, bütüncül bir bakış açış açısıyla daha yararlı bir şekle dönüştürülebilir. Bu nedenle, hareketlilik (mobility) ve gönüllülük üzerine önemli bir vurgu yapılmalıdır. Bu iki önemli boyut yeterince yaygın değildir ve yasal olarak da tanınmış değildir. Gençler, bu iki boyutun geliştirilmesini ve eğitim ile bağlantılandırılmasını istemektedir. Gençler Arasında Özerkliğin Geliştirilmesi: Özerklik, öncelikle maddesel kaynaklara bağlıdır. Gelir sorunu bu nedenle yaşamsal öneme sahiptir. Gençler, sadece istihdam, sosyal koruma ve iş piyasası politikalarının bütünleşmesinden değil aynı zamanda konut ve ulaşım politikalarından da etkilenirler. Tüm bunlar, gençlerin özerkleşmesinin sağlanmasında önemlidir ve gençlerin bakış açıları, ilgileri ve ihtiyaçları temelinde şekillenmelidir
Ekleme Tarihi: 24 Aralık 2015 - Perşembe

Gençlik Politikaları

Çağdaş bir gençlik politikasının temel nitelikleri şu şekilde dile getirilmektedir:

Açıklık: Gençlere bilgi ve aktif iletişim olanağı sağlamak.

− Katılım: Kendileriyle ilgili ve daha genelde toplumu ilgilendiren konularda gençlerin katılımını sağlamak bunun için gerekli düzenlemeleri yapmak.

− Sorumluluk: Avrupa’daki kurumlar ve üye devletler arasında gençlerin ihtiyaçlarını ve isteklerini karşılamak için işbirliği yöntemleri geliştirmek.

− Etkililik: Avrupa’nın geleceğini oluşturmak ve kendileriyle ilgili politikaların başarılı olmasını sağlamak için gençlerin önerilerini dikkate almak.

− Uyumluluk: Gençleri ilgilendiren politikaların uyumlu çalışmalarını sağlamak için bir perspektif oluşturmak

Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan Beyaz Kitap, gençlik politikalarının sahip olması gereken genel bakış açısını net bir biçimde yansıtmaktadır:

Gençler İçin Aktif Vatandaşlık: Uluslararası ve ulusal düzeylerde gençlere kendilerini ifade etmek için olanak yaratılmalıdır. Dahası, katılım şekli sadece oy sandıklarıyla sınırlı kalmamalıdır. Gençler, karar alma süreçlerine dâhil olabilmelidir. Herhangi bir örgütlenmenin içinde yer almayan ve mevcut sistemlere girebilmek konusunda önemli güçlüklere sahip olan gençlerin katılımı istisnasız desteklenmelidir. Bilgi, aktif vatandaşlığın geliştirilmesi için zorunludur. Gençler, eğitim, konut, istihdam, çalışma koşulları gibi birçok geniş alanla ilişki içindedirler. Bu alanlar hakkında öncelikle bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Böylece sahip oldukları bilgi ile ihtiyaçlarını karşılama yolunda adım atma imkânına sahip olacaklardır.

Deneyim Alanlarının Genişletilmesi ve Tanımlanması: Gençler, kamu otoritelerinin, eğitim ve mesleki eğitimin sadece formel ve geleneksel biçimlerle sınırlı olmadığını kabul etmesini istemektedir. Gençlerin görüşlerine göre, öğrenme deneyimi yaşadıkları zaman diliminde, eğitim ve mesleki eğitimin enformel boyutlarının da göz önüne alınması, bütüncül bir bakış açış açısıyla daha yararlı bir şekle dönüştürülebilir. Bu nedenle, hareketlilik (mobility) ve gönüllülük üzerine önemli bir vurgu yapılmalıdır. Bu iki önemli boyut yeterince yaygın değildir ve yasal olarak da tanınmış değildir. Gençler, bu iki boyutun geliştirilmesini ve eğitim ile bağlantılandırılmasını istemektedir.

Gençler Arasında Özerkliğin Geliştirilmesi: Özerklik, öncelikle maddesel kaynaklara bağlıdır. Gelir sorunu bu nedenle yaşamsal öneme sahiptir. Gençler, sadece istihdam, sosyal koruma ve iş piyasası politikalarının bütünleşmesinden değil aynı zamanda konut ve ulaşım politikalarından da etkilenirler. Tüm bunlar, gençlerin özerkleşmesinin sağlanmasında önemlidir ve gençlerin bakış açıları, ilgileri ve ihtiyaçları temelinde şekillenmelidir

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.