Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Yörükoğlu; Buğday Üreticisi Bekliyor!

EKONOMİ (YUG) - Haber Merkezi | 17.05.2022 - 14:27, Güncelleme: 17.05.2022 - 14:33 4804+ kez okundu.
 

Yörükoğlu; Buğday Üreticisi Bekliyor!

Nazilli Ziraat Odası Meclis Başkanı Mesut Yörükoğlu; “Buğday hasadının yaklaştığı şu günlerde buğday taban fiyatının bir an önce açıklanmasının gerektiğini” söyledi.

NAZİLLİ - Nazilli Ziraat Odası Meclis Başkanı Mesut Yörükoğlu; “Buğday hasadının yaklaştığı şu günlerde buğday taban fiyatının bir an önce açıklanmasının gerektiğini” söyledi. Başkan Yörükoğlu,“ Bilindiği gibi Haziran ayı ile birlikte bölgemizde buğday hasatı başlamaktadır. Bölgemizde başlayan süreç Türkiye’nin doğu bölgelerine doğru gidecektir” dedi. Şu ana kadar hükümet veya Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) tarafından hala taban fiyatın belirlenmediğini söyleyen Yörükoğlu, “ Çiftçi iyi bir fiyat bekliyor, üreticinin 7 TL ve üzeri fiyatlarla ancak rahat bir nefes alacağını, kullanılan tohum, gübre ve mazot maliyetlerinin yüksek olduğunu, bu rakamın ancak çiftçiyi yaşam hakkı tanıyacağını düşünüyoruz. Bilindiği gibi geçen yıl 2,25 TL olarak açıklanan bir fiyatta buğday alımı yapılmıştı. Geçen yılki kuraklık ve üretim alanlarının daralmasından dolayı Türkiye buğday üretimi yetersiz kaldığından TMO kendi üreticisine verdiği taban fiyatın çok üstünde 6,75TL’ye varan fiyatlarla buğday ithal etmişti. Piyasalardaki dengenin bozulmaması adına bunu iç piyasaya 4 ila 4,5 TL zararla 2,65 TL’ye vermişti, bu bir şekilde yabancı üreticinin 4 ila 4,5 TL arası desteklenme oluyordu. “ÇİFTÇİNİN BEKLENTİSİ” Bu sene en az bu kadar 4 ila 4,5TL arası buyday üreticilerine yapılacak bir destekle fiyatların 7 TL’nin üzerinde olmasıdır. Gelecekte buğday sıkıntısı yaşanacağını ön görüyoruz. Rusya-Ukrayna Savaşı ndan dolayı azalan üretimi, ayrıca Hindistan’ın buğday ihracatını yasaklaması, Çin’in gıda maddelerini stoklaması gelecekte yiyecek krizinin olacağını göstermektedir. Bu sebeple hükümetin iyi bir fiyat vererek sürdürülebilir hububat ekim ve üretim politikasını oluşturması gerekmektedir. Çiftçimizin girdi maliyetleri sübvanse edilerek, iyi bir fiyatın verilmesi gelecek yıllardaki hububat ekim miktarını da arttıracaktır. Tarımın önünün açılması için olmazsa olmazın düzgün ve sürdürülebilir tarım politikalarıyla çiftçinin üretim maliyetlerinin düşürülmesi, kullandığı mazot, gübre ve ilaç gibi temel girdilerinin ÇKS sistemine göre mutlaka sübvanse edilmesi gerekmektedir” ifadelerini yer verdi.
Nazilli Ziraat Odası Meclis Başkanı Mesut Yörükoğlu; “Buğday hasadının yaklaştığı şu günlerde buğday taban fiyatının bir an önce açıklanmasının gerektiğini” söyledi.

NAZİLLİ - Nazilli Ziraat Odası Meclis Başkanı Mesut Yörükoğlu; “ Buğday hasadının yaklaştığı şu günlerde buğday taban fiyatının bir an önce açıklanmasının gerektiğini” söyledi.

Başkan Yörükoğlu,“ Bilindiği gibi Haziran ayı ile birlikte bölgemizde buğday hasatı başlamaktadır. Bölgemizde başlayan süreç Türkiye’nin doğu bölgelerine doğru gidecektir” dedi.

Şu ana kadar hükümet veya Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) tarafından hala taban fiyatın belirlenmediğini söyleyen Yörükoğlu, “ Çiftçi iyi bir fiyat bekliyor, üreticinin 7 TL ve üzeri fiyatlarla ancak rahat bir nefes alacağını, kullanılan tohum, gübre ve mazot maliyetlerinin yüksek olduğunu, bu rakamın ancak çiftçiyi yaşam hakkı tanıyacağını düşünüyoruz.

Bilindiği gibi geçen yıl 2,25 TL olarak açıklanan bir fiyatta buğday alımı yapılmıştı. Geçen yılki kuraklık ve üretim alanlarının daralmasından dolayı Türkiye buğday üretimi yetersiz kaldığından TMO kendi üreticisine verdiği taban fiyatın çok üstünde 6,75TL’ye varan fiyatlarla buğday ithal etmişti. Piyasalardaki dengenin bozulmaması adına bunu iç piyasaya 4 ila 4,5 TL zararla 2,65 TL’ye vermişti, bu bir şekilde yabancı üreticinin 4 ila 4,5 TL arası desteklenme oluyordu.

“ÇİFTÇİNİN BEKLENTİSİ”

Bu sene en az bu kadar 4 ila 4,5TL arası buyday üreticilerine yapılacak bir destekle fiyatların 7 TL’nin üzerinde olmasıdır. Gelecekte buğday sıkıntısı yaşanacağını ön görüyoruz. Rusya-Ukrayna Savaşı ndan dolayı azalan üretimi, ayrıca Hindistan’ın buğday ihracatını yasaklaması, Çin’in gıda maddelerini stoklaması gelecekte yiyecek krizinin olacağını göstermektedir.

Bu sebeple hükümetin iyi bir fiyat vererek sürdürülebilir hububat ekim ve üretim politikasını oluşturması gerekmektedir.

Çiftçimizin girdi maliyetleri sübvanse edilerek, iyi bir fiyatın verilmesi gelecek yıllardaki hububat ekim miktarını da arttıracaktır. Tarımın önünün açılması için olmazsa olmazın düzgün ve sürdürülebilir tarım politikalarıyla çiftçinin üretim maliyetlerinin düşürülmesi, kullandığı mazot, gübre ve ilaç gibi temel girdilerinin ÇKS sistemine göre mutlaka sübvanse edilmesi gerekmektedir” ifadelerini yer verdi.

Aydın HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.