Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Rıdvan Eşin

Tehlikeli hava kirliliği TBMM’de

SİYASET 30.04.2019 - 13:01, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 3555+ kez okundu.
 

Tehlikeli hava kirliliği TBMM’de

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Aydın’ın Hava Kalitesi İndeksi’nin 499 olarak ölçülüp, tehlikeli grupta yer almasını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

AYDIN- CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, TBMM Başkanlığı’na, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Hava Kalitesi İzleme İstasyonu’nun 27 Nisan 2019 tarihindeki verilerine göre, Hava Kalitesi İndeksi 499 olarak ölçülen Aydın, tehlikeli grupta yer alan tek il olmuştur. Bu durum Aydın İli’nin hava kalitesinin sağlık sorunlarına neden olabilecek kadar kötü olduğu anlamına gelmektedir” dedi. Aydın’daki hava kirliğinin nedenleri ve sonuçları ile kirliliğin giderilmesi için eylem planı yapılıp yapılmadığını sorun Milletvekili Bülbül, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan aşağıdaki sorulara yanıt istedi: “1- Hava Kalitesi İzleme İstasyonları’nın verilerine göre Aydın İli’nin hava kalitesinin sağlık sorunlarına neden olacak kadar kötü olmasının nedenleri nelerdir? Jeotermal Elektrik Santralleri (JES)’nin hava kirliliğine etkisi nedir? 2- Aydın ilinde işletilmekte olan JES’lerin hava, toprak ve su kirliliğine etkileri araştırılmakta mıdır? Yapılan araştırmaların sonuçları neleridir? Bu sonuçlar neden kamuoyu ile paylaşılmamaktadır? 3- 2010-2016 yılları arasında Aydın İli’nde kansere bağlı ölümlerin yüzde 18 arttığı belirtilmektedir. 2016-2019 yılları arasında, yıllara göre ve Aydın İli’nin ilçelerine göre, kansere bağlı ölümlerin oranı nedir? 4- TÜİK verilerine göre, 2018 yılında, Aydın İli’nde meydana gelen ölüm nedenlerinin büyük çoğunluğu solumun sistemi rahatsızlıkları olarak kayda geçmiştir. Aydın İli’ndeki hava kirliliğinin solumun yolu hastalıklarına etkisi ölçülmüş müdür? 5- Aydın İli’nde özellikle JES’lerin olduğu bölgelerde, hissedilen çürük yumurta kokusunun nedeni Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından, “Jeotermal alanlarının karakteristik göstergesi” olarak açıklanmıştır. Yapılan JES’lerin ardından Aydın İli’ndeki hidrojen sülfür gazı oranının arttığı bilinmektedir. 2007-2019 yılları arasında yıllara göre hidrojen sülfür gazı oranları nedir? Hava raporlarında bu gazın miktarı belirtilmekte midir? Bu gazın insan sağlığına etkileri nelerdir? 6- Aydın İli’ndeki hava kalitesinin iyileştirilmesi için bakanlığın bir eylem planı bulunmakta mıdır?”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Aydın’ın Hava Kalitesi İndeksi’nin 499 olarak ölçülüp, tehlikeli grupta yer almasını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

AYDIN- CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, TBMM Başkanlığı’na, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Hava Kalitesi İzleme İstasyonu’nun 27 Nisan 2019 tarihindeki verilerine göre, Hava Kalitesi İndeksi 499 olarak ölçülen Aydın, tehlikeli grupta yer alan tek il olmuştur. Bu durum Aydın İli’nin hava kalitesinin sağlık sorunlarına neden olabilecek kadar kötü olduğu anlamına gelmektedir” dedi.

Aydın’daki hava kirliğinin nedenleri ve sonuçları ile kirliliğin giderilmesi için eylem planı yapılıp yapılmadığını sorun Milletvekili Bülbül, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan aşağıdaki sorulara yanıt istedi:

“1- Hava Kalitesi İzleme İstasyonları’nın verilerine göre Aydın İli’nin hava kalitesinin sağlık sorunlarına neden olacak kadar kötü olmasının nedenleri nelerdir? Jeotermal Elektrik Santralleri (JES)’nin hava kirliliğine etkisi nedir?

2- Aydın ilinde işletilmekte olan JES’lerin hava, toprak ve su kirliliğine etkileri araştırılmakta mıdır? Yapılan araştırmaların sonuçları neleridir? Bu sonuçlar neden kamuoyu ile paylaşılmamaktadır?

3- 2010-2016 yılları arasında Aydın İli’nde kansere bağlı ölümlerin yüzde 18 arttığı belirtilmektedir. 2016-2019 yılları arasında, yıllara göre ve Aydın İli’nin ilçelerine göre, kansere bağlı ölümlerin oranı nedir?

4- TÜİK verilerine göre, 2018 yılında, Aydın İli’nde meydana gelen ölüm nedenlerinin büyük çoğunluğu solumun sistemi rahatsızlıkları olarak kayda geçmiştir. Aydın İli’ndeki hava kirliliğinin solumun yolu hastalıklarına etkisi ölçülmüş müdür?

5- Aydın İli’nde özellikle JES’lerin olduğu bölgelerde, hissedilen çürük yumurta kokusunun nedeni Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından, “Jeotermal alanlarının karakteristik göstergesi” olarak açıklanmıştır. Yapılan JES’lerin ardından Aydın İli’ndeki hidrojen sülfür gazı oranının arttığı bilinmektedir. 2007-2019 yılları arasında yıllara göre hidrojen sülfür gazı oranları nedir? Hava raporlarında bu gazın miktarı belirtilmekte midir? Bu gazın insan sağlığına etkileri nelerdir?

6- Aydın İli’ndeki hava kalitesinin iyileştirilmesi için bakanlığın bir eylem planı bulunmakta mıdır?”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.