Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin
Süleyman Çokay
Köşe Yazarı
Süleyman Çokay
 

Başak Gençlik Parlamentosu

Avrupa Gençlik Parlamentosu (AGP), İngilizce adı EUROPEAN YOUTH PARLIAMENT (EYP), Avrupalı gençleri siyasi farkındalık ve sorumluluk sahibi, bağımsız düşünceli ve hoşgörülü yurttaşlar olmaya teşvik etmek amacıyla yürütülen sivil toplum girişimidir. Temelleri 1987 yılında Fransa’da Fontainebleau şehrindeki bir lisede atılan girişim hızla gelişerek bugün 40 Avrupa ülkesinde örgütlü bir ağa dönüşmüştür. Avrupa’nın en geniş gençler arası siyasi tartışma, kültürlerarası karşılaşma, Avrupa yurttaşlığı eğitimi ve fikir alışverişi platformu olan ve binlerce gencin gönüllülük esasında destek verdiği AGP’nin etkinliklerine her yıl 40.000’e yakın genç katılmaktadır. Geçtiğimiz günlerde de ilimizde Başak Gençlik Parlamentosu adı altında benzer bir çalışma yapıldı. 3 gün süren bu çalışmalarda lise öğrencileri her türlü plan ve işleyişi kendi aldıkları girişimcilik eğitimlerinin de itici gücüyle gerçekleştirdiler. Türkiye’nin farklı illerinden gelen öğrenciler dünya sorunlarını ülke delegeleri olarak masaya yatırdılar ve çözüm önerilerini sundular. Sınıf içinde de yapılan benzer uygulamalar beraberinde akademik başarıyı da getirecektir. Günümüzde ailelerin en büyük hatası çocuklarını test ve tost arasında sıkışan bir yolculuğa itmeleridir. Oysaki adını çok duyduğumuz “beceri temelli sorular/ yeni nesil soru” çözümünde en büyük katkıyı bu tarz etkinlikler sağlamaktadır. Çünkü yorum gücü, farklı bakış açıları gelişir. Sınıf-içi münazara uygulamalarında öğrencilerin hedefleri doğrultusunda zihinlerinde mantık adaları oluşur, bu adalar öğrencilerin karar verme ve değişik disiplinlerdeki bilgileri birleştirme becerilerinin gelişmesini destekle ve böylece bilişsel olarak ilerledikleri ortaya çıkar. Sınıf-içi münazara uygulamalarında çoğunlukla sosyal içerikli konular işlendiğinden, konunun sosyal boyutlarının ve toplumun değer yargılarının göz önünde bulundurmanın gerekliliği nedeniyle öğrenciler, tartışmalarında sosyal-duygusal yönden de gelişim kaydetmektedirler. Unutmayın önemli olan sınav başarısı değil hayat başarısı…
Ekleme Tarihi: 19 Haziran 2022 - Pazar

Başak Gençlik Parlamentosu

Avrupa Gençlik Parlamentosu (AGP), İngilizce adı EUROPEAN YOUTH PARLIAMENT (EYP), Avrupalı gençleri siyasi farkındalık ve sorumluluk sahibi, bağımsız düşünceli ve hoşgörülü yurttaşlar olmaya teşvik etmek amacıyla yürütülen sivil toplum girişimidir. Temelleri 1987 yılında Fransa’da Fontainebleau şehrindeki bir lisede atılan girişim hızla gelişerek bugün 40 Avrupa ülkesinde örgütlü bir ağa dönüşmüştür. Avrupa’nın en geniş gençler arası siyasi tartışma, kültürlerarası karşılaşma, Avrupa yurttaşlığı eğitimi ve fikir alışverişi platformu olan ve binlerce gencin gönüllülük esasında destek verdiği AGP’nin etkinliklerine her yıl 40.000’e yakın genç katılmaktadır.

Geçtiğimiz günlerde de ilimizde Başak Gençlik Parlamentosu adı altında benzer bir çalışma yapıldı. 3 gün süren bu çalışmalarda lise öğrencileri her türlü plan ve işleyişi kendi aldıkları girişimcilik eğitimlerinin de itici gücüyle gerçekleştirdiler.

Türkiye’nin farklı illerinden gelen öğrenciler dünya sorunlarını ülke delegeleri olarak masaya yatırdılar ve çözüm önerilerini sundular.

Sınıf içinde de yapılan benzer uygulamalar beraberinde akademik başarıyı da getirecektir. Günümüzde ailelerin en büyük hatası çocuklarını test ve tost arasında sıkışan bir yolculuğa itmeleridir. Oysaki adını çok duyduğumuz “beceri temelli sorular/ yeni nesil soru” çözümünde en büyük katkıyı bu tarz etkinlikler sağlamaktadır. Çünkü yorum gücü, farklı bakış açıları gelişir.

Sınıf-içi münazara uygulamalarında öğrencilerin hedefleri doğrultusunda zihinlerinde mantık adaları oluşur, bu adalar öğrencilerin karar verme ve değişik disiplinlerdeki bilgileri birleştirme becerilerinin gelişmesini destekle ve böylece bilişsel olarak ilerledikleri ortaya çıkar. Sınıf-içi münazara uygulamalarında çoğunlukla sosyal içerikli konular işlendiğinden, konunun sosyal boyutlarının ve toplumun değer yargılarının göz önünde bulundurmanın gerekliliği nedeniyle öğrenciler, tartışmalarında sosyal-duygusal yönden de gelişim kaydetmektedirler.

Unutmayın önemli olan sınav başarısı değil hayat başarısı…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.