Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Üretici çözümü arabeskte buldu

EKONOMİ 14.09.2015 - 10:34, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3460+ kez okundu.
 

Üretici çözümü arabeskte buldu

Aydınlı çiftçiler, yabani hayvanların psikolojisini arabeskle bozuyor

Aydın’ın Yenipazar ilçesi Hacıköseler Mahallesi’nde yabani hayvanlar ve domuzlarla başı dertte olan Aydınlı fıstık üreticisi çözümü arabesk müziğinde buldu.  Aydın’ın Yenipazar İlçesine bağılı Hacıköseler Mahallesi’nin geçim kaynaklarının başında gelen Antep fıstıklarına zarar veren yabani hayvanlarla baş edemeyen uyanık çiftçi, çözümü arabesk müziğinde buldu. Hacıköseler Mahallesi’nde antep fıstığı yetiştiren Muhsin Çeltikoğlu, fıstıkların olgunlaştığı dönemde ürünlerine zarar veren yaban domuzları başta olmak üzere kuşlar ve sincaplara karşı çeşitli mücadelede başlatmasına rağmen olumlu sonuç alamayınca "arabesk müziğinden" faydalanmaya karar verdi. Fıstık bahçesinin içerisinde bir ağacın üzerine koyduğu aküye teyp bağlayan çiftçi, arabesk radyo kanalının sesini sonuna kadar açıp gece gündüz bahçesini zararlı hayvanlardan koruyor. Antep fıstığı üreticisi Çeltikoğlu, hasat döneminin başlamasıyla yaban domuzlarının tarlalara verdiği zararın arttığını, çiftçilerin gece nöbetleriyle hayvanlarla mücadele ettiğini söyledi. Her gece sabaha kadar tarlada nöbet tutmanın zor ve tehlikeli olduğunu belirten Çeltikoğlu, böyle bir çözüm yoluna başvurarak hem mal hem de can güvenliğini sağladıklarını aktardı. YABANİ HAYVANALRIN PSİKOLOJİSİNİ ARABESKLE BOZUYORLAR Aydın genelinde çiftçilerin domuzlarla başı dertten kurtulmazken Yenipazar İlçesinin Hacıköseler Mahallesi’nde fıstık üreticileri birleşip zararlı hayvanlara karşı arabeskli savaş başlattı. Çözümü bahçe içerisine kurduğu müzik sisteminde bulan üreticiler, arabesk müzik çalarak yabani hayvanların korkulu rüyası oldu. Arabesk müzikle ürken hayvanlar, bu yıl bahçelerden uzak duruyor. Her yıl Antep fıstığı ağaçları çok ürün tutmasına rağmen yabani hayvanlar nedeniyle ürünlerini toplayamayan üreticiler, bu yıl buldukları çözümle en az zararla fıstık hasadını gerçekleştirmeye başladı. YABANİ HAYVANLAR AĞZININ TADINI BİLİYOR Bu zararlılara karşı her hangi bir mücadele başlatmadıkları taktirde ürün almakta zorlandıklarını dikkat çeken fıstık üreticisi Çeltikoğlu, “Özellikle akşamları domuzlar bahçelere girip Antep fıstığı, zeytin ve diğer ağaçlarımıza zarar veriyor. Fıstıkları köklerini kazıp dallarını kırıyorlar. Kuşlar da fıstıklara zarar veriyor. Fıstıklar tatlı ve lezzetli olduğu için domuzlar, kuşlar ve sincaplar aşırı derecede bahçelere girip ürünleri yiyor ve ağaçlara zarar veriyor. Bu zararlı hayvanları korkutmak amacıyla böyle bir çözüm yolu bulduk. Bu zararlı hayvanları korkutmak için daha önce farklı müzikler de denedik ancak arabesk müzik çaldığı günler bahçeye hiçbir yabani hayvanın girmediğini fark ettik. Bunun üzerine gece gündüz arabesk müziği çalmaya başladık” şeklinde konuştu.
Aydınlı çiftçiler, yabani hayvanların psikolojisini arabeskle bozuyor

Aydın’ın Yenipazar ilçesi Hacıköseler Mahallesi’nde yabani hayvanlar ve domuzlarla başı dertte olan Aydınlı fıstık üreticisi çözümü arabesk müziğinde buldu. 

Aydın’ın Yenipazar İlçesine bağılı Hacıköseler Mahallesi’nin geçim kaynaklarının başında gelen Antep fıstıklarına zarar veren yabani hayvanlarla baş edemeyen uyanık çiftçi, çözümü arabesk müziğinde buldu. Hacıköseler Mahallesi’nde antep fıstığı yetiştiren Muhsin Çeltikoğlu, fıstıkların olgunlaştığı dönemde ürünlerine zarar veren yaban domuzları başta olmak üzere kuşlar ve sincaplara karşı çeşitli mücadelede başlatmasına rağmen olumlu sonuç alamayınca "arabesk müziğinden" faydalanmaya karar verdi. Fıstık bahçesinin içerisinde bir ağacın üzerine koyduğu aküye teyp bağlayan çiftçi, arabesk radyo kanalının sesini sonuna kadar açıp gece gündüz bahçesini zararlı hayvanlardan koruyor. Antep fıstığı üreticisi Çeltikoğlu, hasat döneminin başlamasıyla yaban domuzlarının tarlalara verdiği zararın arttığını, çiftçilerin gece nöbetleriyle hayvanlarla mücadele ettiğini söyledi. Her gece sabaha kadar tarlada nöbet tutmanın zor ve tehlikeli olduğunu belirten Çeltikoğlu, böyle bir çözüm yoluna başvurarak hem mal hem de can güvenliğini sağladıklarını aktardı.

YABANİ HAYVANALRIN PSİKOLOJİSİNİ ARABESKLE BOZUYORLAR

Aydın genelinde çiftçilerin domuzlarla başı dertten kurtulmazken Yenipazar İlçesinin Hacıköseler Mahallesi’nde fıstık üreticileri birleşip zararlı hayvanlara karşı arabeskli savaş başlattı. Çözümü bahçe içerisine kurduğu müzik sisteminde bulan üreticiler, arabesk müzik çalarak yabani hayvanların korkulu rüyası oldu. Arabesk müzikle ürken hayvanlar, bu yıl bahçelerden uzak duruyor. Her yıl Antep fıstığı ağaçları çok ürün tutmasına rağmen yabani hayvanlar nedeniyle ürünlerini toplayamayan üreticiler, bu yıl buldukları çözümle en az zararla fıstık hasadını gerçekleştirmeye başladı.

YABANİ HAYVANLAR AĞZININ TADINI BİLİYOR

Bu zararlılara karşı her hangi bir mücadele başlatmadıkları taktirde ürün almakta zorlandıklarını dikkat çeken fıstık üreticisi Çeltikoğlu, “Özellikle akşamları domuzlar bahçelere girip Antep fıstığı, zeytin ve diğer ağaçlarımıza zarar veriyor. Fıstıkları köklerini kazıp dallarını kırıyorlar. Kuşlar da fıstıklara zarar veriyor. Fıstıklar tatlı ve lezzetli olduğu için domuzlar, kuşlar ve sincaplar aşırı derecede bahçelere girip ürünleri yiyor ve ağaçlara zarar veriyor. Bu zararlı hayvanları korkutmak amacıyla böyle bir çözüm yolu bulduk. Bu zararlı hayvanları korkutmak için daha önce farklı müzikler de denedik ancak arabesk müzik çaldığı günler bahçeye hiçbir yabani hayvanın girmediğini fark ettik. Bunun üzerine gece gündüz arabesk müziği çalmaya başladık” şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.