Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin
Süleyman Çokay
Köşe Yazarı
Süleyman Çokay
 

Hayatın içinde makine olmayalım

Makine kullanan kişi bütün işlerini makine gibi görür. İşlerini makine gibi gören kişinin makine gibi yüreği olur. Ve göğsünde makine gibi yüreği olan bir kişi, masumiyetini kaybeder. Masumiyetini kaybeden kişi ruhunun hareketlerinde kararsız olur. . Elimizden geleni yapıp bir yandan da çevremizde olanlara tepki versek, doğayı insanları hsek çok daha mutlu oluruz. Nasuh Mahruki kitabında vurgular; Hayatın provası olmaz. Ne yapmak ve ne başarmak istiyorsanız bunu her an ve her durumda, şimdi ve şu anda zaten yapıyor olmalısınız. Hayatın dinamiklerinin farkında, kendi yerini arayan insan kendini tüm bu hastalıklardan uzak tutmayı da başarır. İnsan kendine yakışanı, kendisine uygun olanı aramalıdır. Hayatın içinde kendi yerimizi aramak demek, hayata, sonucu değiştirebilecek, bir şeyler katabilecek aktif bir oyuncu olarak katılmak ve bir yaşam boyu bunun için mücadele etmek demektir. Hayatın içindeki sorumluluklarının farkında olan insan, hayatın içinde kendi yerini de bulabilecek ve varlığına sonucu değiştirebilecek bir anlam katabilecektir. İnsan hedeflerinin ve ideallerinin büyüklüğü ölçüsünde büyük olur. Hayatın içinde bir yer değil, hayatın içinde kendi yerinizi istemelisiniz. En büyük başarı, seni kendinden başka bir şey yapmaya sürekli çalışan bir dünyada kendin olarak kalabilmektir, der Ralph Waldo Emerson E. E. Cummings de; ‘Seni diğerlerinden farksız yapmaya, bütün gücüyle gece gündüz çalışan bir dünyada kendin olarak kalabilmek, dünyanın en zor savaşını vermek demektir. Bu savaş bir başladı mı artık hiç bitmez,' der. Sokrates; ‘Bir insanın hayattaki en önemli faaliyeti, ruhuna gereken özeni göstermesidir,' der. Hacı Bektaş-ı Veli de; ‘Her ne ararsan kendinde ara,' der. Kendinizi nereye layık görüyorsanız orayı aramalısınız, Mevlana'nın dediği gibi; insanın değeri aradığı şeydir ve yine dediği gibi; bulanlar sadece arayanlardır… Peki, mutlu muyuz? Tukidisis; ‘Mutluluğun sırrı özgürlüktür ve özgürlüğün sırrı da cesarettir,' der. Ancak özgür olanlar kendilerini gerçekten tanıyabilirler ve kendilerini gerçekleştirebilirler. İhtiyaç Hiyerarşisini ortaya atan Amerikalı psikolog Abraham Maslow; ‘Eğer yapabileceğinizden daha azını yapmayı planlıyorsanız, hayatınızın sonuna kadar mutsuz olacağınız konusunda sizi uyarmak isterim,' der. Kendini gerçekleştiremeyen her insanın yaşamı eksik bir yaşamdır ve aslında olabileceğinden daha az mutludur… Görüldüğü gibi yaşamın içinde olalım ve hayatı sorgulayalım sonunda da kendimizi gerçekleştirelim.
Ekleme Tarihi: 24 Eylül 2018 - Pazartesi

Hayatın içinde makine olmayalım

Makine kullanan kişi bütün işlerini makine gibi görür. İşlerini makine gibi gören kişinin makine gibi yüreği olur. Ve göğsünde makine gibi yüreği olan bir kişi, masumiyetini kaybeder. Masumiyetini kaybeden kişi ruhunun hareketlerinde kararsız olur. .

Elimizden geleni yapıp bir yandan da çevremizde olanlara tepki versek, doğayı insanları hsek çok daha mutlu oluruz.

Nasuh Mahruki kitabında vurgular;

Hayatın provası olmaz. Ne yapmak ve ne başarmak istiyorsanız bunu her an ve her durumda, şimdi ve şu anda zaten yapıyor olmalısınız. Hayatın dinamiklerinin farkında, kendi yerini arayan insan kendini tüm bu hastalıklardan uzak tutmayı da başarır. İnsan kendine yakışanı, kendisine uygun olanı aramalıdır. Hayatın içinde kendi yerimizi aramak demek, hayata, sonucu değiştirebilecek, bir şeyler katabilecek aktif bir oyuncu olarak katılmak ve bir yaşam boyu bunun için mücadele etmek demektir. Hayatın içindeki sorumluluklarının farkında olan insan, hayatın içinde kendi yerini de bulabilecek ve varlığına sonucu değiştirebilecek bir anlam katabilecektir. İnsan hedeflerinin ve ideallerinin büyüklüğü ölçüsünde büyük olur. Hayatın içinde bir yer değil, hayatın içinde kendi yerinizi istemelisiniz.

En büyük başarı, seni kendinden başka bir şey yapmaya sürekli çalışan bir dünyada kendin olarak kalabilmektir, der Ralph Waldo Emerson E. E. Cummings de; ‘Seni diğerlerinden farksız yapmaya, bütün gücüyle gece gündüz çalışan bir dünyada kendin olarak kalabilmek, dünyanın en zor savaşını vermek demektir. Bu savaş bir başladı mı artık hiç bitmez,' der.

Sokrates; ‘Bir insanın hayattaki en önemli faaliyeti, ruhuna gereken özeni göstermesidir,' der.

Hacı Bektaş-ı Veli de; ‘Her ne ararsan kendinde ara,' der. Kendinizi nereye layık görüyorsanız orayı aramalısınız, Mevlana'nın dediği gibi; insanın değeri aradığı şeydir ve yine dediği gibi; bulanlar sadece arayanlardır… Peki, mutlu muyuz? Tukidisis; ‘Mutluluğun sırrı özgürlüktür ve özgürlüğün sırrı da cesarettir,' der. Ancak özgür olanlar kendilerini gerçekten tanıyabilirler ve kendilerini gerçekleştirebilirler.

İhtiyaç Hiyerarşisini ortaya atan Amerikalı psikolog Abraham Maslow; ‘Eğer yapabileceğinizden daha azını yapmayı planlıyorsanız, hayatınızın sonuna kadar mutsuz olacağınız konusunda sizi uyarmak isterim,' der. Kendini gerçekleştiremeyen her insanın yaşamı eksik bir yaşamdır ve aslında olabileceğinden daha az mutludur…

Görüldüğü gibi yaşamın içinde olalım ve hayatı sorgulayalım sonunda da kendimizi gerçekleştirelim.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.