Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin
Süleyman Çokay
Köşe Yazarı
Süleyman Çokay
 

Ani öfkelerle başa çıkma

Öfke sanılan aksine yaşam enerjisi gerekli bir güç. Kişisel enerji kaynaklarından biri. Ancak kontrolsüz olan ve mantıklı gerekçeleri olmayan düşüncelerin etrafında şekillenen öfke problem yaratır. Aile içinde, çocuklarımızla olan iletişimde, iş yerinde ya da herhangi bir toplu bulunan bir yerde pratik çözümlere bir göz atalım, • Öncelikle bedeninizin göstermiş olduğu tepkileri iyi analiz edin. Sinirlenmeye başladığınızı htiğinizde kendinizi frenleyin. İçsel olarak telkinde bulunun. Yüz ifadenizi hemen sert bir şekle sokmayın. Öfkeli bir yüz hemen kendini fark ettirir. Unutmayın karşıdan öfkeli insan korkutucu görünür ve karşınızdaki kişi savunmaya geçer. • Kendi öfkenizi ve seyrini tanıyın. • Ortamı bir süreliğine terk edin. Evdeyseniz başka bir odaya geçmek ya da dışarıya çıkmak gibi. Ama bu kişi eşiniz ise geri geleceğiniz bilgisini verin. Tartışma yaşadığınız kişiye ya da ortamdakilere “Bu terk edişin, sakinleşmek için aldığınız bir mola” olduğunu söyleyin. • Hemen saldı pozisyonuna geçmeyin. Yorum yapmadan önce karşınızdakine soru sorun. Dikkatinizi onun yanıtlarına yoğunlaştırın. Karşıda ki hatasını anlayıp yumuşama belirtisi gösterirse sizde aynı tarzda cevap verin. • Duygu ve düşüncelerinizi net ifade etmeyi öğrenin. • İşin içinden çıkamıyorsanız konuşmayı başka bir zamana erteleyin. • Eğer öfkelendiğiniz ve pişman olduğunuz bir davranış gerçekleştirdiyseniz hangi aşamada olursanız olun özür dilemeyi bilin ve pişmanlığınızı ifade edin. Öfkeyi tam anlamıyla bastırmak değil kullanmak olumlu hale getirmek asıl çıkış noktamız olsun TELEVİZYON VE CEP TELEFONU BAĞIMLISI OLMAYALIM Yemeklerden hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısına geçmek, koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler öfke kontrolü açısından yararlı olmaktadır. SAKİNLEŞTİĞİNİZDE ŞUNU DÜŞÜNÜN Son olarak, öfkenin kendinize olan büyük ve doğrudan zararları dışında başka bedelleri de olur. İttirdiğiniz ilk domino taşının etkisiyle başlayan dizide, hiç aklınıza gelmeyen bir anda, belki de daha büyük bir taş ve taşlar, size ikinci kez ve sonra defalarca zarar verir. Bu cümleyi çok sık kullanmalıyız; “Değiştiremeyeceğim bir geçmişin, hem bugünü mahvedip, hem de yarını istediğim gibi inşa etmeme engel olmasına izin vermeyeceğim. Konuyla ilgili sevgili dostum Mehmet Şakiroğlu’nun kitabını tavsiye ederim. “Öfkeyi Olumlu Kullanmak”
Ekleme Tarihi: 12 Kasım 2018 - Pazartesi

Ani öfkelerle başa çıkma

Öfke sanılan aksine yaşam enerjisi gerekli bir güç. Kişisel enerji kaynaklarından biri. Ancak kontrolsüz olan ve mantıklı gerekçeleri olmayan düşüncelerin etrafında şekillenen öfke problem yaratır. Aile içinde, çocuklarımızla olan iletişimde, iş yerinde ya da herhangi bir toplu bulunan bir yerde pratik çözümlere bir göz atalım,

• Öncelikle bedeninizin göstermiş olduğu tepkileri iyi analiz edin. Sinirlenmeye başladığınızı htiğinizde kendinizi frenleyin. İçsel olarak telkinde bulunun.

Yüz ifadenizi hemen sert bir şekle sokmayın. Öfkeli bir yüz hemen kendini fark ettirir. Unutmayın karşıdan öfkeli insan korkutucu görünür ve karşınızdaki kişi savunmaya geçer.

• Kendi öfkenizi ve seyrini tanıyın.

• Ortamı bir süreliğine terk edin. Evdeyseniz başka bir odaya geçmek ya da dışarıya çıkmak gibi. Ama bu kişi eşiniz ise geri geleceğiniz bilgisini verin. Tartışma yaşadığınız kişiye ya da ortamdakilere “Bu terk edişin, sakinleşmek için aldığınız bir mola” olduğunu söyleyin.

• Hemen saldı pozisyonuna geçmeyin. Yorum yapmadan önce karşınızdakine soru sorun. Dikkatinizi onun yanıtlarına yoğunlaştırın. Karşıda ki hatasını anlayıp yumuşama belirtisi gösterirse sizde aynı tarzda cevap verin.

• Duygu ve düşüncelerinizi net ifade etmeyi öğrenin.

• İşin içinden çıkamıyorsanız konuşmayı başka bir zamana erteleyin.

• Eğer öfkelendiğiniz ve pişman olduğunuz bir davranış gerçekleştirdiyseniz hangi aşamada olursanız olun özür dilemeyi bilin ve pişmanlığınızı ifade edin.

Öfkeyi tam anlamıyla bastırmak değil kullanmak olumlu hale getirmek asıl çıkış noktamız olsun

TELEVİZYON VE CEP TELEFONU BAĞIMLISI OLMAYALIM

Yemeklerden hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısına geçmek, koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler öfke kontrolü açısından yararlı olmaktadır.

SAKİNLEŞTİĞİNİZDE ŞUNU DÜŞÜNÜN

Son olarak, öfkenin kendinize olan büyük ve doğrudan zararları dışında başka bedelleri de olur. İttirdiğiniz ilk domino taşının etkisiyle başlayan dizide, hiç aklınıza gelmeyen bir anda, belki de daha büyük bir taş ve taşlar, size ikinci kez ve sonra defalarca zarar verir.

Bu cümleyi çok sık kullanmalıyız;

“Değiştiremeyeceğim bir geçmişin, hem bugünü mahvedip, hem de yarını istediğim gibi inşa etmeme engel olmasına izin vermeyeceğim.

Konuyla ilgili sevgili dostum Mehmet Şakiroğlu’nun kitabını tavsiye ederim. “Öfkeyi Olumlu Kullanmak”

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.