Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin
Şükrü Çekinmez
Köşe Yazarı
Şükrü Çekinmez
 

Niyazi Olmak

Dilimizde” Ne şehit oldu, ne gazi, bok yoluna gitti Niyazi!” diye bir deyim vardır. Kimdir bu Niyazi? Osmanlı’nın son dönemlerine damga vuran İttihat ve Terakki Partisinin önde gelenlerindendir Resneli Niyazi Bey. İttihatçılar İkinci Abdülhamit döneminde baskıya karşı başkaldıran bir siyasal oluşumdur. 1908 yılında Abdülhamit’i tahttan indirip 5. Murat’ı tahta çıkarırlar. Ama Murat dengesiz biridir. 90 gün sonra onun yerine 5. Mehmet adıyla Sultan Reşat’ı padişah yaparlar. İttihat ve Terakki Partisi içinde güç kavgası başlar çok geçmeden. Resneli Niyazi Bey parti içinde güçlü biridir. Bundan rahatsız olan Enver Paşa, Tâlat Paşa gibi bazı isimler Niyazi Bey’den kurtulmak istemektedir. Çünkü yaptıkları yanlışları yüzlerine vurmakta, parti içinde onların istediği gibi at oynatmasına engel olmaktadır. Niyazi Bey kendisinin ortadan kaldırılacağını öğrenince önce İstanbul’dan kaçar. Sonra ülke dışına çıkmak için Arnavutluk’un Avlonya limanına gelir. Tam gemiye bineceği sırada şoförü tarafından orada öldürülür. Bu olaydan sonra “Ne şehittir, ne gazi. Bok yoluna gitti Niyazi!” sözü dilimizde söylenir gelir. İnsan yaşamının sonu ölümdür. Ölüm bir şekilde gelecektir. Önemli olan yararlı işler yapmaktır, ardında eserler bırakmaktır. Niyazi Bey de çok yararlı işler yapabileceği halde zamansız ve yersiz çıkışları ile kendini harcatmıştır. Acemiliği, tez canlı olması nedeniyle ülkeye hiç yararı olmadan gitmiştir.
Ekleme Tarihi: 01 Mart 2020 - Pazar

Niyazi Olmak

Dilimizde” Ne şehit oldu, ne gazi, bok yoluna gitti Niyazi!” diye bir deyim vardır.

Kimdir bu Niyazi?

Osmanlı’nın son dönemlerine damga vuran İttihat ve Terakki Partisinin önde gelenlerindendir Resneli Niyazi Bey.

İttihatçılar İkinci Abdülhamit döneminde baskıya karşı başkaldıran bir siyasal oluşumdur.

1908 yılında Abdülhamit’i tahttan indirip 5. Murat’ı tahta çıkarırlar. Ama Murat dengesiz biridir.

90 gün sonra onun yerine 5. Mehmet adıyla Sultan Reşat’ı padişah yaparlar.

İttihat ve Terakki Partisi içinde güç kavgası başlar çok geçmeden. Resneli Niyazi Bey parti içinde güçlü biridir. Bundan rahatsız olan Enver Paşa, Tâlat Paşa gibi bazı isimler Niyazi Bey’den kurtulmak istemektedir. Çünkü yaptıkları yanlışları yüzlerine vurmakta, parti içinde onların istediği gibi at oynatmasına engel olmaktadır.

Niyazi Bey kendisinin ortadan kaldırılacağını öğrenince önce İstanbul’dan kaçar. Sonra ülke dışına çıkmak için Arnavutluk’un Avlonya limanına gelir. Tam gemiye bineceği sırada şoförü tarafından orada öldürülür.

Bu olaydan sonra “Ne şehittir, ne gazi. Bok yoluna gitti Niyazi!” sözü dilimizde söylenir gelir.

İnsan yaşamının sonu ölümdür. Ölüm bir şekilde gelecektir. Önemli olan yararlı işler yapmaktır, ardında eserler bırakmaktır.

Niyazi Bey de çok yararlı işler yapabileceği halde zamansız ve yersiz çıkışları ile kendini harcatmıştır. Acemiliği, tez canlı olması nedeniyle ülkeye hiç yararı olmadan gitmiştir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.