Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Nazilli’nin patlıcanı dünyaya gidiyor

SAĞLIK 13.07.2016 - 13:14, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3436+ kez okundu.
 

Nazilli’nin patlıcanı dünyaya gidiyor

Nazilli’nin Yıldıztepe Mahallesi’nde işlenen kurutulmuş patlıcan, dünya mutfağına hitap etmeye devam ediyor.

Bölgenin en büyük gelir kaynaklarından olan kurutulmuş patlıcan, Türkiye’de sadece Nazilli ve Gaziantep’te işlenip dünya mutfağına sunuluyor. Hava sıcaklığının 40 dereceyi bulduğu ilçede tarlalardan toplanan patlıcanlar, içleri oyulduktan sonra boş arazilerde kızgın güneş altında kurumaya bırakılıyor. Havanın sıcaklığına göre yaklaşık 2 gün sonra toplanan patlıcanlar, iplere dizilerek dizgi haline getiriliyor. Kurutulmuş patlıcanları tarladan son tüketiciye ulaştırarak tüm dünyaya sunan Karaefe Gıda işletme sahibi Turgay Karaefe, bu doğal lezzeti Türkiye ve Avrupa’ya tattırmayı sürdürüyor. Kurutulmuş patlıcanların işlenme sürecini aşama aşama anlatan Karaefe, “Patlıcanlar tarladan çiftçiler tarafından traktörlerle getirilir ve işçilerimizin önüne dökülür. Burada döküldükten sonra sapı çıkarılır, içleri oyulur. Oyulduktan sonra da patlıcandaki nikotin oranını azaltmak, halk deyimiyle acısını aldırmak için buradaki içinde herhangi bir katkı maddesi bulunmayan su bidonlarına basılır. Yaklaşık 1 saat suda bekleyen patlıcanların nikotini, acısı atılır. Daha sonra buradaki seyyar arabaların üzerinde 15 dakika civarı bekletilir. Ardından da güneşe maruz bırakmak suretiyle burada asılıp kurutulur” şeklinde konuştu. KURUTULMUŞ PATLICANDAKİ TADI DÜNYA BİLİYOR ARTIK. Bu iş için büyük emek sarf ettiklerini ve amaçlarının kuru patlıcanları dünya mutfağında görücüye çıkarmaya devam etmek olduğunu vurgulayan Karaefe, “Burada kurutulan patlıcanlar başta İstanbul, Ankara olmak üzere iç piyasaya tarafımızca dağıtılır. Bunun yanında buradan göndermek suretiyle Avrupa’da kendi depolarımızda bulundurduğumuz patlıcanlar pek çok ülkeye ulaştırılır. Kısacası başta Türkiye olmak üzere tüm dünyaya bu doğal lezzeti tattırıyoruz diyebilirim” İfadelerini kullandı. “12 YILDIR BU İŞLE GEÇİNİYORUZ” Yaklaşık 12 yıldır patlıcan oyma ve kurutma işlerini yaparak son tüketici için hazır hale getiren mevsimlik işçi Fatma İnğer, yaz-kış bu işle uğraştıklarını belirterek. “Yıllardır bu işle geçimimizi sağlıyoruz ve harçlığımızı çıkarıyoruz. Şu an burada yaklaşık olarak 30 işçi çalışıyor. Çok şükür ekmeğimizi kazanıyoruz. Burada özenle kuruttuğumuz patlıcanları Türkiye ve dünyanın her yerine ulaştırıyoruz”  dedi.  
Nazilli’nin Yıldıztepe Mahallesi’nde işlenen kurutulmuş patlıcan, dünya mutfağına hitap etmeye devam ediyor.

Bölgenin en büyük gelir kaynaklarından olan kurutulmuş patlıcan, Türkiye’de sadece Nazilli ve Gaziantep’te işlenip dünya mutfağına sunuluyor. Hava sıcaklığının 40 dereceyi bulduğu ilçede tarlalardan toplanan patlıcanlar, içleri oyulduktan sonra boş arazilerde kızgın güneş altında kurumaya bırakılıyor. Havanın sıcaklığına göre yaklaşık 2 gün sonra toplanan patlıcanlar, iplere dizilerek dizgi haline getiriliyor. Kurutulmuş patlıcanları tarladan son tüketiciye ulaştırarak tüm dünyaya sunan Karaefe Gıda işletme sahibi Turgay Karaefe, bu doğal lezzeti Türkiye ve Avrupa’ya tattırmayı sürdürüyor. Kurutulmuş patlıcanların işlenme sürecini aşama aşama anlatan Karaefe, “Patlıcanlar tarladan çiftçiler tarafından traktörlerle getirilir ve işçilerimizin önüne dökülür. Burada döküldükten sonra sapı çıkarılır, içleri oyulur. Oyulduktan sonra da patlıcandaki nikotin oranını azaltmak, halk deyimiyle acısını aldırmak için buradaki içinde herhangi bir katkı maddesi bulunmayan su bidonlarına basılır. Yaklaşık 1 saat suda bekleyen patlıcanların nikotini, acısı atılır. Daha sonra buradaki seyyar arabaların üzerinde 15 dakika civarı bekletilir. Ardından da güneşe maruz bırakmak suretiyle burada asılıp kurutulur” şeklinde konuştu.

KURUTULMUŞ PATLICANDAKİ TADI DÜNYA BİLİYOR ARTIK.

Bu iş için büyük emek sarf ettiklerini ve amaçlarının kuru patlıcanları dünya mutfağında görücüye çıkarmaya devam etmek olduğunu vurgulayan Karaefe, “Burada kurutulan patlıcanlar başta İstanbul, Ankara olmak üzere iç piyasaya tarafımızca dağıtılır. Bunun yanında buradan göndermek suretiyle Avrupa’da kendi depolarımızda bulundurduğumuz patlıcanlar pek çok ülkeye ulaştırılır. Kısacası başta Türkiye olmak üzere tüm dünyaya bu doğal lezzeti tattırıyoruz diyebilirim” İfadelerini kullandı.

“12 YILDIR BU İŞLE GEÇİNİYORUZ”

Yaklaşık 12 yıldır patlıcan oyma ve kurutma işlerini yaparak son tüketici için hazır hale getiren mevsimlik işçi Fatma İnğer, yaz-kış bu işle uğraştıklarını belirterek. “Yıllardır bu işle geçimimizi sağlıyoruz ve harçlığımızı çıkarıyoruz. Şu an burada yaklaşık olarak 30 işçi çalışıyor. Çok şükür ekmeğimizi kazanıyoruz. Burada özenle kuruttuğumuz patlıcanları Türkiye ve dünyanın her yerine ulaştırıyoruz”  dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.