Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Rakamlarla diyabet

SAĞLIK 16.11.2016 - 10:29, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 2742+ kez okundu.
 

Rakamlarla diyabet

Özel Medinova Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Banu Öztürk Ceyhan, diyabet hastalığı hakkında bilgi verdi.

AYDIN- Kasım ayı diyabet farkındalık ayı olduğunu belirten Dr. Banu Öztürk Ceyhan, rakamlarla diyabetin korkunç yüzünün ortaya çıktığını söyledi. Dr. Banu Öztürk Ceylan’ın diyabetle ilgili açıklaması şöyle: “Türkiye diyabetin ne kadar farkında? Türkiye Diyabet Vakfı’nın yaptığı farkındalık araştırması (DİFA) sonucuna göre; Türkiye çapında diyabet bilinci oranı yüzde 37,2’dir. Dünyada 382 milyon diyabetli var ve 20 yıl sonra bu sayı yüzde 55 artarak yaklaşık olarak 600 milyona ulaşacak. Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre Türkiye’de tedavi altında 5,2 milyon diyabet hastası bulunmaktadır. Türkiye’de yapılmış prevalans çalışmasında (TURDEP 2) diyabetin görülme sıklığının 13,7 olduğu ve son 12 yılda 100 arttığı belirlenmiştir. Tüm çaba ve harcamalara rağmen diyabet tedavisinde her iki kişiden biri kal ve damar hastalıkları nedeni ile kaybedilmektedir. Her iki diyabet hastasından birinde sinir ucu hasarı bulunmaktadır. Son aşamaya gelmiş böbrek hastalarının yarısından diyabet sorumludur. Diyabetlilerde ayak ya da parmak yarasına bağlı uzuv kaybı diyabeti olmayanlara göre 15 kat fazladır. Diyabete bağlı ciddi göz hasarı gelişen hastaların 50’si takip eden 5 yıl içinde kör olabiliyor. Diyabet hastalarında olmayanlara göre 2 kat fazla depresyon görülüyor. Diyabet hastalarında 3 kat fazla bunama riski var. Diyabet hastalarında ölüm riski 2 kat daha fazladır. Diyabet hastalarının ölüm riski diyabet hastası olmayanlara göre 2 kat daha fazladır. DİYABETİ FARK EDİN FARKLI OLUN!”
Özel Medinova Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Banu Öztürk Ceyhan, diyabet hastalığı hakkında bilgi verdi.

AYDIN- Kasım ayı diyabet farkındalık ayı olduğunu belirten Dr. Banu Öztürk Ceyhan, rakamlarla diyabetin korkunç yüzünün ortaya çıktığını söyledi. Dr. Banu Öztürk Ceylan’ın diyabetle ilgili açıklaması şöyle:

“Türkiye diyabetin ne kadar farkında? Türkiye Diyabet Vakfı’nın yaptığı farkındalık araştırması (DİFA) sonucuna göre; Türkiye çapında diyabet bilinci oranı yüzde 37,2’dir. Dünyada 382 milyon diyabetli var ve 20 yıl sonra bu sayı yüzde 55 artarak yaklaşık olarak 600 milyona ulaşacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre Türkiye’de tedavi altında 5,2 milyon diyabet hastası bulunmaktadır.

Türkiye’de yapılmış prevalans çalışmasında (TURDEP 2) diyabetin görülme sıklığının 13,7 olduğu ve son 12 yılda 100 arttığı belirlenmiştir.

Tüm çaba ve harcamalara rağmen diyabet tedavisinde her iki kişiden biri kal ve damar hastalıkları nedeni ile kaybedilmektedir.

Her iki diyabet hastasından birinde sinir ucu hasarı bulunmaktadır.

Son aşamaya gelmiş böbrek hastalarının yarısından diyabet sorumludur.

Diyabetlilerde ayak ya da parmak yarasına bağlı uzuv kaybı diyabeti olmayanlara göre 15 kat fazladır.

Diyabete bağlı ciddi göz hasarı gelişen hastaların 50’si takip eden 5 yıl içinde kör olabiliyor.

Diyabet hastalarında olmayanlara göre 2 kat fazla depresyon görülüyor.

Diyabet hastalarında 3 kat fazla bunama riski var.

Diyabet hastalarında ölüm riski 2 kat daha fazladır.

Diyabet hastalarının ölüm riski diyabet hastası olmayanlara göre 2 kat daha fazladır.

DİYABETİ FARK EDİN FARKLI OLUN!”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.