Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Prostat kanseri mücadele gündeminde

SAĞLIK 06.09.2016 - 15:19, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3211+ kez okundu.
 

Prostat kanseri mücadele gündeminde

Nazilli Toplum Sağlığı Merkezi, prostat kanserinin mücadele gündemine aldı.

NAZİLLİ- Nazilli Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Hakan Derici, “Erkeklerde sıkça görülen prostat kanseri ile ilgili bilgileri topluma anlatmak için yoğun çaba sarf ediyoruz” dedi. Dr, Hakan Derici, şu bilgileri verdi: “Prostat Kanseri erkekler arasından görülen kanser türlerinde arasında akciğer kanserinden sonra ikici sırada yer almaktadır. Prostat, erkek üreme sisteminin bir bölümü ve salgı bezidir. Kalın bağırsağın önünde ve mesanenin altında yerleşmiştir. İdrar akımını sağlayan idrar yolu tarafından çevrilmiştir. Sağlıklı prostat bezi bir ceviz büyüklüğündedir. Prostat aşırı büyüdüğü zaman idrar kanalına baskı yaparak idrarın mesaneden akımını yavaşlatır ya da durdurur. Nedenleri; Prostat kanseri ve Prostat büyümesinin sebepleri kesin olarak bilinmemektedir. * Yaş ilerledikçe risk artar. * Birinci derece akrabasında prostat kanseri görülenlerin kansere yakalanma riski daha fazladır. * Beslenme alışkanlıkları  ( doymuş yağdan ve kırmızı etten zengin, sebze ve meyvelerden fakir bir diyet) prostat kanseri riskini artırabilir. Belirtileri; Prostat kanseri erken evrede hiçbir belirti vermez. Kanser dokusu artıkça yada prostat bezi büyüdükçe; Sık idrara çıkma, Kesik kesik idrar yapma; Gece idrara kalkma Zor idrar yapma Ağrılı idrar yapma Kanlı idrar Kanlı meni Bu belirtiler kanser dışı nedenlere bağlı da  (prostat büyümesi, enfeksiyon vb)  olabilir. Bu belirtiler bulunduğunda bir üroloji uzmanına başvurmanız gerekmektedir. TEDAVİ; Prostat kanseri erken evrede teşhis edilirse tamamı ile tedavi edilebilen bir hastalıktır. Öncelikle uygun tedavi için tümörün incelenmesi gerekir. Kanserin yayılması incelenir. Tümörün nerelerde bulunduğuna bakılır. Tümörün durumuna göre ilaç tedavisi, ışın tedavisi en son aşamada ise cerrahi tedavi uygulanabilir. Ancak şunları unutmamak gerekir ki, herkes için aynı tedavi yapılmaz. Tedavideki amaç ömrü uzatmaktır. Hastalık çok ilerlerse tedaviyle hastalık sadece yavaşlatılabilir. Prostat Kanserinden korunmak için risk faktörü olmayan her erkeğin hiçbir sağlık yakınması olmasa bile erken teşhis amacı ile 45 yaşından itibaren, ailesinde prostat kanseri öyküsü olanların ise 40 yaşından itibaren her yıl üroloji hekimine giderek muayene olması gerekmektedir.
Nazilli Toplum Sağlığı Merkezi, prostat kanserinin mücadele gündemine aldı.

NAZİLLİ- Nazilli Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Hakan Derici, “Erkeklerde sıkça görülen prostat kanseri ile ilgili bilgileri topluma anlatmak için yoğun çaba sarf ediyoruz” dedi.

Dr, Hakan Derici, şu bilgileri verdi:

Prostat Kanseri erkekler arasından görülen kanser türlerinde arasında akciğer kanserinden sonra ikici sırada yer almaktadır.

Prostat, erkek üreme sisteminin bir bölümü ve salgı bezidir. Kalın bağırsağın önünde ve mesanenin altında yerleşmiştir. İdrar akımını sağlayan idrar yolu tarafından çevrilmiştir. Sağlıklı prostat bezi bir ceviz büyüklüğündedir. Prostat aşırı büyüdüğü zaman idrar kanalına baskı yaparak idrarın mesaneden akımını yavaşlatır ya da durdurur.

Nedenleri;

Prostat kanseri ve Prostat büyümesinin sebepleri kesin olarak bilinmemektedir.

* Yaş ilerledikçe risk artar.

* Birinci derece akrabasında prostat kanseri görülenlerin kansere yakalanma riski daha fazladır.

* Beslenme alışkanlıkları  ( doymuş yağdan ve kırmızı etten zengin, sebze ve meyvelerden fakir bir diyet) prostat kanseri riskini artırabilir.

Belirtileri;

Prostat kanseri erken evrede hiçbir belirti vermez. Kanser dokusu artıkça yada prostat bezi büyüdükçe;

Sık idrara çıkma,

Kesik kesik idrar yapma;

Gece idrara kalkma

Zor idrar yapma

Ağrılı idrar yapma

Kanlı idrar

Kanlı meni

Bu belirtiler kanser dışı nedenlere bağlı da  (prostat büyümesi, enfeksiyon vb)  olabilir. Bu belirtiler bulunduğunda bir üroloji uzmanına başvurmanız gerekmektedir.

TEDAVİ;

Prostat kanseri erken evrede teşhis edilirse tamamı ile tedavi edilebilen bir hastalıktır. Öncelikle uygun tedavi için tümörün incelenmesi gerekir. Kanserin yayılması incelenir. Tümörün nerelerde bulunduğuna bakılır. Tümörün durumuna göre ilaç tedavisi, ışın tedavisi en son aşamada ise cerrahi tedavi uygulanabilir.

Ancak şunları unutmamak gerekir ki, herkes için aynı tedavi yapılmaz. Tedavideki amaç ömrü uzatmaktır. Hastalık çok ilerlerse tedaviyle hastalık sadece yavaşlatılabilir.

Prostat Kanserinden korunmak için risk faktörü olmayan her erkeğin hiçbir sağlık yakınması olmasa bile erken teşhis amacı ile 45 yaşından itibaren, ailesinde prostat kanseri öyküsü olanların ise 40 yaşından itibaren her yıl üroloji hekimine giderek muayene olması gerekmektedir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.