Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

‘Nakliyeci esnafa ticari akaryakıt verilmeli’

EKONOMİ 17.11.2017 - 11:28, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 1968+ kez okundu.
 

‘Nakliyeci esnafa ticari akaryakıt verilmeli’

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Nakliyeci esnafa ticari akaryakıt verilmeli. Mazot zammı sebze meyve fiyatlarını artırdı. Tarımda kullanılan motorinin 7,5 milyar lirası vergiye gidiyor. ÖTV ve KDV’nin düşürülmesi, enflasyonun artmaması için alınacak tedbirler arasında” dedi.

ANKARA- TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, tarımda kullanılan motorinin 7,5 milyar lirasının vergiye gittiğini belirterek, "Özellikle sebze ve meyve fiyatlarının düşebilmesi için çiftçinin ve nakliyeci esnafın maliyetinin azaltılması adına akaryakıt üzerindeki vergilerin esnaf ve çiftçi için düşürülmesi büyük önem taşıyor" dedi. Tarım sektöründe yıllık ortalama 2,5 milyon ton motorin kullanıldığını hatırlatan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Sadece tarım sektöründe kullanılan motorinin yaklaşık 7,5 milyar lirası ÖTV ve KDV olarak gidiyor. Esnafın faaliyetleri ile birlikte tarımsal ürünlerin tarladan sofraya gelene kadarki süreçte kullanılan motorin üzerinden ödenen vergi 10 milyar lirayı aşıyor. Özellikle sebze ve meyve fiyatlarının düşebilmesi için çiftçinin ve nakliyeci esnafın maliyetinin azaltılması adına akaryakıt üzerindeki vergilerin esnaf ve çiftçi için düşürülmesi büyük önem taşıyor. Hem çiftçiye verilen ticari akaryakıt desteği artırılmalı hem de esnafa ticari akaryakıt verilmeli” dedi. Akaryakıt fiyatlarının yüksek olmasının enflasyonun yükselmesindeki en büyük faktör olduğunu belirten Palandöken, “Ekim ayı enflasyon rakamlarına göre, yıllık bazda en yüksek fiyat artışı ulaştırma sektöründe görüldü. Ulaştırma sektöründe yıllık enflasyon ekim ayında yüzde 16,79 oranında yükseldi. Bu yıl Ocak ayında 4 lira 58 kuruş olan mazotun litresi İstanbul’da 5,05 liraya satılıyor. Geçen yılın Kasım ayına göre bu yıl akaryakıt fiyatları yüzde 23 artış gösterdi. Zamlar hem nakliyeci esnafının cebini yaktı hem de tarım ürünlerindeki maliyeti artırdı. Vatandaş yaş sebze ve meyveyi daha pahalıya satın almak zorunda kaldı” diye konuştu.
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Nakliyeci esnafa ticari akaryakıt verilmeli. Mazot zammı sebze meyve fiyatlarını artırdı. Tarımda kullanılan motorinin 7,5 milyar lirası vergiye gidiyor. ÖTV ve KDV’nin düşürülmesi, enflasyonun artmaması için alınacak tedbirler arasında” dedi.

ANKARA- TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, tarımda kullanılan motorinin 7,5 milyar lirasının vergiye gittiğini belirterek, "Özellikle sebze ve meyve fiyatlarının düşebilmesi için çiftçinin ve nakliyeci esnafın maliyetinin azaltılması adına akaryakıt üzerindeki vergilerin esnaf ve çiftçi için düşürülmesi büyük önem taşıyor" dedi.

Tarım sektöründe yıllık ortalama 2,5 milyon ton motorin kullanıldığını hatırlatan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Sadece tarım sektöründe kullanılan motorinin yaklaşık 7,5 milyar lirası ÖTV ve KDV olarak gidiyor. Esnafın faaliyetleri ile birlikte tarımsal ürünlerin tarladan sofraya gelene kadarki süreçte kullanılan motorin üzerinden ödenen vergi 10 milyar lirayı aşıyor. Özellikle sebze ve meyve fiyatlarının düşebilmesi için çiftçinin ve nakliyeci esnafın maliyetinin azaltılması adına akaryakıt üzerindeki vergilerin esnaf ve çiftçi için düşürülmesi büyük önem taşıyor. Hem çiftçiye verilen ticari akaryakıt desteği artırılmalı hem de esnafa ticari akaryakıt verilmeli” dedi.

Akaryakıt fiyatlarının yüksek olmasının enflasyonun yükselmesindeki en büyük faktör olduğunu belirten Palandöken, “Ekim ayı enflasyon rakamlarına göre, yıllık bazda en yüksek fiyat artışı ulaştırma sektöründe görüldü. Ulaştırma sektöründe yıllık enflasyon ekim ayında yüzde 16,79 oranında yükseldi. Bu yıl Ocak ayında 4 lira 58 kuruş olan mazotun litresi İstanbul’da 5,05 liraya satılıyor. Geçen yılın Kasım ayına göre bu yıl akaryakıt fiyatları yüzde 23 artış gösterdi. Zamlar hem nakliyeci esnafının cebini yaktı hem de tarım ürünlerindeki maliyeti artırdı. Vatandaş yaş sebze ve meyveyi daha pahalıya satın almak zorunda kaldı” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.