Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Kuşadası, İdil Biret’i ağırlayacak

KÜLTÜR 19.07.2016 - 17:05, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3834+ kez okundu.
 

Kuşadası, İdil Biret’i ağırlayacak

Kuşadası, dünyaca ünlü piyanist İdil Biret’i ağırlamaya hazırlanıyor.

AYDIN- Kuşadası Belediyesi’nin davetlisi olarak ilçeye gelecek olan ünlü piyanist, 28 Temmuz’da Kuşadası Belediyesi Oda Orkestrası ile birlikte sanatseverlere unutulmaz bir Bach gecesi yaşatacak.  Dünyaca ünlü piyanist İdil Biret, Kuşadası Belediyesi Oda Orkestrası ile birlikte muhteşem bir konser verecek. 28 Temmuz tarihinde saat 21.00’da Ada Kültür Merkezi’nde düzenlenecek olan ücretsiz bir konserle Kuşadalı sanatseverlerle buluşacak olan Biret, ünlü besteci Johann Sebastian Bach’ın No 5 Fa Minör piyano konçertosu ile aynı bestecinin No 1 Re Minör piyano konçertosunu çalacak. Konserde Kuşadası Belediyesi Oda Orkestrası ise Johann Sebastian Bach’ın No 3 Sol Majör Brandenburg konçertosunu seslendirecek. İDİL BİRET KİMDİR? Üç yaşında piyano ile tanışan İdil Biret, ilk derslerini Ankara’da Mithat Fenmen’den aldı. 1948 yılında, ikinci cumhurbaşkanı İsmet İnönü, Biret'in yurt dışında eğitiminin gereksinimlerinin karşılanması için TBMM'ye bir teklif sundu. Bu teklif sonucunda İdil Biret için özel olarak çıkartılan "Harika Çocuklar Yasası" ile ailesiyle birlikte Paris Konservatuarı'na gönderilen Biret, burada 20. yüzyılın önemli pedagoglarından Nadia Boulanger ile çalıştı. Sekiz yaşında Paris Radyosu'nda ilk konserini verdi. Daha sonra 20. yüzyılın en önemli piyanistlerinden Alfred Cortot ve Wilhelm Kempff ile çalıştı. Kempff, İdil Biret'ten ömrü boyunca "en değerli öğrencim" olarak söz etti. İdil Biret on altı yaşından itibaren Boston Senfoni, Leningrad Filarmoni, Londra Senfoni, Dresden Filarmoni gibi dünyanın büyük orkestraları ve Leinsdorf, Monteux, Keilberth, Scherchen gibi büyük şefleri ile beş kıtayı kapsayan iki bine yakın konser verdi ve birçok festivale katıldı. Kraliçe Elisabeth (Belçika), Van Cliburn (ABD), Busoni (İtalya), Liszt (Almanya) gibi birçok uluslararası piyano yarışmasında jüri üyeliği yapan İdil Biret'in aldığı ödüller arasında "Lili-Boulanger" (Boston), "Harriet Cohen/Dinu Lipatti" (Londra), Polonya hükümetinin "kültür liyâkat" ve Fransız hükümetinin "Chevalier de I'Ordre National de Merite" nişanları da bulunmaktadır. İdil Biret, 1971 yılından beri devlet sanatçısıdır.
Kuşadası, dünyaca ünlü piyanist İdil Biret’i ağırlamaya hazırlanıyor.

AYDIN- Kuşadası Belediyesi’nin davetlisi olarak ilçeye gelecek olan ünlü piyanist, 28 Temmuz’da Kuşadası Belediyesi Oda Orkestrası ile birlikte sanatseverlere unutulmaz bir Bach gecesi yaşatacak. 

Dünyaca ünlü piyanist İdil Biret, Kuşadası Belediyesi Oda Orkestrası ile birlikte muhteşem bir konser verecek. 28 Temmuz tarihinde saat 21.00’da Ada Kültür Merkezi’nde düzenlenecek olan ücretsiz bir konserle Kuşadalı sanatseverlerle buluşacak olan Biret, ünlü besteci Johann Sebastian Bach’ın No 5 Fa Minör piyano konçertosu ile aynı bestecinin No 1 Re Minör piyano konçertosunu çalacak. Konserde Kuşadası Belediyesi Oda Orkestrası ise Johann Sebastian Bach’ın No 3 Sol Majör Brandenburg konçertosunu seslendirecek.

İDİL BİRET KİMDİR?

Üç yaşında piyano ile tanışan İdil Biret, ilk derslerini Ankara’da Mithat Fenmen’den aldı. 1948 yılında, ikinci cumhurbaşkanı İsmet İnönü, Biret'in yurt dışında eğitiminin gereksinimlerinin karşılanması için TBMM'ye bir teklif sundu. Bu teklif sonucunda İdil Biret için özel olarak çıkartılan "Harika Çocuklar Yasası" ile ailesiyle birlikte Paris Konservatuarı'na gönderilen Biret, burada 20. yüzyılın önemli pedagoglarından Nadia Boulanger ile çalıştı. Sekiz yaşında Paris Radyosu'nda ilk konserini verdi. Daha sonra 20. yüzyılın en önemli piyanistlerinden Alfred Cortot ve Wilhelm Kempff ile çalıştı. Kempff, İdil Biret'ten ömrü boyunca "en değerli öğrencim" olarak söz etti. İdil Biret on altı yaşından itibaren Boston Senfoni, Leningrad Filarmoni, Londra Senfoni, Dresden Filarmoni gibi dünyanın büyük orkestraları ve Leinsdorf, Monteux, Keilberth, Scherchen gibi büyük şefleri ile beş kıtayı kapsayan iki bine yakın konser verdi ve birçok festivale katıldı.

Kraliçe Elisabeth (Belçika), Van Cliburn (ABD), Busoni (İtalya), Liszt (Almanya) gibi birçok uluslararası piyano yarışmasında jüri üyeliği yapan İdil Biret'in aldığı ödüller arasında "Lili-Boulanger" (Boston), "Harriet Cohen/Dinu Lipatti" (Londra), Polonya hükümetinin "kültür liyâkat" ve Fransız hükümetinin "Chevalier de I'Ordre National de Merite" nişanları da bulunmaktadır. İdil Biret, 1971 yılından beri devlet sanatçısıdır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.