Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin
Süleyman Çokay
Köşe Yazarı
Süleyman Çokay
 

2014 LYS Değerlendirmesi

Geçen hafta zorlu bir sınavın ilk aşamasını tamamladık. Sosyal bilimler sınavı içindeki Tarih ve Coğrafya soruları geçmiş yıllarla paralellik gösterirken Felsefe soruları önceki yıllara göre ciddi zorluk derecesine sahipti. Özellikle bilgi içermesi, soruların uzun paragraflardan oluşması YGS de felsefe sorularını rahat yapan öğrencileri bile zorladı. Matematik ve Geometri testi ise 2013 ve 2012 yılının karması şeklinde hazırlanmış. Bu seneki en temel fark matematik sorularının zaman alması ve yetiştirememe sorununu ortaya çıkarmasıydı. YGS içerikli sorular rahat geçilirken alan soruları bir hayli zorladı. Özellikle YGS de derece yapan öğrencilerin önemli bir bölümü yaklaşık 4’ün üzerinde soruyu boş bıraktılar. Sınavda başarılı olan illerdeki okulların rehber öğretmenleriyle görüştüğümde genelde matematik testinin beklenenden zor geçtiği anlaşılıyordu. Peki, bu durum nasıl yansır? Öncelikle sınavın zor olması sanılanın aksine öğrencilerin aleyhine değil lehinedir. Çünkü ortalamalar düşecek bu da okulların taban puanlarına düşme olarak yansıyacaktır. Bunlara ek olarak MF4 tercihi yapacaklar için puan getirisi yüksek olan test fizik testi, MF3 de ise biyoloji testidir. Son günlerde bunlara ağırlık vermek gerekir. TM tercihlerinde Hukuk tercih edecekler Edebiyata ağırlık vermeleri gerekirken, Psikoloji yazacakların Coğrafyaya eğilmeleri gerekmektedir. Bu seneki asıl güzel haber üniversite kontenjanlarının artırılmasıdır. Bununla birlikte yeni açılacak bölümlerin sayısında da ciddi bir artış olmaktadır. Oyun tasarımı, animasyon, görsel iletişim ve tasarım, ergoterapi, dil terapistliği, odyoloji, perfüzyon ilk akla gelen iş garantili bölümler. Üniversite yerleştirme sonuçları 1 Temmuz 2014 tarihinde açıklanması beklenmektedir. Tercihlerde 3-13 Temmuz arasında yapılacaktır. Tahmini olarak ta kazandığımız yerleri 18 Temmuz gibi öğreneceğiz. Tercih döneminde Yeni Ufuk Gazetesi web sitesi, Çokay Psikolojik Danışmanlık Öğrenci Koçluğu web sitesi ve facebook adresinde sizlerin sorularını yanıtlayacağım. Görüşmek Üzere…
Ekleme Tarihi: 25 Haziran 2014 - Çarşamba

2014 LYS Değerlendirmesi

Geçen hafta zorlu bir sınavın ilk aşamasını tamamladık. Sosyal bilimler sınavı içindeki Tarih ve Coğrafya soruları geçmiş yıllarla paralellik gösterirken Felsefe soruları önceki yıllara göre ciddi zorluk derecesine sahipti. Özellikle bilgi içermesi, soruların uzun paragraflardan oluşması YGS de felsefe sorularını rahat yapan öğrencileri bile zorladı.

Matematik ve Geometri testi ise 2013 ve 2012 yılının karması şeklinde hazırlanmış. Bu seneki en temel fark matematik sorularının zaman alması ve yetiştirememe sorununu ortaya çıkarmasıydı. YGS içerikli sorular rahat geçilirken alan soruları bir hayli zorladı. Özellikle YGS de derece yapan öğrencilerin önemli bir bölümü yaklaşık 4’ün üzerinde soruyu boş bıraktılar. Sınavda başarılı olan illerdeki okulların rehber öğretmenleriyle görüştüğümde genelde matematik testinin beklenenden zor geçtiği anlaşılıyordu.

Peki, bu durum nasıl yansır? Öncelikle sınavın zor olması sanılanın aksine öğrencilerin aleyhine değil lehinedir. Çünkü ortalamalar düşecek bu da okulların taban puanlarına düşme olarak yansıyacaktır.

Bunlara ek olarak MF4 tercihi yapacaklar için puan getirisi yüksek olan test fizik testi, MF3 de ise biyoloji testidir. Son günlerde bunlara ağırlık vermek gerekir.

TM tercihlerinde Hukuk tercih edecekler Edebiyata ağırlık vermeleri gerekirken, Psikoloji yazacakların Coğrafyaya eğilmeleri gerekmektedir.

Bu seneki asıl güzel haber üniversite kontenjanlarının artırılmasıdır. Bununla birlikte yeni açılacak bölümlerin sayısında da ciddi bir artış olmaktadır. Oyun tasarımı, animasyon, görsel iletişim ve tasarım, ergoterapi, dil terapistliği, odyoloji, perfüzyon ilk akla gelen iş garantili bölümler.

Üniversite yerleştirme sonuçları 1 Temmuz 2014 tarihinde açıklanması beklenmektedir. Tercihlerde 3-13 Temmuz arasında yapılacaktır. Tahmini olarak ta kazandığımız yerleri 18 Temmuz gibi öğreneceğiz.

Tercih döneminde Yeni Ufuk Gazetesi web sitesi, Çokay Psikolojik Danışmanlık Öğrenci Koçluğu web sitesi ve facebook adresinde sizlerin sorularını yanıtlayacağım.

Görüşmek Üzere…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.