Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin
Belgin Sarı
Köşe Yazarı
Belgin Sarı
 

Kollajen çeşitleri ve kaynakları

               Geçen haftaki yazımızda bahsettiğimiz gibi vücudumuzda en çok bulunan proteinlerden kollajen başta kemik, deri, kas, tendon ve bağlar olmak üzere göz ve dişler dahil hemen her organın en önemli yapı taşlarından biri. Doku, organ ve yapılara esneklik, direnç, hareket serbestliği ve dirilik verir. Onları bir arada tutar. Kollajen aynı zamanda bağırsakların iç yüzünde de bulunur. Genel sağlık kadar sindirim sağlığında da önemlidir. Cilde, kasa, göze, kemiğe, kirişe, ekleme kısacası her yere destek olmaktadır. Besin takviyesi endüstrisinin ve anti-aging pazarının lideri ve gözde ürünü kollajenin en az 16 tip olmakla 24 e kadar çıkabilen çeşidi vardır. En yaygın çeşitleri; Tip 1; insan vücudunda en baskın ve güçlü olandır. Tendonlar, bağlar, organlar ve cilt de dahil olmak üzere vücudun önemli birimleri kemik oluşumuna yardımcı olur. Yara iyileşmesinde görev alan, cilde esnek ve elastik kalitesini veren kollajen tipidir. Tip 2; öncelikli olarak bağ dokularında bulunan kıkırdak yapımına yardımcı olur. Eklem sağlığı eklem ağrısı veya çeşitli artrit semptomlarının önlenmesinde kullanılan takviye edici gıda ürünleri Tip 2 kollajen içerir. Tip 3; ciltte bulunan kollajenin yaklaşık 15 ini temsil eder. Cildin elastikiyetini korur ve hasar onarımı için önemlidir. Tip 4; organlardaki kasları ve yağları çevreleyen doku oluşturan hücrelerde bulunan yüzeyde sinir ve kan damarları fonksiyonları için gereklidir. Sindirim ve solunum organları yüzeylerinin çoğunu sıralayan jel tabakada bulunur. Vücudumuz kendi kollajenini üretiyor fakat yaşla birlikte zaman içerisinde üretimi azalıyor. Azalan kollajen takviyesi ve desteği çok önemlidir. Kollajenden zengin besinler tüketilmesi gerekir. Bu besinlerin doğal kaynaklarına baktığımızda hayvansal besinler önceliklidir. Özellikle kemikli etler, sakatat grubu besinler, balık. Sebze gurubunda ise; özellikle havuç, balkabağı gibi turuncu sebzeler ve ayrıca pancar, domates gibi kırmızı besinler tercih edilmelidir. Yumurtanın beyazı kollajen üretimi bakımından önemlidir. Omega-3 zengini besinler kollajen dostudur. Portakal, mandalina, greyfurt yine kollajen koruyucudur. Bu besinleri tüketmeye özen gösterirsek vücut kollajenini desteklemiş oluruz. Sağlıklı Günler...
Ekleme Tarihi: 10 Mart 2020 - Salı

Kollajen çeşitleri ve kaynakları

              

Geçen haftaki yazımızda bahsettiğimiz gibi vücudumuzda en çok bulunan proteinlerden kollajen başta kemik, deri, kas, tendon ve bağlar olmak üzere göz ve dişler dahil hemen her organın en önemli yapı taşlarından biri.

Doku, organ ve yapılara esneklik, direnç, hareket serbestliği ve dirilik verir. Onları bir arada tutar. Kollajen aynı zamanda bağırsakların iç yüzünde de bulunur. Genel sağlık kadar sindirim sağlığında da önemlidir. Cilde, kasa, göze, kemiğe, kirişe, ekleme kısacası her yere destek olmaktadır.

Besin takviyesi endüstrisinin ve anti-aging pazarının lideri ve gözde ürünü kollajenin en az 16 tip olmakla 24 e kadar çıkabilen çeşidi vardır. En yaygın çeşitleri;

Tip 1; insan vücudunda en baskın ve güçlü olandır. Tendonlar, bağlar, organlar ve cilt de dahil olmak üzere vücudun önemli birimleri kemik oluşumuna yardımcı olur. Yara iyileşmesinde görev alan, cilde esnek ve elastik kalitesini veren kollajen tipidir.

Tip 2; öncelikli olarak bağ dokularında bulunan kıkırdak yapımına yardımcı olur. Eklem sağlığı eklem ağrısı veya çeşitli artrit semptomlarının önlenmesinde kullanılan takviye edici gıda ürünleri Tip 2 kollajen içerir.

Tip 3; ciltte bulunan kollajenin yaklaşık 15 ini temsil eder. Cildin elastikiyetini korur ve hasar onarımı için önemlidir.

Tip 4; organlardaki kasları ve yağları çevreleyen doku oluşturan hücrelerde bulunan yüzeyde sinir ve kan damarları fonksiyonları için gereklidir. Sindirim ve solunum organları yüzeylerinin çoğunu sıralayan jel tabakada bulunur.

Vücudumuz kendi kollajenini üretiyor fakat yaşla birlikte zaman içerisinde üretimi azalıyor. Azalan kollajen takviyesi ve desteği çok önemlidir. Kollajenden zengin besinler tüketilmesi gerekir. Bu besinlerin doğal kaynaklarına baktığımızda hayvansal besinler önceliklidir. Özellikle kemikli etler, sakatat grubu besinler, balık. Sebze gurubunda ise; özellikle havuç, balkabağı gibi turuncu sebzeler ve ayrıca pancar, domates gibi kırmızı besinler tercih edilmelidir. Yumurtanın beyazı kollajen üretimi bakımından önemlidir. Omega-3 zengini besinler kollajen dostudur. Portakal, mandalina, greyfurt yine kollajen koruyucudur. Bu besinleri tüketmeye özen gösterirsek vücut kollajenini desteklemiş oluruz.

Sağlıklı Günler...

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.