Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Yöresel Lezzet Tadayım Derken Sağlığınızdan Olmayın!

GENEL (YUG) - Haber Merkezi | 05.03.2024 - 18:08, Güncelleme: 05.03.2024 - 19:02 2368+ kez okundu.
 

Yöresel Lezzet Tadayım Derken Sağlığınızdan Olmayın!

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilciliği yazılı bir bülten yayınlayarak, vatandaşları uyarıda bulundu.

AYDIN - Yapılan uyarıda şu ifadelere yer verildi, “İlimiz genelinde de zaman zaman rastladığımız, geçici olarak kurulan Festival ya da Yöresel Ürün Günleri gibi etkinlikler gıda güvenliği açısından risk oluşturmaktadır. Fuar alanında pişirilen, hazırlanan ve tüketiciye sunulan gıda ürünleri, özellikle havaların ısındığı bugünlerde, soğuk zincir kırıldığı ya da yeterince pişirilmediği için, insan sağlığını tehdit edebilmektedir.  Hammadde kontaminasyonu, yetersiz ısıl işlem uygulamaları, üretim sırasında hijyen şartlarının sağlanmaması, saklama ve sunumun kapalı ve hijyenik kaplarda yapılmaması,  soğuk muhhafaza şartlarına özen gösterilmemesi, satış sırasında kullanılan malzemelerin uygun olmaması, hazırlama ve satış personelinin hijyen şartlarına dikkate etmemesi, yıkama işlemleri için temiz sıcak/soğuk suyun temin edilmemesi gibi sebepler, zehirlenmeye varan şikayetler yaratabilmektedir. Açık ortamlarda kurulan ve insan sayısının da yoğun olduğu bu etkinliklerde dikkat edilmesi gereken noktaları kısaca şu şekilde özetleyebiliriz: •       Havada birçok mikroorganizma bulunur ve bunlar toz zerreciklerine yapışarak daha kolay yayılırlar. Özellikle havaların ısınmaya başlaması ile artan hava hareketleri bulaşma risklerini de artırmaktadır. •       Soğuk zinciri kırılmış, açıkta satılan, etiketsiz yöresel olduğu belirtilen gıda ürünlerimikroorganizmaların üremelerine uygun ortam sağlamaktadır. •       Özellikle hazırlama, pişirme ve saklama şartlarında hijyene önem verilmelidir. •       Yıkama, temizleme, pişirme için kullanılan suyun temiz ve yeterli gereklidir. •       Katı ve sıvı atıkların bertaraf edilmesi için gerekli koşullar sağlanmalıdır. •       Sürekliliği ve takibi olmayan bu tarz ürünlerde, taklit ve tağşişe riskinin yüksek olduğu unutulmamalıdır. Vatandaşlarımızı TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilciliği olarak, gıda alışverişi yaparken aşağıdaki konularda dikkatli olmaya davet ediyoruz: 1.      Açıkta satılan gıdaların tercih edilmesi, gıda güvenliği açısından risk taşımaktadır. 2.      Ambalajlı ürünlerde etiketler mutlaka kontrol edilmelidir. İçindekiler kısmı mutlaka okunmalı, İşletme Kayıt/Onay Numarası ve Son Kullanma Tarihi gibi bilgilere mutlaka dikkat edilmelidir 3.      Gıdanın hangi koşullarda muhafaza edilmesi gerektiği ile ilgili uyarılara mutlaka uyulmalıdır. Herhangi bir sorun yaşadığınızda ya da güvenli olmadığını düşündüğünüz her türlü gıdayı Alo174 Gıda hattına şikayet etmekten çekinmeyiniz.” ifadelerine yer verildi. TMMOB AYDIN İL KOORDİNASYON KURULU^”
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilciliği yazılı bir bülten yayınlayarak, vatandaşları uyarıda bulundu.

AYDIN - Yapılan uyarıda şu ifadelere yer verildi, “İlimiz genelinde de zaman zaman rastladığımız, geçici olarak kurulan Festival ya da Yöresel Ürün Günleri gibi etkinlikler gıda güvenliği açısından risk oluşturmaktadır.

Fuar alanında pişirilen, hazırlanan ve tüketiciye sunulan gıda ürünleri, özellikle havaların ısındığı bugünlerde, soğuk zincir kırıldığı ya da yeterince pişirilmediği için, insan sağlığını tehdit edebilmektedir.  Hammadde kontaminasyonu, yetersiz ısıl işlem uygulamaları, üretim sırasında hijyen şartlarının sağlanmaması, saklama ve sunumun kapalı ve hijyenik kaplarda yapılmaması,  soğuk muhhafaza şartlarına özen gösterilmemesi, satış sırasında kullanılan malzemelerin uygun olmaması, hazırlama ve satış personelinin hijyen şartlarına dikkate etmemesi, yıkama işlemleri için temiz sıcak/soğuk suyun temin edilmemesi gibi sebepler, zehirlenmeye varan şikayetler yaratabilmektedir.

Açık ortamlarda kurulan ve insan sayısının da yoğun olduğu bu etkinliklerde dikkat edilmesi gereken noktaları kısaca şu şekilde özetleyebiliriz:

•       Havada birçok mikroorganizma bulunur ve bunlar toz zerreciklerine yapışarak daha kolay yayılırlar. Özellikle havaların ısınmaya başlaması ile artan hava hareketleri bulaşma risklerini de artırmaktadır.

•       Soğuk zinciri kırılmış, açıkta satılan, etiketsiz yöresel olduğu belirtilen gıda ürünlerimikroorganizmaların üremelerine uygun ortam sağlamaktadır.

•       Özellikle hazırlama, pişirme ve saklama şartlarında hijyene önem verilmelidir.

•       Yıkama, temizleme, pişirme için kullanılan suyun temiz ve yeterli gereklidir.

•       Katı ve sıvı atıkların bertaraf edilmesi için gerekli koşullar sağlanmalıdır.

•       Sürekliliği ve takibi olmayan bu tarz ürünlerde, taklit ve tağşişe riskinin yüksek olduğu unutulmamalıdır.

Vatandaşlarımızı TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilciliği olarak, gıda alışverişi yaparken aşağıdaki konularda dikkatli olmaya davet ediyoruz:

1.      Açıkta satılan gıdaların tercih edilmesi, gıda güvenliği açısından risk taşımaktadır.

2.      Ambalajlı ürünlerde etiketler mutlaka kontrol edilmelidir. İçindekiler kısmı mutlaka okunmalı, İşletme Kayıt/Onay Numarası ve Son Kullanma Tarihi gibi bilgilere mutlaka dikkat edilmelidir

3.      Gıdanın hangi koşullarda muhafaza edilmesi gerektiği ile ilgili uyarılara mutlaka uyulmalıdır.

Herhangi bir sorun yaşadığınızda ya da güvenli olmadığını düşündüğünüz her türlü gıdayı Alo174 Gıda hattına şikayet etmekten çekinmeyiniz.” ifadelerine yer verildi.

TMMOB AYDIN İL KOORDİNASYON KURULU^”

Aydın HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.