Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Sağlıklı bebeğiniz olsun!

TEKNOLOJİ 18.03.2015 - 18:18, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3685+ kez okundu.
 

Sağlıklı bebeğiniz olsun!

Genetik Tarama Testi ile sağlıklı embriyoları seçerek, anne rahmine transfer edebildiklerini ifade eden Dr. Özörnek, “Sağlıklı embriyo seçimiyle düşük ihtimali en aza inerken, genetik geçişli hastalığa sahip bebek doğma riskini de ortadan kaldırıyoruz” dedi.

Kadın ve Doğum Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Hakan Özörnek, yapılan bilimsel çalışmalara göre 30 yaşındaki kadında 3 embriyodan birinde, 40 yaşında ise 3 emriyodan ikisinin genetik açıdan anomalili olduğunu söyledi. Genetik Tarama Testi ile sağlıklı embriyoları seçerek, anne rahmine transfer edebildiklerini ifade eden Dr. Özörnek, “Sağlıklı embriyo seçimiyle düşük ihtimali en aza inerken, genetik geçişli hastalığa sahip bebek doğma riskini de ortadan kaldırıyoruz” dedi. BİR GRUP HASTADA BAŞARIYA ULAŞILAMIYOR İzmir’deki özel bir hastanenin bünyesindeki merkezlerinde sağlık muhabirlerine açıklama yapan Eurofertil Tüp Bebek Merkezi Medikal Direktörü Kadın ve Doğum Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hakan Özörnek, tüp bebek tedavisinde tekrarlayan başarısızlıklarının çiftler açısından üzücü bir durum olduğunu söyledi. Bir umutla bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin, emek harcadıklarını ve masraf yaptıklarını anlatan Dr. Özörnek, “Bilim dünyası belirli bir hasta grubunda tüp bebek tedavisinin başarıya ulaşamayacağını biliyor. Tedavide 30 yaşın altındaki kadınların yüzde 35-40’ında, 40’ın üzerindekilerin ise yüzde 80’ninde başarıya ulaşılamıyor” dedi. GEBELİĞİ ENGELLEYEN SORUNLAR TEDAVİ EDİLEBİLİYOR Günümüz tıbbının sunduğu imkanlar çerçevesinde tüp bebek tedavisi başarısızlıkla sonuçlanan kadınların neden gebe kalamadığını ölçecek bir testin bulunmadığını ifade eden Özörnek, “Böyle bir durumla karşılaştığımızda bazı tanı ve tetkikler gerçekleştiriyoruz. Histeroskopi ile rahmin içerisine girip, gebeliğin oluşmasına engel olabilecek et beni, miyom, bir perde var mı diye bakıyoruz. Annenin kendi hücrelerine karşı ürettiği zararlı hücreler (oto immun) gebeliğe engel olabiliyor. Yine pıhtılaşma faktörü de gebeliği engelleyebiliyor. Ot immun ve pıhtılaşma faktörünü kan testiyle, tespit edip, her ikisinin de tedavisini gerçekleştirebiliyoruz. Bu tedavilerin ardından anne adayının gebelik şansı normal seviyelere geliyor” ifadelerini kullandı. DÖLLENMİŞ YUMURTADA GENETİK BOZUKLUK OLUŞABİLİYOR Gebelik şansını artıran bir diğer önemli faktörün genetik nedenler olduğunun altını çizen Dr. Özörnek, şunları söyledi: “Anne ve babada hiçbir genetik problem olmamasına rağmen, döllenmiş yumurtada genetik kusurlar olabiliyor. Kromozom sayılarında anormallik gelişebiliyor. Kromozomlardan biri fazla veya eksikse, embriyo ya anne rahmine yerleşemiyor ya da yerleşse bile düşük oluşuyor. Diğer bir ihtimale göre bebek, downsendromlu dünyaya gelebiliyor.” TARAMA TESTİYLE SAĞLIKLI EMBRİYO SEÇİLİYOR Embriyoyu anne rahmine yerleştirmeden önce genetik olarak inceleme şanslarının olduğunu kaydeden Dr. Özörnek, “Tedavide 30 yaşın altındaki kadınların yüzde 35-40’ında, 40 üzerindekilerin ise yüzde 80’ninde başarıya ulaşılamıyor.Bu tip hastalara genetik bir tarama testi öneriyoruz. Örneğin 8 embriyo varsa, genetik açıdan anomalili olmayan olan seçiliyor. O embriyo anne rahmine transfer ediliyor” diye konuştu. 
Genetik Tarama Testi ile sağlıklı embriyoları seçerek, anne rahmine transfer edebildiklerini ifade eden Dr. Özörnek, “Sağlıklı embriyo seçimiyle düşük ihtimali en aza inerken, genetik geçişli hastalığa sahip bebek doğma riskini de ortadan kaldırıyoruz” dedi.

Kadın ve Doğum Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Hakan Özörnek, yapılan bilimsel çalışmalara göre 30 yaşındaki kadında 3 embriyodan birinde, 40 yaşında ise 3 emriyodan ikisinin genetik açıdan anomalili olduğunu söyledi. Genetik Tarama Testi ile sağlıklı embriyoları seçerek, anne rahmine transfer edebildiklerini ifade eden Dr. Özörnek, “Sağlıklı embriyo seçimiyle düşük ihtimali en aza inerken, genetik geçişli hastalığa sahip bebek doğma riskini de ortadan kaldırıyoruz” dedi.

BİR GRUP HASTADA BAŞARIYA ULAŞILAMIYOR
İzmir’deki özel bir hastanenin bünyesindeki merkezlerinde sağlık muhabirlerine açıklama yapan Eurofertil Tüp Bebek Merkezi Medikal Direktörü Kadın ve Doğum Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hakan Özörnek, tüp bebek tedavisinde tekrarlayan başarısızlıklarının çiftler açısından üzücü bir durum olduğunu söyledi. Bir umutla bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin, emek harcadıklarını ve masraf yaptıklarını anlatan Dr. Özörnek, “Bilim dünyası belirli bir hasta grubunda tüp bebek tedavisinin başarıya ulaşamayacağını biliyor. Tedavide 30 yaşın altındaki kadınların yüzde 35-40’ında, 40’ın üzerindekilerin ise yüzde 80’ninde başarıya ulaşılamıyor” dedi.

GEBELİĞİ ENGELLEYEN SORUNLAR TEDAVİ EDİLEBİLİYOR
Günümüz tıbbının sunduğu imkanlar çerçevesinde tüp bebek tedavisi başarısızlıkla sonuçlanan kadınların neden gebe kalamadığını ölçecek bir testin bulunmadığını ifade eden Özörnek, “Böyle bir durumla karşılaştığımızda bazı tanı ve tetkikler gerçekleştiriyoruz. Histeroskopi ile rahmin içerisine girip, gebeliğin oluşmasına engel olabilecek et beni, miyom, bir perde var mı diye bakıyoruz. Annenin kendi hücrelerine karşı ürettiği zararlı hücreler (oto immun) gebeliğe engel olabiliyor. Yine pıhtılaşma faktörü de gebeliği engelleyebiliyor. Ot immun ve pıhtılaşma faktörünü kan testiyle, tespit edip, her ikisinin de tedavisini gerçekleştirebiliyoruz. Bu tedavilerin ardından anne adayının gebelik şansı normal seviyelere geliyor” ifadelerini kullandı.

DÖLLENMİŞ YUMURTADA GENETİK BOZUKLUK OLUŞABİLİYOR
Gebelik şansını artıran bir diğer önemli faktörün genetik nedenler olduğunun altını çizen Dr. Özörnek, şunları söyledi: “Anne ve babada hiçbir genetik problem olmamasına rağmen, döllenmiş yumurtada genetik kusurlar olabiliyor. Kromozom sayılarında anormallik gelişebiliyor. Kromozomlardan biri fazla veya eksikse, embriyo ya anne rahmine yerleşemiyor ya da yerleşse bile düşük oluşuyor. Diğer bir ihtimale göre bebek, downsendromlu dünyaya gelebiliyor.”

TARAMA TESTİYLE SAĞLIKLI EMBRİYO SEÇİLİYOR
Embriyoyu anne rahmine yerleştirmeden önce genetik olarak inceleme şanslarının olduğunu kaydeden Dr. Özörnek, “Tedavide 30 yaşın altındaki kadınların yüzde 35-40’ında, 40 üzerindekilerin ise yüzde 80’ninde başarıya ulaşılamıyor.Bu tip hastalara genetik bir tarama testi öneriyoruz. Örneğin 8 embriyo varsa, genetik açıdan anomalili olmayan olan seçiliyor. O embriyo anne rahmine transfer ediliyor” diye konuştu. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.