Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Odun ateşi, artık yokluktan değil keyiften kullanılmaya başladı

GENEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 06.12.2023 - 11:44, Güncelleme: 06.12.2023 - 12:11 4082+ kez okundu.
 

Odun ateşi, artık yokluktan değil keyiften kullanılmaya başladı

Bir zamanlar yokluktan ve mecburiyetten kullanılan odun ateşi, artık zorunluluktan değil keyiften kullanılmaya başlandı. Aydın ve İzmir’in pek çok köyünde damak tadına düşkün aileler yemek pişirme işlemlerinde yeniden odun ateşine ve kalaylı kaplara döndü.

KÖŞK - 1990’li yıllara kadar gelişmişlik ve modernliğin göstergesi gibi algılanan elektrikli veya doğalgazlı ocaklar geleneksel odun ateşinin verdiği lezzet ve keyfi vermedi. Aydın’da doğalgaz kullanımının yaygınlaşmasına rağmen imkanı olan herkes damak tadı ve sağlığı için odun ateşini tercih etmeye başladı. Aydın’ın Köşk İlçesi ile İzmir’in Ödemiş ilçesi arasında kalan köylerde vatandaşlar yemek pişirme ve çay demleme işlerinde odun ateşini kullanmayı tercih edince bölgede kalaycılık mesleği de yeniden canlandı. Özellikle belli yaşın üstündeki kişilerin elektrikli ve tüplü ocaklarda pişirilen yemeklerden keyif almadığını belirten 83 yaşındaki Nazife Çetinkaya, “Eskiden ekonomik zorluklar ve imkansızlıklardan dolayı herkes odun ateşi kullanmak zorunda kalırdı. Zaman değişti, imkanlar arttı. Her evde elektrikli ve doğalgazlı ocaklar var artık. Ancak kimse yeni nesil ocaklarda eski tadı alamaz oldu. Bu nedenle eskiden imkanı olanlar elektrik ve doğalgazı kullanırken şimdi tersine dönen devirde imkanı olanlar odun ateşini kullanıyor” diyerek odun ateşi ile pişen yemeği yemenin demlenen çayı içmenin bir ayrıcalık haline geldiğini belirtti.
Bir zamanlar yokluktan ve mecburiyetten kullanılan odun ateşi, artık zorunluluktan değil keyiften kullanılmaya başlandı. Aydın ve İzmir’in pek çok köyünde damak tadına düşkün aileler yemek pişirme işlemlerinde yeniden odun ateşine ve kalaylı kaplara döndü.

KÖŞK - 1990’li yıllara kadar gelişmişlik ve modernliğin göstergesi gibi algılanan elektrikli veya doğalgazlı ocaklar geleneksel odun ateşinin verdiği lezzet ve keyfi vermedi. Aydın’da doğalgaz kullanımının yaygınlaşmasına rağmen imkanı olan herkes damak tadı ve sağlığı için odun ateşini tercih etmeye başladı.

Aydın’ın Köşk İlçesi ile İzmir’in Ödemiş ilçesi arasında kalan köylerde vatandaşlar yemek pişirme ve çay demleme işlerinde odun ateşini kullanmayı tercih edince bölgede kalaycılık mesleği de yeniden canlandı. Özellikle belli yaşın üstündeki kişilerin elektrikli ve tüplü ocaklarda pişirilen yemeklerden keyif almadığını belirten 83 yaşındaki Nazife Çetinkaya, “Eskiden ekonomik zorluklar ve imkansızlıklardan dolayı herkes odun ateşi kullanmak zorunda kalırdı. Zaman değişti, imkanlar arttı. Her evde elektrikli ve doğalgazlı ocaklar var artık. Ancak kimse yeni nesil ocaklarda eski tadı alamaz oldu. Bu nedenle eskiden imkanı olanlar elektrik ve doğalgazı kullanırken şimdi tersine dönen devirde imkanı olanlar odun ateşini kullanıyor” diyerek odun ateşi ile pişen yemeği yemenin demlenen çayı içmenin bir ayrıcalık haline geldiğini belirtti.

Aydın HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.