Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Ramazan ortası üretici market fiyatları

EKONOMİ (YUG) - Haber Merkezi | 15.04.2022 - 10:44, Güncelleme: 15.04.2022 - 11:03 4571+ kez okundu.
 

Ramazan ortası üretici market fiyatları

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: Geçen yıl ve bu yıl Ramazan ortası market fiyatlarındaki değişim ve yıllık fiyat artışlarını açıkladı.

ANKARA -TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: Geçen yıl ve bu yıl Ramazan ortası market fiyatlarındaki değişim ve yıllık fiyat artışlarını açıkladı. “Ramazan ortasında üretici ile market arasındaki fiyat farkı en fazla yüzde 494,50 ile elmada oldu” “Ramazan ortasında markette 40 ürünün 29’unda fiyat artışı, 10’unda fiyat azalışı görülürken sadece bir üründe fiyat değişimi olmadı” “Tüketici fiyatlarındaki artışı durdurmak ve fiyatları indirmek istiyorsak; Sürekli artan mazot gübre yem elektrik zirai ilaç fiyatları mutlaka düşürülmelidir” “Üretici her yıl fiyata göre ekim yapıyor, fazla üretim yapınca fiyatlar düşüyor. Ürün elde kalıyor. Gelecek sene bu ürünü ekmiyor fiyatlar yükseliyor. Fırsatçılara ve stokçulara gün doğuyor” Bugün yaşadığımız bu krizin etkilerini azaltabilmenin yolu raflarda ucuzluk sağlamaktır. Raflarda ucuzluk sağlamanın yolu üretimi artırmaktır. Üretimi artırmanın yolu üretici maliyetlerini düşürmektir” “Türkiye’de herkes kur arttı, kur düştü bunu konuşuyor. Üretimi kimse konuşmuyor. Gıda üretimini artıramazsak, yaşadığımız krizler nasıl aşılacak kimse bunu konuşmuyor. Bu ülke üretime odaklanmalı, imkânlarını üretim için seferber etmelidir. Buradan çıkış için başka bir yol yoktur” “Sabit fiyat uygulaması çok dikkat edilmesi gereken, pratikte kolay olmayan bir uygulamadır. 20 temel gıdaya sabit fiyat uygulaması iyi denetlenmezse KDV indiriminin sonuçlarına benzer şekilde fiyat artışlarıyla karşılaşabiliriz. Stokçuluk artabilir” “Üretici sürekli artan gübre mazot yem elektrik gibi maliyetleri satış fiyatına yansıtamazsa zarar eder, üretimi bırakır. Bu durum gözden kaçırılmamalıdır” Ankara- 15.04.2022- (GÖRÜNTÜLÜ) Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ramazanın başından ortasına kadar olan süreçte üretici ile market arasındaki fiyat farklarını ve geçen yıl ile bu yıl Ramazan ortası fiyatlarındaki değişimlerle yıllık fiyat artışlarını görüntülü basın açıklamasıyla değerlendirdi. Bu yıl Ramazan ortasında üretici ile market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 494,50 ile elmada olduğunu belirten Bayraktar, açıklamasına şöyle devam etti: “Elmadaki fiyat farkını yüzde 356,80 ile kabak, yüzde 348 ile limon, yüzde 331,88 ile maydanoz, yüzde 260,39 ile yeşil mercimek, yüzde 260,31 ile karnabahar, yüzde 257,18 ile kuru fasulye, yüzde 256,57 kuru soğan, yüzde 255,14 ıspanak, yüzde 236,18 ile patlıcan, yüzde 233,45 nohut, yüzde 231,19 kırmızı mercimek, yüzde 226,85 marul ve yüzde 225,82 salatalık takip etti. Ramazan ayının ortasında üretici market fiyat farkı elmada yüzde 450’nin üzerindeyken, 3 üründe yüzde 300’ün, 14 üründe ise yüzde 200’ün üzerinde gerçekleşti. Elma 5,9 kat, kabak 4,6 kat, limon 4,5 kat, maydanoz 4,3 kat, yeşil mercimek, karnabahar, kuru fasulye, kuru soğan ve ıspanak 3,6 kat, patlıcan 3,4 kat, nohut ve kırmızı mercimek 3,3 kat fazlaya tüketiciye satıldı. Üreticide 2 lira olan elma 12 liraya, 4 lira 19 kuruş olan kabak 19 liraya, 1 lira 75 kuruş olan limon 7 lira 80 kuruşa, 1 lira 38 kuruş olan maydanoz 6 liraya, 8 lira 18 kuruş olan yeşil mercimek 29 lira 48 kuruşa ve 3 lira 83 kuruş olan karnabahar 13 lira 80 kuruşa tüketiciye satıldı.” Ramazan ortası üretici market fiyatları Bayraktar, Ramazanın başından (30 Mart 2022) Ramazanın ortasına (11 Nisan 2022) kadar olan süreçte fiyatı en fazla artan ürünün, markette beyaz lahana, üreticide marul olduğunu, fiyatı en fazla düşen ürünün markette karnabahar, üreticide ise kuru soğan olduğunu vurgulayarak fiyat değişimlerini şöyle değerlendirdi: “Ramazan ortasında markette 40 ürünün 29’unda fiyat artışı, 10’unda fiyat azalışı görülürken sadece bir üründe fiyat değişimi olmadı.  Ramazanın ortasında markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 40 ile beyaz lahana oldu. Beyaz lahanadaki fiyat artışını yüzde 31,29 ile pırasa, yüzde 29,85 ile maydanoz, yüzde 26,51 ile marul, yüzde 23,13 ile toz şeker, yüzde 19,59 ile havuç, yüzde 14,98 ile patlıcan, yüzde 14,75 ile nohut, yüzde 14,24 ile salatalık takip etti. Markette fiyatı en çok düşen ürün ise yüzde 26,32 ile karnabahar oldu, Karnabahardaki fiyat düşüşünü yüzde 10,72 ile fındık içi, yüzde 6,82 ile kuru incir, yüzde 4,15 ile Antep fıstığı, yüzde 4,08 ile kuru kayısı, yüzde 2,16 ile yeşil soğan, yüzde 1,06 ile zeytinyağı izledi. Ramazan ortasında üreticide 32 ürünün 15’inde fiyat artışı olurken, 6’sında fiyat düşüşü görüldü, 11 üründe ise fiyat değişimi yaşanmadı. Üretici fiyatlarında havuç, elma, kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç, kuru üzüm, kuru incir, fındık içi ve yumurta fiyatlarında değişim olmadı. Ramazan ortasında üreticide fiyatı en çok düşen ürün yüzde 43,18 ile kuru soğan oldu. Kuru soğandaki fiyat düşüşünü yüzde 41,23 ile kabak, yüzde 36,17 ile karnabahar, yüzde 12,94 ile ıspanak, yüzde 6,74 ile domates, yüzde 1,85 ile patlıcan izledi. Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 63,10 ile marulda görüldü. Maruldaki fiyat artışını yüzde 27,59 ile sivri biber, yüzde 22,32 ile salatalık, yüzde 21,05 ile maydanoz, yüzde 20 ile beyaz lahana yüzde 19,78 ile süt, yüzde 19,71 ile patates, yüzde 12,57 ile yeşil soğan takip etti. Ramazan ortasında marul, sivri biber, salatalık, maydanoz, beyaz lahana, süt, patates ve yeşil soğanda üretici fiyatlarında artış yaşandı. Marul, sivri biber, salatalık, maydanoz ve yeşil soğan fiyatlarındaki artışta havaların soğuk gitmesi sebebiyle geciken hasat nedeniyle ürün arzındaki azalış etkili oldu. Beyaz lahana fiyatındaki artış sezon sonuna gelinmiş olmasından kaynaklandı. Sütte görülen fiyat artışı Ulusal Süt Konseyinin 1-30 Nisan arası çiğ süt tavsiye fiyatında yaptığı değişiklikten kaynaklandı. Patateste ise depodaki ürünün azalması ve Adana’da yaşanan don olayı nedeniyle hasadın gecikmesi etkili oldu. Üreticide kuru soğan, kabak, karnabahar, ıspanak en fazla fiyatı düşen ürünler oldu. Kuru soğanda, ramazan ayı olması sebebiyle yemek yerlerinde talebin azalması sebebiyle fiyatta düşüş yaşandı. Adana bölgesinde de yeni ürün sezonunun yaklaşması da fiyatları etkiledi. Kabak ve ıspanak fiyatındaki düşüş arz artışından kaynaklandı. Karnabaharda da sezonun bitmesi fiyatların düşmesine neden oldu. Genel olarak üretici fiyatlarındaki artışların nedeni gübre, mazot, yem, elektrik, ilaç ve tohum fiyatlarındaki aşırı yükselmedir. Girdi fiyat endeksi ile tüketici fiyat endeksleri arasında üretici aleyhine ciddi bir açıklık bulunmaktadır. Üretici maliyetlerini düşürmeden, fiyatlarda ucuzluk olması mümkün değildir. Üreticiye verilecek destek, ayrıca tüketiciye verilecek destek olur.” Geçen yıl ve bu yıl Ramazan ortası fiyatlarındaki değişim ve yıllık fiyat artışları Bu yıl ve geçen yıl Ramazan ortası fiyatları karşılaştırıldığında markette 40 ürünün 40’ında da fiyat artışı olduğunu açıklayan Bayraktar, fiyat değişimlerini şöyle değerlendirdi: “Marketlerdeki fiyat artışları yüzde 14,62 ile yüzde 453,52 arasında değişen oranlarda gerçekleşti. Geçen yıl ile bu yılın Ramazan ortası fiyatlarına bakıldığında en fazla fiyat artışı markette yüzde 453,52 ile patlıcanda görüldü. Patlıcandaki fiyat artışını yüzde 297,21 ile beyaz lahana, yüzde 253,09 ile patates, yüzde 218,72 ile maydanoz, yüzde 212,48 ile domates takip etti. Bu yıl ve geçen yıl Ramazan ortası fiyatlarına göre üreticide 32 ürünün 30’unda fiyat artışı; 2’sinde fiyat düşüşü yaşandı. Geçen yıl Ramazan ortasına göre üreticide fiyatı en fazla düşen ürün yüzde 42,62 ile limon oldu. Limondaki düşüşü yüzde 9,09 elma takip etti. Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 798,63 ile patateste yaşandı. Patatesteki artışı yüzde 354,49 ile yeşil soğan, yüzde 276,78 ile patlıcan ve yüzde 233,33 ile beyaz lahana izledi.s Bilindiği gibi Ramazan ayları her yıl 10 gün öne doğru gelmektedir. Bundan dolayı Ramazan ayına ilişkin yapılan tarih karşılaştırması, aynı dönemleri kapsamadığı için mevsimsel etkilerle fiyat farklılıkları olabilmektedir.” Planlı üretime geçmeliyiz “Üretici her yıl fiyata göre ekim yapıyor, fazla üretim yapınca fiyatlar düşüyor. Ürün elde kalıyor. Gelecek sene bu ürünü ekmiyor fiyatlar yükseliyor. Fırsatçılara ve stokçulara gün doğuyor. Ürün kısa bir zamanda kara borsaya düşüyor. Bu kısır döngü üreticiyi de tüketiciyi de memnun etmiyor. Başta soğan ve patates olmak üzere birçok üründe her sene bu sorun yaşanıyor. Bu durum sürdürülemez. İhtiyaca göre üretim planlaması yapıldığında istikrarlı gelire kavuşan çiftçi üretimden vazgeçmez. Tüketicide fahiş fiyatlardan kurtulmuş olur.” Krizleri atlatmak için ucuz ve yeterli gıda şarttır “Türkiye ekonomik krizlerini halkın ucuz ve yeterli gıdaya erişebilmesiyle atlatabilmiştir. Bugün yaşadığımız bu krizin etkilerini azaltabilmenin yolu raflarda ucuzluk sağlamaktır. Raflarda ucuzluk sağlamanın yolu üretimi artırmaktır. Üretimi artırmanın yolu üretici maliyetlerini düşürmektir. Eskiden olduğu gibi ucuz ithalat kalmadığına, paranız olsa da ürün bulmanız zorlaştığına göre üreticiyi destekleyip tarlada kalmasını sağlamaktan başka yolu yoktur.” Kur konuşuluyor, üretim konuşulmuyor “Türkiye’de herkes kur arttı, kur düştü bunu konuşuyor. Üretimi kimse konuşmuyor. Gıda üretimini artıramazsak, yaşadığımız krizler nasıl aşılacak kimse bunu konuşmuyor. Bu ülke üretime odaklanmalı, imkanlarını üretim için seferber etmelidir. Buradan çıkış için başka bir yol yoktur.” 20 temel gıda maddesi için sabit fiyat uygulaması “Sabit fiyat uygulaması çok dikkat edilmesi gereken, pratikte kolay olmayan bir uygulamadır.KDV indirimlerinin fiyatlara yansımadığını gördük. Yapılan zamlarla indirimler tüketiciye yansıtılmadı.20 temel gıdaya sabit fiyat uygulaması iyi denetlenmezse KDV indiriminin sonuçlarına benzer şekilde fiyat artışlarıyla karşılaşabiliriz. Stokçuluk artabilir. Tüketiciye bir faydası olmayacağı gibi zarar eden devlet hazinesi olacaktır. Ayrıca dikkat edilmesi gereken diğer bir konu, tüketici fiyatlarının sabitlenmesi, ilgili ürünlerin üretici fiyatlarını da dolaylı bir yoldan baskılayabilir. Üretici sürekli artan gübre mazot yem elektrik gibi maliyetleri satış fiyatına yansıtamazsa zarar eder, üretimi bırakır. Bu durum gözden kaçırılmamalıdır. Tüketici fiyatlarındaki artışı durdurmak ve fiyatları indirmek istiyorsak; Sürekli artan mazot gübre yem elektrik zirai ilaç fiyatları mutlaka düşürülmelidir. Üretim ve dış ticaret planlaması ciddiyetle ele alınmalı ve uygulanmalıdır. Hal yasası ile zincir marketlere tanınan üreticiden doğrudan ürün alma yetkisi daha sıkı denetlenmelidir. Denetimler yasak savma kabilinden olmamalı, sonuç alınacak şekilde düzenlenmelidir. Çünkü zincir marketler mevcut uygulamada üreticiden doğrudan aldıkları ürünleri kendi içlerinde kurdukları aracı firmalar vasıtasıyla el değiştirme yapmakta her el değiştirmede kar eklemektedirler. Gündemde olan hal kanunu ve perakendeci kanunu gibi konuyla doğrudan ilgili yasalarda hem üretici hem de tüketici lehine olacak gerekli değişiklikler konuyla ilgili tüm paydaşlar tarafından tartışılarak şeffaf ve objektif bir şekilde yapılmalıdır. Kooperatif ve üretici birlikleri işlevsel hale getirilmelidir. Tüketici örgütleri güçlendirilmeli, piyasayı kontrol edebilecek duruma getirilebilmelidir. Tarım ürünlerinin nakliyesinde daha az maliyetli olan deniz ve tren taşımacılığı etkin hale getirilmeli ve sübvansiyon uygulanmalıdır.  Gelişmiş ülkelerdeki tarım ürünleri nakliyesi buna en iyi örnektir. Hasatta, yükleme ve nakliye esnasında oluşan ürün kayıplarını azaltacak tedbirler alınmalıdır.” Seçilmiş Ürünlerde Üretici, Hal, Pazar ve Market Fiyatları (TL/kg) ÜRÜNLER Fiyat (TL/Kg) Fiyat Farkı (Yüzde) Üretici Hal Pazar Market Hal/Üretici Pazar/Üretici Market/Üretici Elma 2,00 6,13 9,00 12 206,50 350,00 494,50 Kabak 4,19 10,75 17,00 19 156,56 305,73 356,80 Limon 1,75 4,69 6,08 7,80 168,00 247,43 348,00 Maydanoz (adet) 1,38 2,28 4,42 6 65,22 220,29 331,88 Yeşil Mercimek 8,18 24,00 22,67 29,48 193,40 177,14 260,39 Karnabahar 3,83 4,50 11,00 13,80 17,49 187,21 260,31 Kuru Fasulye 7,94 19,00 21,00 28,36 139,29 164,48 257,18 Kuru Soğan 1,75 3,28 5,08 6,24 87,43 190,29 256,57 Ispanak 3,70 5,45 9,50 13,14 47,30 156,76 255,14 Patlıcan 10,06 19,50 28,33 33,82 93,84 181,61 236,18 Nohut 8,40 19,00 21,67 28,01 126,19 157,98 233,45 Kırmızı Mercimek 9,17 19,00 21,67 30,37 107,20 136,31 231,19 Marul (adet) 4,73 8,15 11,00 15,46 72,30 132,56 226,85 Salatalık 5,81 9,10 16,17 18,93 56,63 178,31 225,82 Kuru Üzüm 14,50   37,50 46,73   158,62 222,28 Domates 7,75 12,40 19,67 24,03 60,00 153,81 210,06 Pırasa 2,75 4,05 6,75 8,35 47,27 145,45 203,64 Kuru İncir 32,00   72,50 96,31   126,56 200,97 B.Lahana 3,30 5,00 7,30 8,54 51,52 121,21 158,79 1 Lt Süt 5,39*     13,81     156,22 Havuç 3,50 3,70 6,58 8,12 5,71 88,00 132,00 Sivri Biber 15,63 23,70 29,17 33,43 51,63 86,63 113,88 Pirinç 10,00 17,00 16,50 20,05 70,00 65,00 100,50 Antep Fıstığı 70,00   147,50 131,50   110,71 87,86 Yeşil Soğan (kg) 7,88 9,75 11,17 13,14 23,73 41,75 66,75 Kuzu Eti 94,25     155,75     65,25 Zeytinyağı 47,83     77,17     61,34 Kuru Kayısı 80,00   112,50 126,89   40,63 58,61 Fındık (İç) 80,00   140,00 123,98   75,00 54,98 Dana Eti 86,34     129,77     50,30 Yumurta 1,22   1,88 1,78   54,10 45,90 Patates 6,56 7,05 7,75 8,58 7,47 18,14 30,79 Beyaz Peynir       67,75       Kaşar Peyniri       90,12       Yoğurt       17,49       Tereyağı       105,02       Mısırözü yağı       45,03       Ayçiçek yağı       47,16       Tavuk Eti       45,81       Toz Şeker       16,13       Not: Hal, pazar ve market verileri Ankara, İzmir, İstanbul, Mersin, Antalya ve Bursa illerinden derlenen ortalama fiyatlardır. Üretici fiyatları ise ürünlere göre önemli üretim merkezlerinden derlenmektedir. Pirinç (Osmancık), kuru fasulye, nohut, kırmızı ve yeşil mercimek için belirtilen hal fiyatları toptan satış fiyatlarıdır.  Dana eti, kuzu eti, Antep fıstığı ve fındık fiyatı serbest piyasa fiyatıdır. Yumurta fiyatları Yumbir, Başmakçı ve Kaytaş verilerinin ortalaması alınarak derlenmektedir. Yumurta fiyatları aylık ortalama fiyat şeklinde alınmıştır. * çiğ süt fiyatları tahmini çiftçi eline geçen fiyatlardır, mayıs ayında net rakam ortaya çıkacaktır." Seçilmiş ürünlerde Ramazan ortası market fiyatlarında değişim oranları MARKET Ramazan Öncesi Market Fiyatı (TL/kg) Ramazan Ortası Market Fiyatı (TL/kg) Değişim (Yüzde) ÜRÜNLER 30 Mart 2022 11 Nisan 2022 30 Mart 2022/ 11 Nisan 2022 B. Lahana 6,10 8,54 40,00 Pırasa 6,36 8,35 31,29 Maydanoz (adet) 4,59 6 29,85 Marul (adet) 12,22 15,46 26,51 Toz Şeker 13,10 16,13 23,13 Havuç 6,79 8,12 19,59 Patlıcan 29,41 33,82 14,99 Nohut 24,41 28,01 14,75 Salatalık 16,57 18,93 14,24 Beyaz Peynir 59,35 67,75 14,15 Ispanak 11,53 13,14 13,96 1 Lt Süt 12,35 13,81 11,82 Yoğurt 15,66 17,49 11,69 Kaşar Peyniri 81,54 90,12 10,52 Tereyağı 96,29 105,02 9,07 Domates 22,11 24,03 8,68 Sivri Biber 30,82 33,43 8,47 Kuru Fasulye 26,23 28,36 8,12 Elma 11,14 12 6,73 Tavuk Eti 43,50 45,81 5,31 Patates 8,15 8,58 5,28 Kuru Üzüm 44,61 46,73 4,75 Kuzu Eti 149,21 155,75 4,38 Kuru Soğan 5,99 6,24 4,17 Dana Eti 125,38 129,77 3,50 Kabak 18,61 19 2,85 Yeşil Mercimek 28,76 29,48 2,50 Kırmızı Mercimek 29,67 30,37 2,36 Ayçiçek yağı 47,14 47,16 0,04 Yumurta 1,78 1,78 0,00 Mısırözü yağı 45,18 45,03 -0,33 Pirinç 20,16 20,05 -0,55 Limon 7,92 7,80 -1,01 Zeytinyağı 78,00 77,17 -1,06 Yeşil Soğan (kg) 13,43 13,14 -2,16 Kuru Kayısı 132,29 126,89 -4,08 Antep Fıstığı 137,20 131,50 -4,15 Kuru İncir 103,36 96,31 -6,82 Fındık (İç) 138,87 123,98 -10,72 Karnabahar 18,73 13,80 -26,32           Seçilmiş ürünlerde Ramazan ortası üretici fiyatlarında değişim oranları ÜRETİCİ Ramazan Öncesi Üretici Fiyatı (TL/kg) Ramazan Ortası Üretici Fiyatı (TL/kg) Değişim (Yüzde) ÜRÜNLER 30 Mart 2022 11 Nisan 2022 30 Mart 2022/ 11 Nisan 2022 Marul (adet) 2,90 4,73 63,10 Sivri Biber 12,25 15,63 27,59 Salatalık 4,75 5,81 22,32 Maydanoz (adet) 1,14 1,38 21,05 B.Lahana 2,75 3,30 20,00 1 Lt Süt 4,50 5,39 19,78 Patates 5,48 6,56 19,71 Yeşil Soğan (kg) 7,00 7,88 12,57 Kuru Kayısı 75,00 80,00 6,67 Pırasa 2,63 2,75 4,56 Antep Fıstığı 67,00 70,00 4,48 Limon 1,70 1,75 2,94 Dana Eti 84,24 86,34 2,49 Zeytinyağı 47,00 47,83 1,77 Kuzu Eti 94,13 94,25 0,13 Havuç 3,50 3,50 0,00 Elma 2,00 2,00 0,00 Kuru Fasulye 7,94 7,94 0,00 Nohut 8,40 8,40 0,00 Kırmızı Mercimek 9,17 9,17 0,00 Yeşil Mercimek 8,18 8,18 0,00 Pirinç 10,00 10,00 0,00 Kuru Üzüm 14,50 14,50 0,00 Kuru İncir 32,00 32,00 0,00 Fındık (İç) 80,00 80,00 0,00 Yumurta 1,22 1,22 0,00 Patlıcan 10,25 10,06 -1,85 Domates 8,31 7,75 -6,74 Ispanak 4,25 3,70 -12,94 Karnabahar 6,00 3,83 -36,17 Kabak 7,13 4,19 -41,23 Kuru Soğan 3,08 1,75 -43,18                             2021-2022 RAMAZAN ORTASI MARKET FİYATLARI MARKET Ramazan Ortası Market Fiyatı (TL/kg) Ramazan Ortası Market Fiyatı (TL/kg) Değişim (Yüzde) ÜRÜNLER 26 Nisan 2021 11 Nisan 2022 26 Nisan 2021/ 11 Nisan 2022 Patlıcan 6,11 33,82 453,52 B.Lahana 2,15 8,54 297,21 Patates 2,43 8,58 253,09 Maydanoz (adet) 1,87 6 218,72 Domates 7,69 24,03 212,48 Kabak 6,13 19 212,23 Salatalık 6,12 18,93 209,31 Marul (adet) 5,20 15,46 197,31 Kuru Soğan 2,23 6,24 179,82 Ispanak 5,16 13,14 154,65 Toz Şeker 6,39 16,13 152,43 Tavuk Eti 18,48 45,81 147,89 Karnabahar 5,69 13,80 142,53 Kuru Kayısı 52,47 126,89 141,83 Kırmızı Mercimek 12,58 30,37 141,41 Sivri Biber 13,99 33,43 138,96 Yeşil Mercimek 12,74 29,48 131,40 Ayçiçek yağı 20,99 47,16 124,68 Mısırözü yağı 21,54 45,03 109,05 Pirinç 9,72 20,05 106,28 Yeşil Soğan (kg) 6,48 13,14 102,78 Nohut 13,88 28,01 101,80 Dana Eti 64,36 129,77 101,63 Yumurta 0,89 1,78 100,00 Havuç 4,10 8,12 98,05 Yoğurt 9,19 17,49 90,32 Kuru Fasulye 15,79 28,36 79,61 Kuzu Eti 88,92 155,75 75,16 Beyaz Peynir 39,13 67,75 73,14 Kaşar Peyniri 52,51 90,12 71,62 Elma 7,02 12 69,37 Pırasa 5,08 8,35 64,37 Zeytinyağı 47,86 77,17 61,24 Tereyağı 66,60 105,02 57,69 1 Lt Süt 8,97 13,81 53,96 Fındık (İç) 83,15 123,98 49,10 Kuru Üzüm 31,37 46,73 48,96 Kuru İncir 64,98 96,31 48,21 Antep Fıstığı 105,98 131,50 24,08 Limon 6,84 7,80 14,62   2021-2022 RAMAZAN ORTASI ÜRETİCİ FİYATLARI ÜRETİCİ Ramazan Ortası Üretici Fiyatı (TL/kg) Ramazan Ortası Üretici Fiyatı (TL/kg) Değişim (Yüzde) ÜRÜNLER 26 Nisan 2021 11 Nisan 2022 26 Nisan 2021/ 11 Nisan 2022 Patates 0,73 6,56 798,63 Yeşil Soğan (kg) 1,73 7,88 355,49 Patlıcan 2,67 10,06 276,78 B.Lahana 0,99 3,30 233,33 Marul (adet) 1,63 4,73 190,18 Kuru Kayısı 28,00 80,00 185,71 Kuru Soğan 0,63 1,75 177,78 Maydanoz (adet) 0,50 1,38 176,00 Domates 3,04 7,75 154,93 Sivri Biber 6,32 15,63 147,31 Ispanak 1,50 3,70 146,67 Salatalık 2,55 5,81 127,84 Yumurta 0,55 1,22 121,82 Havuç 1,58 3,50 121,52 Dana Eti 39,56 86,34 118,25 Zeytinyağı 23,96 47,83 99,62 1 Lt Süt 2,73 5,39 97,44 Nohut 4,35 8,40 93,10 Kırmızı Mercimek 4,84 9,17 89,46 Karnabahar 2,05 3,83 86,83 Pırasa 1,58 2,75 74,05 Fındık (İç) 46,00 80,00 73,91 Kuzu Eti 55,31 94,25 70,40 Antep Fıstığı 41,79 70,00 67,50 Kabak 2,50 4,19 67,60 Yeşil Mercimek 5,32 8,18 53,76 Pirinç 6,68 10,00 49,70 Kuru İncir 24,50 32,00 30,61 Kuru Üzüm 12,00 14,50 20,83 Kuru Fasulye 7,93 7,94 0,13 Elma 2,20 2,00 -9,09 Limon 3,05 1,75 -42,62      
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: Geçen yıl ve bu yıl Ramazan ortası market fiyatlarındaki değişim ve yıllık fiyat artışlarını açıkladı.

ANKARA - TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: Geçen yıl ve bu yıl Ramazan ortası market fiyatlarındaki değişim ve yıllık fiyat artışlarını açıkladı.

Ramazan ortasında üretici ile market arasındaki fiyat farkı en fazla yüzde 494,50 ile elmada oldu”

Ramazan ortasında markette 40 ürünün 29’unda fiyat artışı, 10’unda fiyat azalışı görülürken sadece bir üründe fiyat değişimi olmadı”

“Tüketici fiyatlarındaki artışı durdurmak ve fiyatları indirmek istiyorsak; Sürekli artan mazot gübre yem elektrik zirai ilaç fiyatları mutlaka düşürülmelidir”

“Üretici her yıl fiyata göre ekim yapıyor, fazla üretim yapınca fiyatlar düşüyor. Ürün elde kalıyor. Gelecek sene bu ürünü ekmiyor fiyatlar yükseliyor. Fırsatçılara ve stokçulara gün doğuyor”

Bugün yaşadığımız bu krizin etkilerini azaltabilmenin yolu raflarda ucuzluk sağlamaktır. Raflarda ucuzluk sağlamanın yolu üretimi artırmaktır. Üretimi artırmanın yolu üretici maliyetlerini düşürmektir”

“Türkiye’de herkes kur arttı, kur düştü bunu konuşuyor. Üretimi kimse konuşmuyor. Gıda üretimini artıramazsak, yaşadığımız krizler nasıl aşılacak kimse bunu konuşmuyor. Bu ülke üretime odaklanmalı, imkânlarını üretim için seferber etmelidir. Buradan çıkış için başka bir yol yoktur”

“Sabit fiyat uygulaması çok dikkat edilmesi gereken, pratikte kolay olmayan bir uygulamadır. 20 temel gıdaya sabit fiyat uygulaması iyi denetlenmezse KDV indiriminin sonuçlarına benzer şekilde fiyat artışlarıyla karşılaşabiliriz. Stokçuluk artabilir”

“Üretici sürekli artan gübre mazot yem elektrik gibi maliyetleri satış fiyatına yansıtamazsa zarar eder, üretimi bırakır. Bu durum gözden kaçırılmamalıdır”

Ankara- 15.04.2022- (GÖRÜNTÜLÜ) Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ramazanın başından ortasına kadar olan süreçte üretici ile market arasındaki fiyat farklarını ve geçen yıl ile bu yıl Ramazan ortası fiyatlarındaki değişimlerle yıllık fiyat artışlarını görüntülü basın açıklamasıyla değerlendirdi.

Bu yıl Ramazan ortasında üretici ile market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 494,50 ile elmada olduğunu belirten Bayraktar, açıklamasına şöyle devam etti:

“Elmadaki fiyat farkını yüzde 356,80 ile kabak, yüzde 348 ile limon, yüzde 331,88 ile maydanoz, yüzde 260,39 ile yeşil mercimek, yüzde 260,31 ile karnabahar, yüzde 257,18 ile kuru fasulye, yüzde 256,57 kuru soğan, yüzde 255,14 ıspanak, yüzde 236,18 ile patlıcan, yüzde 233,45 nohut, yüzde 231,19 kırmızı mercimek, yüzde 226,85 marul ve yüzde 225,82 salatalık takip etti.

Ramazan ayının ortasında üretici market fiyat farkı elmada yüzde 450’nin üzerindeyken, 3 üründe yüzde 300’ün, 14 üründe ise yüzde 200’ün üzerinde gerçekleşti.

Elma 5,9 kat, kabak 4,6 kat, limon 4,5 kat, maydanoz 4,3 kat, yeşil mercimek, karnabahar, kuru fasulye, kuru soğan ve ıspanak 3,6 kat, patlıcan 3,4 kat, nohut ve kırmızı mercimek 3,3 kat fazlaya tüketiciye satıldı.

Üreticide 2 lira olan elma 12 liraya, 4 lira 19 kuruş olan kabak 19 liraya, 1 lira 75 kuruş olan limon 7 lira 80 kuruşa, 1 lira 38 kuruş olan maydanoz 6 liraya, 8 lira 18 kuruş olan yeşil mercimek 29 lira 48 kuruşa ve 3 lira 83 kuruş olan karnabahar 13 lira 80 kuruşa tüketiciye satıldı.”

Ramazan ortası üretici market fiyatları

Bayraktar, Ramazanın başından (30 Mart 2022) Ramazanın ortasına (11 Nisan 2022) kadar olan süreçte fiyatı en fazla artan ürünün, markette beyaz lahana, üreticide marul olduğunu, fiyatı en fazla düşen ürünün markette karnabahar, üreticide ise kuru soğan olduğunu vurgulayarak fiyat değişimlerini şöyle değerlendirdi:

Ramazan ortasında markette 40 ürünün 29’unda fiyat artışı, 10’unda fiyat azalışı görülürken sadece bir üründe fiyat değişimi olmadı.

 Ramazanın ortasında markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 40 ile beyaz lahana oldu. Beyaz lahanadaki fiyat artışını yüzde 31,29 ile pırasa, yüzde 29,85 ile maydanoz, yüzde 26,51 ile marul, yüzde 23,13 ile toz şeker, yüzde 19,59 ile havuç, yüzde 14,98 ile patlıcan, yüzde 14,75 ile nohut, yüzde 14,24 ile salatalık takip etti.

Markette fiyatı en çok düşen ürün ise yüzde 26,32 ile karnabahar oldu, Karnabahardaki fiyat düşüşünü yüzde 10,72 ile fındık içi, yüzde 6,82 ile kuru incir, yüzde 4,15 ile Antep fıstığı, yüzde 4,08 ile kuru kayısı, yüzde 2,16 ile yeşil soğan, yüzde 1,06 ile zeytinyağı izledi.

Ramazan ortasında üreticide 32 ürünün 15’inde fiyat artışı olurken, 6’sında fiyat düşüşü görüldü, 11 üründe ise fiyat değişimi yaşanmadı.

Üretici fiyatlarında havuç, elma, kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç, kuru üzüm, kuru incir, fındık içi ve yumurta fiyatlarında değişim olmadı.

Ramazan ortasında üreticide fiyatı en çok düşen ürün yüzde 43,18 ile kuru soğan oldu. Kuru soğandaki fiyat düşüşünü yüzde 41,23 ile kabak, yüzde 36,17 ile karnabahar, yüzde 12,94 ile ıspanak, yüzde 6,74 ile domates, yüzde 1,85 ile patlıcan izledi.

Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 63,10 ile marulda görüldü. Maruldaki fiyat artışını yüzde 27,59 ile sivri biber, yüzde 22,32 ile salatalık, yüzde 21,05 ile maydanoz, yüzde 20 ile beyaz lahana yüzde 19,78 ile süt, yüzde 19,71 ile patates, yüzde 12,57 ile yeşil soğan takip etti.

Ramazan ortasında marul, sivri biber, salatalık, maydanoz, beyaz lahana, süt, patates ve yeşil soğanda üretici fiyatlarında artış yaşandı.

Marul, sivri biber, salatalık, maydanoz ve yeşil soğan fiyatlarındaki artışta havaların soğuk gitmesi sebebiyle geciken hasat nedeniyle ürün arzındaki azalış etkili oldu. Beyaz lahana fiyatındaki artış sezon sonuna gelinmiş olmasından kaynaklandı. Sütte görülen fiyat artışı Ulusal Süt Konseyinin 1-30 Nisan arası çiğ süt tavsiye fiyatında yaptığı değişiklikten kaynaklandı. Patateste ise depodaki ürünün azalması ve Adana’da yaşanan don olayı nedeniyle hasadın gecikmesi etkili oldu. Üreticide kuru soğan, kabak, karnabahar, ıspanak en fazla fiyatı düşen ürünler oldu. Kuru soğanda, ramazan ayı olması sebebiyle yemek yerlerinde talebin azalması sebebiyle fiyatta düşüş yaşandı. Adana bölgesinde de yeni ürün sezonunun yaklaşması da fiyatları etkiledi. Kabak ve ıspanak fiyatındaki düşüş arz artışından kaynaklandı. Karnabaharda da sezonun bitmesi fiyatların düşmesine neden oldu.

Genel olarak üretici fiyatlarındaki artışların nedeni gübre, mazot, yem, elektrik, ilaç ve tohum fiyatlarındaki aşırı yükselmedir. Girdi fiyat endeksi ile tüketici fiyat endeksleri arasında üretici aleyhine ciddi bir açıklık bulunmaktadır. Üretici maliyetlerini düşürmeden, fiyatlarda ucuzluk olması mümkün değildir. Üreticiye verilecek destek, ayrıca tüketiciye verilecek destek olur.”

Geçen yıl ve bu yıl Ramazan ortası fiyatlarındaki değişim ve yıllık fiyat artışları

Bu yıl ve geçen yıl Ramazan ortası fiyatları karşılaştırıldığında markette 40 ürünün 40’ında da fiyat artışı olduğunu açıklayan Bayraktar, fiyat değişimlerini şöyle değerlendirdi:

“Marketlerdeki fiyat artışları yüzde 14,62 ile yüzde 453,52 arasında değişen oranlarda gerçekleşti.

Geçen yıl ile bu yılın Ramazan ortası fiyatlarına bakıldığında en fazla fiyat artışı markette yüzde 453,52 ile patlıcanda görüldü. Patlıcandaki fiyat artışını yüzde 297,21 ile beyaz lahana, yüzde 253,09 ile patates, yüzde 218,72 ile maydanoz, yüzde 212,48 ile domates takip etti.

Bu yıl ve geçen yıl Ramazan ortası fiyatlarına göre üreticide 32 ürünün 30’unda fiyat artışı; 2’sinde fiyat düşüşü yaşandı.

Geçen yıl Ramazan ortasına göre üreticide fiyatı en fazla düşen ürün yüzde 42,62 ile limon oldu. Limondaki düşüşü yüzde 9,09 elma takip etti.

Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 798,63 ile patateste yaşandı. Patatesteki artışı yüzde 354,49 ile yeşil soğan, yüzde 276,78 ile patlıcan ve yüzde 233,33 ile beyaz lahana izledi.s

Bilindiği gibi Ramazan ayları her yıl 10 gün öne doğru gelmektedir. Bundan dolayı Ramazan ayına ilişkin yapılan tarih karşılaştırması, aynı dönemleri kapsamadığı için mevsimsel etkilerle fiyat farklılıkları olabilmektedir.”

Planlı üretime geçmeliyiz

“Üretici her yıl fiyata göre ekim yapıyor, fazla üretim yapınca fiyatlar düşüyor. Ürün elde kalıyor. Gelecek sene bu ürünü ekmiyor fiyatlar yükseliyor. Fırsatçılara ve stokçulara gün doğuyor.

Ürün kısa bir zamanda kara borsaya düşüyor. Bu kısır döngü üreticiyi de tüketiciyi de memnun etmiyor. Başta soğan ve patates olmak üzere birçok üründe her sene bu sorun yaşanıyor. Bu durum sürdürülemez.

İhtiyaca göre üretim planlaması yapıldığında istikrarlı gelire kavuşan çiftçi üretimden vazgeçmez. Tüketicide fahiş fiyatlardan kurtulmuş olur.”

Krizleri atlatmak için ucuz ve yeterli gıda şarttır

“Türkiye ekonomik krizlerini halkın ucuz ve yeterli gıdaya erişebilmesiyle atlatabilmiştir. Bugün yaşadığımız bu krizin etkilerini azaltabilmenin yolu raflarda ucuzluk sağlamaktır. Raflarda ucuzluk sağlamanın yolu üretimi artırmaktır. Üretimi artırmanın yolu üretici maliyetlerini düşürmektir.

Eskiden olduğu gibi ucuz ithalat kalmadığına, paranız olsa da ürün bulmanız zorlaştığına göre üreticiyi destekleyip tarlada kalmasını sağlamaktan başka yolu yoktur.”

Kur konuşuluyor, üretim konuşulmuyor

“Türkiye’de herkes kur arttı, kur düştü bunu konuşuyor. Üretimi kimse konuşmuyor. Gıda üretimini artıramazsak, yaşadığımız krizler nasıl aşılacak kimse bunu konuşmuyor. Bu ülke üretime odaklanmalı, imkanlarını üretim için seferber etmelidir. Buradan çıkış için başka bir yol yoktur.”

20 temel gıda maddesi için sabit fiyat uygulaması

“Sabit fiyat uygulaması çok dikkat edilmesi gereken, pratikte kolay olmayan bir uygulamadır.KDV indirimlerinin fiyatlara yansımadığını gördük. Yapılan zamlarla indirimler tüketiciye yansıtılmadı.20 temel gıdaya sabit fiyat uygulaması iyi denetlenmezse KDV indiriminin sonuçlarına benzer şekilde fiyat artışlarıyla karşılaşabiliriz. Stokçuluk artabilir. Tüketiciye bir faydası olmayacağı gibi zarar eden devlet hazinesi olacaktır.

Ayrıca dikkat edilmesi gereken diğer bir konu, tüketici fiyatlarının sabitlenmesi, ilgili ürünlerin üretici fiyatlarını da dolaylı bir yoldan baskılayabilir. Üretici sürekli artan gübre mazot yem elektrik gibi maliyetleri satış fiyatına yansıtamazsa zarar eder, üretimi bırakır. Bu durum gözden kaçırılmamalıdır.

Tüketici fiyatlarındaki artışı durdurmak ve fiyatları indirmek istiyorsak;

Sürekli artan mazot gübre yem elektrik zirai ilaç fiyatları mutlaka düşürülmelidir.

Üretim ve dış ticaret planlaması ciddiyetle ele alınmalı ve uygulanmalıdır.

Hal yasası ile zincir marketlere tanınan üreticiden doğrudan ürün alma yetkisi daha sıkı denetlenmelidir.

Denetimler yasak savma kabilinden olmamalı, sonuç alınacak şekilde düzenlenmelidir. Çünkü zincir marketler mevcut uygulamada üreticiden doğrudan aldıkları ürünleri kendi içlerinde kurdukları aracı firmalar vasıtasıyla el değiştirme yapmakta her el değiştirmede kar eklemektedirler.

Gündemde olan hal kanunu ve perakendeci kanunu gibi konuyla doğrudan ilgili yasalarda hem üretici hem de tüketici lehine olacak gerekli değişiklikler konuyla ilgili tüm paydaşlar tarafından tartışılarak şeffaf ve objektif bir şekilde yapılmalıdır.

Kooperatif ve üretici birlikleri işlevsel hale getirilmelidir.

Tüketici örgütleri güçlendirilmeli, piyasayı kontrol edebilecek duruma getirilebilmelidir.

Tarım ürünlerinin nakliyesinde daha az maliyetli olan deniz ve tren taşımacılığı etkin hale getirilmeli ve sübvansiyon uygulanmalıdır.  Gelişmiş ülkelerdeki tarım ürünleri nakliyesi buna en iyi örnektir.

Hasatta, yükleme ve nakliye esnasında oluşan ürün kayıplarını azaltacak tedbirler alınmalıdır.”

Seçilmiş Ürünlerde Üretici, Hal, Pazar ve Market Fiyatları (TL/kg)

ÜRÜNLER

Fiyat (TL/Kg)

Fiyat Farkı (Yüzde)

Üretici

Hal

Pazar

Market

Hal/Üretici

Pazar/Üretici

Market/Üretici

Elma

2,00

6,13

9,00

12

206,50

350,00

494,50

Kabak

4,19

10,75

17,00

19

156,56

305,73

356,80

Limon

1,75

4,69

6,08

7,80

168,00

247,43

348,00

Maydanoz (adet)

1,38

2,28

4,42

6

65,22

220,29

331,88

Yeşil Mercimek

8,18

24,00

22,67

29,48

193,40

177,14

260,39

Karnabahar

3,83

4,50

11,00

13,80

17,49

187,21

260,31

Kuru Fasulye

7,94

19,00

21,00

28,36

139,29

164,48

257,18

Kuru Soğan

1,75

3,28

5,08

6,24

87,43

190,29

256,57

Ispanak

3,70

5,45

9,50

13,14

47,30

156,76

255,14

Patlıcan

10,06

19,50

28,33

33,82

93,84

181,61

236,18

Nohut

8,40

19,00

21,67

28,01

126,19

157,98

233,45

Kırmızı Mercimek

9,17

19,00

21,67

30,37

107,20

136,31

231,19

Marul (adet)

4,73

8,15

11,00

15,46

72,30

132,56

226,85

Salatalık

5,81

9,10

16,17

18,93

56,63

178,31

225,82

Kuru Üzüm

14,50

 

37,50

46,73

 

158,62

222,28

Domates

7,75

12,40

19,67

24,03

60,00

153,81

210,06

Pırasa

2,75

4,05

6,75

8,35

47,27

145,45

203,64

Kuru İncir

32,00

 

72,50

96,31

 

126,56

200,97

B.Lahana

3,30

5,00

7,30

8,54

51,52

121,21

158,79

1 Lt Süt

5,39*

 

 

13,81

 

 

156,22

Havuç

3,50

3,70

6,58

8,12

5,71

88,00

132,00

Sivri Biber

15,63

23,70

29,17

33,43

51,63

86,63

113,88

Pirinç

10,00

17,00

16,50

20,05

70,00

65,00

100,50

Antep Fıstığı

70,00

 

147,50

131,50

 

110,71

87,86

Yeşil Soğan (kg)

7,88

9,75

11,17

13,14

23,73

41,75

66,75

Kuzu Eti

94,25

 

 

155,75

 

 

65,25

Zeytinyağı

47,83

 

 

77,17

 

 

61,34

Kuru Kayısı

80,00

 

112,50

126,89

 

40,63

58,61

Fındık (İç)

80,00

 

140,00

123,98

 

75,00

54,98

Dana Eti

86,34

 

 

129,77

 

 

50,30

Yumurta

1,22

 

1,88

1,78

 

54,10

45,90

Patates

6,56

7,05

7,75

8,58

7,47

18,14

30,79

Beyaz Peynir

 

 

 

67,75

 

 

 

Kaşar Peyniri

 

 

 

90,12

 

 

 

Yoğurt

 

 

 

17,49

 

 

 

Tereyağı

 

 

 

105,02

 

 

 

Mısırözü yağı

 

 

 

45,03

 

 

 

Ayçiçek yağı

 

 

 

47,16

 

 

 

Tavuk Eti

 

 

 

45,81

 

 

 

Toz Şeker

 

 

 

16,13

 

 

 

Not: Hal, pazar ve market verileri Ankara, İzmir, İstanbul, Mersin, Antalya ve Bursa illerinden derlenen ortalama fiyatlardır. Üretici fiyatları ise ürünlere göre önemli üretim merkezlerinden derlenmektedir. Pirinç (Osmancık), kuru fasulye, nohut, kırmızı ve yeşil mercimek için belirtilen hal fiyatları toptan satış fiyatlarıdır.  Dana eti, kuzu eti, Antep fıstığı ve fındık fiyatı serbest piyasa fiyatıdır. Yumurta fiyatları Yumbir, Başmakçı ve Kaytaş verilerinin ortalaması alınarak derlenmektedir. Yumurta fiyatları aylık ortalama fiyat şeklinde alınmıştır.

* çiğ süt fiyatları tahmini çiftçi eline geçen fiyatlardır, mayıs ayında net rakam ortaya çıkacaktır."

Seçilmiş ürünlerde Ramazan ortası market fiyatlarında değişim oranları

MARKET

Ramazan Öncesi Market Fiyatı
(TL/kg)

Ramazan Ortası Market Fiyatı
(TL/kg)

Değişim
(Yüzde)

ÜRÜNLER

30 Mart 2022

11 Nisan 2022

30 Mart 2022/ 11 Nisan 2022

B. Lahana

6,10

8,54

40,00

Pırasa

6,36

8,35

31,29

Maydanoz (adet)

4,59

6

29,85

Marul (adet)

12,22

15,46

26,51

Toz Şeker

13,10

16,13

23,13

Havuç

6,79

8,12

19,59

Patlıcan

29,41

33,82

14,99

Nohut

24,41

28,01

14,75

Salatalık

16,57

18,93

14,24

Beyaz Peynir

59,35

67,75

14,15

Ispanak

11,53

13,14

13,96

1 Lt Süt

12,35

13,81

11,82

Yoğurt

15,66

17,49

11,69

Kaşar Peyniri

81,54

90,12

10,52

Tereyağı

96,29

105,02

9,07

Domates

22,11

24,03

8,68

Sivri Biber

30,82

33,43

8,47

Kuru Fasulye

26,23

28,36

8,12

Elma

11,14

12

6,73

Tavuk Eti

43,50

45,81

5,31

Patates

8,15

8,58

5,28

Kuru Üzüm

44,61

46,73

4,75

Kuzu Eti

149,21

155,75

4,38

Kuru Soğan

5,99

6,24

4,17

Dana Eti

125,38

129,77

3,50

Kabak

18,61

19

2,85

Yeşil Mercimek

28,76

29,48

2,50

Kırmızı Mercimek

29,67

30,37

2,36

Ayçiçek yağı

47,14

47,16

0,04

Yumurta

1,78

1,78

0,00

Mısırözü yağı

45,18

45,03

-0,33

Pirinç

20,16

20,05

-0,55

Limon

7,92

7,80

-1,01

Zeytinyağı

78,00

77,17

-1,06

Yeşil Soğan (kg)

13,43

13,14

-2,16

Kuru Kayısı

132,29

126,89

-4,08

Antep Fıstığı

137,20

131,50

-4,15

Kuru İncir

103,36

96,31

-6,82

Fındık (İç)

138,87

123,98

-10,72

Karnabahar

18,73

13,80

-26,32

 

 

 

 

 

Seçilmiş ürünlerde Ramazan ortası üretici fiyatlarında değişim oranları

ÜRETİCİ

Ramazan Öncesi Üretici Fiyatı
(TL/kg)

Ramazan Ortası Üretici Fiyatı
(TL/kg)

Değişim
(Yüzde)

ÜRÜNLER

30 Mart 2022

11 Nisan 2022

30 Mart 2022/ 11 Nisan 2022

Marul (adet)

2,90

4,73

63,10

Sivri Biber

12,25

15,63

27,59

Salatalık

4,75

5,81

22,32

Maydanoz (adet)

1,14

1,38

21,05

B.Lahana

2,75

3,30

20,00

1 Lt Süt

4,50

5,39

19,78

Patates

5,48

6,56

19,71

Yeşil Soğan (kg)

7,00

7,88

12,57

Kuru Kayısı

75,00

80,00

6,67

Pırasa

2,63

2,75

4,56

Antep Fıstığı

67,00

70,00

4,48

Limon

1,70

1,75

2,94

Dana Eti

84,24

86,34

2,49

Zeytinyağı

47,00

47,83

1,77

Kuzu Eti

94,13

94,25

0,13

Havuç

3,50

3,50

0,00

Elma

2,00

2,00

0,00

Kuru Fasulye

7,94

7,94

0,00

Nohut

8,40

8,40

0,00

Kırmızı Mercimek

9,17

9,17

0,00

Yeşil Mercimek

8,18

8,18

0,00

Pirinç

10,00

10,00

0,00

Kuru Üzüm

14,50

14,50

0,00

Kuru İncir

32,00

32,00

0,00

Fındık (İç)

80,00

80,00

0,00

Yumurta

1,22

1,22

0,00

Patlıcan

10,25

10,06

-1,85

Domates

8,31

7,75

-6,74

Ispanak

4,25

3,70

-12,94

Karnabahar

6,00

3,83

-36,17

Kabak

7,13

4,19

-41,23

Kuru Soğan

3,08

1,75

-43,18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2021-2022 RAMAZAN ORTASI MARKET FİYATLARI

MARKET

Ramazan Ortası Market Fiyatı
(TL/kg)

Ramazan Ortası Market Fiyatı
(TL/kg)

Değişim
(Yüzde)

ÜRÜNLER

26 Nisan 2021

11 Nisan 2022

26 Nisan 2021/ 11 Nisan 2022

Patlıcan

6,11

33,82

453,52

B.Lahana

2,15

8,54

297,21

Patates

2,43

8,58

253,09

Maydanoz (adet)

1,87

6

218,72

Domates

7,69

24,03

212,48

Kabak

6,13

19

212,23

Salatalık

6,12

18,93

209,31

Marul (adet)

5,20

15,46

197,31

Kuru Soğan

2,23

6,24

179,82

Ispanak

5,16

13,14

154,65

Toz Şeker

6,39

16,13

152,43

Tavuk Eti

18,48

45,81

147,89

Karnabahar

5,69

13,80

142,53

Kuru Kayısı

52,47

126,89

141,83

Kırmızı Mercimek

12,58

30,37

141,41

Sivri Biber

13,99

33,43

138,96

Yeşil Mercimek

12,74

29,48

131,40

Ayçiçek yağı

20,99

47,16

124,68

Mısırözü yağı

21,54

45,03

109,05

Pirinç

9,72

20,05

106,28

Yeşil Soğan (kg)

6,48

13,14

102,78

Nohut

13,88

28,01

101,80

Dana Eti

64,36

129,77

101,63

Yumurta

0,89

1,78

100,00

Havuç

4,10

8,12

98,05

Yoğurt

9,19

17,49

90,32

Kuru Fasulye

15,79

28,36

79,61

Kuzu Eti

88,92

155,75

75,16

Beyaz Peynir

39,13

67,75

73,14

Kaşar Peyniri

52,51

90,12

71,62

Elma

7,02

12

69,37

Pırasa

5,08

8,35

64,37

Zeytinyağı

47,86

77,17

61,24

Tereyağı

66,60

105,02

57,69

1 Lt Süt

8,97

13,81

53,96

Fındık (İç)

83,15

123,98

49,10

Kuru Üzüm

31,37

46,73

48,96

Kuru İncir

64,98

96,31

48,21

Antep Fıstığı

105,98

131,50

24,08

Limon

6,84

7,80

14,62

 

2021-2022 RAMAZAN ORTASI ÜRETİCİ FİYATLARI

ÜRETİCİ

Ramazan Ortası Üretici Fiyatı
(TL/kg)

Ramazan Ortası Üretici Fiyatı
(TL/kg)

Değişim
(Yüzde)

ÜRÜNLER

26 Nisan 2021

11 Nisan 2022

26 Nisan 2021/ 11 Nisan 2022

Patates

0,73

6,56

798,63

Yeşil Soğan (kg)

1,73

7,88

355,49

Patlıcan

2,67

10,06

276,78

B.Lahana

0,99

3,30

233,33

Marul (adet)

1,63

4,73

190,18

Kuru Kayısı

28,00

80,00

185,71

Kuru Soğan

0,63

1,75

177,78

Maydanoz (adet)

0,50

1,38

176,00

Domates

3,04

7,75

154,93

Sivri Biber

6,32

15,63

147,31

Ispanak

1,50

3,70

146,67

Salatalık

2,55

5,81

127,84

Yumurta

0,55

1,22

121,82

Havuç

1,58

3,50

121,52

Dana Eti

39,56

86,34

118,25

Zeytinyağı

23,96

47,83

99,62

1 Lt Süt

2,73

5,39

97,44

Nohut

4,35

8,40

93,10

Kırmızı Mercimek

4,84

9,17

89,46

Karnabahar

2,05

3,83

86,83

Pırasa

1,58

2,75

74,05

Fındık (İç)

46,00

80,00

73,91

Kuzu Eti

55,31

94,25

70,40

Antep Fıstığı

41,79

70,00

67,50

Kabak

2,50

4,19

67,60

Yeşil Mercimek

5,32

8,18

53,76

Pirinç

6,68

10,00

49,70

Kuru İncir

24,50

32,00

30,61

Kuru Üzüm

12,00

14,50

20,83

Kuru Fasulye

7,93

7,94

0,13

Elma

2,20

2,00

-9,09

Limon

3,05

1,75

-42,62

 

 

 

Ankara HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.