ABD Merkez Bankası (FED) açıklanan gümrük vergilerin-den oluşan belirsizlik ekonomik görünümde olumsuzluklar yarattığı, Amerikan ekonomisindeki durumu değerlendirmelerini nisan ayı “Bej Kitap” raporunda yayınlamıştır. FED’in 12 şubesinden gelen analiz sonuçlarından oluşan rapora göre önceki dönemden fazla bir değişiklik göstermemiş, özellikle Uluslararası ticaret politikasındaki belirsizlikler ekonomik yapıyı olumsuz etkileyebilecektir. Tarifelerle ilgili sonuçlar değerlendirildiğinde firmaların yüksek girdi maliyetleriyle ilgili etkilenebileceği yorumlanmaktadır. Ek maliyetlerin yansıtılması durumunda bazı sektörlerde artan maliyetler marjları daraltacaktır. Çin’e uygulanan yüzde 145’lik gümrük vergisi ile ilgili ABD başkanının adil bir anlaşma yapılacağı açıklaması Çin yönetimince yalanlanmıştır.
Küresel ekonomilerde dalgalanmalar devam ederken, jeopolitik risklerin devam ettiği bölgemizde kalıcı barışın sağlanması için Ukrayna-Rusya arasındaki koşulsuz ateşkes anlaşmasının sağlanabilmesi amacıyla İngiltere, Fransa, Ukrayna ve ABD temsilcilerinin Londra’da yapılacak görüşmelerde masaya yatırılacağı açıklanmıştır.
ABD gümrük tarifelerinin belirsizliğinin devam ettiği bu dönemde ons altın fiyatları rekor tazelemeye devam etmiş-tir. Güvenli liman talebi ve giderek dalgalanmakta olan küresel ekonomilerde ons altın 3.490 doların üzerine çıkarak rekorunu yenilemiştir.
TCMB para politikası kurulu son toplantısında politika faizini 350 baz puan artırarak yüzde 46’ya yükselttiğini, gecelik borç verme faiz oranının yüzde 46’dan yüzde 49’a çıkardığı ve son bir yılı aşkın süredir ilk kez faiz artırmıştır. TCMB başkanı sıkı para politikasının fiyat istikrarı sağlanana kadar sürdürüleceğini, dolarizasyon riskleri kararlı politika duruşuyla sınırlandırılmakta, önemli iyileştirmeler sağlanmakta olduğu açıklamasını yapmıştır. 18 Nisan haftasında TCMB rezervler 931 milyon dolar azalış kaydetmiş olup, rezervler 146 milyar 557 milyon dolara düşmüştür. TCMB’nin 19 Mart’tan itibaren QNB ekonomistlerinin hesaplamalarına göre 5 haftada döviz satışı 49,5 milyar dolara ulaşmıştır. Net rezervler altın fiyatlarının artışı ile 2,2 milyar dolar artarak 38,8 milyar dolara, swap hariç net rezervler ise 20,6 milyar dolar olmuştur.
TCMB’den yapılan açıklamaya göre Kazakistan Merkez Bankasıyla azami 23 milyar Türk Lirası karşılığı yerel para birimleri takası imkânı sağlayan 3 yıl süreli swap anlaşması imzalanmıştır.
TCMB verilerine göre Şubat 2025 ayında finansal kesim dışındaki firmaların net döviz pozisyonu açığı 155 milyar 400 milyon dolara yükselmiştir.
Hazine ve Maliye Bakanı G20, IMF ve Dünya Bankası bahar toplantıları için ABD’de yaptığı açıklamalarda uygulanan politikaların uzun vadeli bakıldığında olumlu gelişmeler sağla-nacağını aktarmıştır. Küresel dalgalanmaların enflasyonu aşağı ve yukarı çekebilecek sonuçlar doğurabileceği, petrol fiyatlarındaki düşüş ile sıkılaşan finansal koşulların enflasyonu aşağıya çekebileceğini aktarmıştır.
Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yayımlanan 2025 Bahar dönemi Küresel Ekonomik raporu çerçevesinde Türki-ye’nin 2025 yılı büyüme hızının yüzde 2,7 olmasını, 2026 yılında ise yüzde 3,2’ye çıkmasını öngörmektedir.
BIST 100 endeksi bu ayda da dalgalı seyrine devam ederken 9.432’a kadar gelmiştir. Dolar/TL paritesi 38,41 TL, Eur/TL paritesi 43,76 TL, Ons altın 3.319 dolar, gram altın ise 4.095.-TL. seviyesine gelmiştir. Brent Petrol fiyatlarında yaşanan dalgalanmalarla piyasa fiyatları 65,98 Usd’a kadar gelmiştir. Borsa İstanbul’da 2025 yılı ilk çeyrek bilanço sezonu açılmış olup, finansal sonuçların 30 Nisan’dan başlayarak 20 Mayıs’a kadar KAP’a bildirimleri yapılacaktır.
Türkiye Esnaf ve Konfederasyonu (Konfederasyonu (TESK) baş-kanı TCMB’nin son faiz artışının piyasaya yansımasının ekonomik dengeyi bozacağını, likiditenin yatırımlar yerine mevduata yöneleceğini, sıcak paranın reel ekonomiye kazandırılması için önlemlerin alınması gerektiğini belirmiştir.
İş dünyasında genel kanı yüksek finansman maliyetleriyle üretim yapmanın mümkün olmadığını, ihracatçılar ve turizmciler tarafında ayrıca uzun süredir döviz kurlarının sabitlenmesi ve müdahalesinden rahatsızlıkları sürmektedir.
TÜİK tarafından yapılan nisan ayı Tüketici Güven Endeksi 83,9 seviyesine gerilemiştir. Konu endekste kritik eşik 100 olup, aşağısındaki oranlar tüketici güveninde kötümser tablonun habercisidir.
S&P Uluslararası derecelendirme kuruluşu Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu “BB”-seviyesinde tutarken not görünümünü “durağan” olarak teyit etmiştir.
Altın fiyatları ABD başkanının gümrük tarifeleri konusun-da sert tutumunu geri çekmesi sonucu zirveden gerilemeye başlamış olup, 3.500 ons/usd geldikten sonra 3.300.-ons/dolar seviyesine gerilemiştir.
Ekonomistler, küresel piyasalarda ABD gümrük tarifeleriyle ilgili gelişmeleri, Türkiye’de nisan ayı TÜFE verisi, şirket bilanço açıklamaları piyasalarda ABD takip etmektedirler.
İstanbul’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki deprem sonrasında Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Marmara bölgesinin tamamında 291 adetin üzerinde artçı sarsıntının kaydedildiğini açıklamıştır.
Saygılarımla,