Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Kışa girerken "Güç sizinle olsun"

TEKNOLOJİ 27.10.2015 - 15:01, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 1700+ kez okundu.
 

Kışa girerken "Güç sizinle olsun"

Havaların sürekli değişmesi, kapalı ortamlarda daha çok vakit geçirmeye başlamak gibi nedenlerle, soğuk algınlıkları, nezle, grip ve bunların tetiklediği sinüzit gibi rahatsızlıklara daha açık oluyoruz. Hastalanmamayı sağlamak, hastalanırsanız da bu süreci daha güçlü atlatmak için basit çözümler mevcut. Yemek.com, ‘güç sizinle olsun’ diyerek, bağışıklık sistemimizi kuvvetlendiren yiyecek ve içecekleri listeledi.

ÖNCE TEMEL BİLGİLER: MEYVE, SEBZE VE BOL BOL SU Dengeli beslenmek lafını sık sık duyuyoruz. Peki, nedir bu dengeli beslenmek? Çok basit: Mevsim sebze ve meyvelerinden günde 2 porsiyon tüketmek, diyetinizden lif açısından zengin yiyecekleri, tam tahılları, proteini eksik etmemek ve elbette günde en az 2 litre su içmek… Ancak, kan şekerinde dengesizlik, tiroit gibi sağlığınız açısından özel durumlar yaşıyorsanız, size en uygun beslenme biçimini uzman bir diyetisyene danışmalısınız. SOĞUKLARDA DA TEMİZ HAVA ALIN Düzenli egzersiz ve yürüyüş sağlık için daima edilir. Fakat havalar soğuduğunda iç mekanlarda daha çok zaman geçirmeyi tercih eder, hareketsiz kalırız. Bu hem bağışıklık sistemini hem de temiz hava almamızı engellediğinden hastalıklara karşı bizi zayıflatıyor. Öte yandan, uzun saatler boyu ter içinde kalana kadar koşmamız da gerekmiyor. Açık havada yapılacak 30 dakikalık yürüyüş veya hafif egzersizler, bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için yeterli. STRESE KARŞI DİK DURMA MEVSİMİ Stressiz bir hayat sürmek mümkün değil, onunla başa çıkabilmek mümkün. Özellikle de yoğun işlerde çalışıyor, baskı altında hızlı çözümler üretmeniz gerekiyorsa, hem fiziksel hem zihinsel sağlığınız kötüleşebilir. Üstelik diğer her şartı sağlasanız bile stres tek başına bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir. Stresi azaltmak için ruhsal ve fiziksel yapınıza özgü çözümleri kendiliğinizden üretebilirsiniz. Destek olarak, bağışıklık sistemini güçlendiren ekinezya çayı ya da papatya, nane, lavanta, adaçayı ve biberiye gibi sakinleştirici özellikteki bitki çaylarını tüketebilirsiniz. Sanılanın aksine doğru şekilde tüketildiğinde bu çaylar uyku yapmaz, yalnızca sizi yatıştırır. KOKAR DEMİYORUZ, SOĞANI SARIMSAĞI İHMAL ETMİYORUZ Anadolu yemek kültüründe sıklıkla kullanılan soğan ve sarımsağın, hastalıklara karşı direnç sağladığı ve pek çoğuna karşı koruduğu bilinen bir gerçek. Sonbahar ve kış ayları boyunca bu iki koruyucuyu yeterli miktarda tüketmek de sizi güçlendirecek ve direncinizi artıracaktır. ASYA’DAN GELEN KUVVET: GEVEN OTU Çin, Moğolistan ve Kore gibi Uzak Asya ülkelerinin geleneksel tıbbında yaygın olarak kullanılan bu odunsu bitki, ülkemizde kitre olarak da biliniyor. Çorbalara, sebze ve et yemeklerine eklenebilen geven otunun çayını demleyerek içmek de mümkün. Kurutulmuş yaprak değil, kök benzeri olduğundan kaynatılarak içilmesi gerekiyor. Süzme poşetler halinde de bulmanız mümkün. ZERDEÇALIN KIYMETİNİ BİLMELİ Çin ve Hint geleneksel tıbbının başta gelen baharatlarından olan zerdeçal, C vitamini ve potasyum kaynağı olmasıyla vücut hücrelerini hastalıklara karşı daha dirençli kılıyor. Yemeklere, salatalara, haşlanmış yumurtaya çok yakışan bu baharatı, her gün bir bardak süte 1 çay kaşığı karıştırarak da tüketebilirsiniz. HASTA ADAMI AYAĞA KALDIRACAK İKSİR TARİFLERİ Bağışıklık sistemini güçlendiren, zihinsel ve fiziksel enerjinizi artıran, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayan çok sayıda meyve-sebze suyu karışımları ve smoothie tarifi var. Yemek.com, bunlardan içerdikleri vitamin ve mineraller açısından sonbahara en uygun olan 3’ünü seçti. Bu tarifleri günlük olarak tüketebilir ve yalnızca bir hafta içinde olumlu etkilerini görmeye başlayabilirsiniz. ÖLSÜN VİRÜSLER: PORTAKAL VE ZENCEFİLLİ İKSİR 1 portakal, 1 limon, 1 havuç, başparmak büyüklüğünde soyulmuş taze zencefil. Temizleyip, kabuklarını soyduktan sonra meyve suyu sıkacağına hepsini atın. Çıkan suya dilerseniz 1 çay kaşığı zerdeçal ya da Hindistan cevizi yağı ekleyebilirsiniz. İlaç Niyetine: Pancarlı, Elmalı, Havuçlu Kırmızı Kokteyl 1 orta boy kırmızı pancar, 1 havuç, 1 orta boy elma. Aynı yöntemle sularını sıkın. Arzu ederseniz bu karışıma birkaç yaprak ıspanak da ekleyebilirsiniz. Hatta canı smoothie çekenler eldeki malzemelerden bir anda pancarlı smoothie de çıkarabilirler. ESKİ ZAMANLARIN KARIŞIMI: SİRKE ŞERBETİ En yaygın şekilde bilinen bir karışım olmasına karşın, modern çağda eskisi kadar rağbet görmüyor. Ancak, mide sorunlarınız varsa, çözümü başka tariflerde aramak daha doğru. Tarif basit; 1 su bardağı su, 1 yemek kaşığı elma sirkesi, yarım limon suyu, isteğe göre 1 çay kaşığı bal.
Havaların sürekli değişmesi, kapalı ortamlarda daha çok vakit geçirmeye başlamak gibi nedenlerle, soğuk algınlıkları, nezle, grip ve bunların tetiklediği sinüzit gibi rahatsızlıklara daha açık oluyoruz. Hastalanmamayı sağlamak, hastalanırsanız da bu süreci daha güçlü atlatmak için basit çözümler mevcut. Yemek.com, ‘güç sizinle olsun’ diyerek, bağışıklık sistemimizi kuvvetlendiren yiyecek ve içecekleri listeledi.

ÖNCE TEMEL BİLGİLER: MEYVE, SEBZE VE BOL BOL SU

Dengeli beslenmek lafını sık sık duyuyoruz. Peki, nedir bu dengeli beslenmek? Çok basit: Mevsim sebze ve meyvelerinden günde 2 porsiyon tüketmek, diyetinizden lif açısından zengin yiyecekleri, tam tahılları, proteini eksik etmemek ve elbette günde en az 2 litre su içmek… Ancak, kan şekerinde dengesizlik, tiroit gibi sağlığınız açısından özel durumlar yaşıyorsanız, size en uygun beslenme biçimini uzman bir diyetisyene danışmalısınız.

SOĞUKLARDA DA TEMİZ HAVA ALIN

Düzenli egzersiz ve yürüyüş sağlık için daima edilir. Fakat havalar soğuduğunda iç mekanlarda daha çok zaman geçirmeyi tercih eder, hareketsiz kalırız. Bu hem bağışıklık sistemini hem de temiz hava almamızı engellediğinden hastalıklara karşı bizi zayıflatıyor. Öte yandan, uzun saatler boyu ter içinde kalana kadar koşmamız da gerekmiyor. Açık havada yapılacak 30 dakikalık yürüyüş veya hafif egzersizler, bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için yeterli.

STRESE KARŞI DİK DURMA MEVSİMİ

Stressiz bir hayat sürmek mümkün değil, onunla başa çıkabilmek mümkün. Özellikle de yoğun işlerde çalışıyor, baskı altında hızlı çözümler üretmeniz gerekiyorsa, hem fiziksel hem zihinsel sağlığınız kötüleşebilir. Üstelik diğer her şartı sağlasanız bile stres tek başına bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir.

Stresi azaltmak için ruhsal ve fiziksel yapınıza özgü çözümleri kendiliğinizden üretebilirsiniz. Destek olarak, bağışıklık sistemini güçlendiren ekinezya çayı ya da papatya, nane, lavanta, adaçayı ve biberiye gibi sakinleştirici özellikteki bitki çaylarını tüketebilirsiniz. Sanılanın aksine doğru şekilde tüketildiğinde bu çaylar uyku yapmaz, yalnızca sizi yatıştırır.

KOKAR DEMİYORUZ, SOĞANI SARIMSAĞI İHMAL ETMİYORUZ

Anadolu yemek kültüründe sıklıkla kullanılan soğan ve sarımsağın, hastalıklara karşı direnç sağladığı ve pek çoğuna karşı koruduğu bilinen bir gerçek. Sonbahar ve kış ayları boyunca bu iki koruyucuyu yeterli miktarda tüketmek de sizi güçlendirecek ve direncinizi artıracaktır.

ASYA’DAN GELEN KUVVET: GEVEN OTU

Çin, Moğolistan ve Kore gibi Uzak Asya ülkelerinin geleneksel tıbbında yaygın olarak kullanılan bu odunsu bitki, ülkemizde kitre olarak da biliniyor. Çorbalara, sebze ve et yemeklerine eklenebilen geven otunun çayını demleyerek içmek de mümkün. Kurutulmuş yaprak değil, kök benzeri olduğundan kaynatılarak içilmesi gerekiyor. Süzme poşetler halinde de bulmanız mümkün.

ZERDEÇALIN KIYMETİNİ BİLMELİ

Çin ve Hint geleneksel tıbbının başta gelen baharatlarından olan zerdeçal, C vitamini ve potasyum kaynağı olmasıyla vücut hücrelerini hastalıklara karşı daha dirençli kılıyor. Yemeklere, salatalara, haşlanmış yumurtaya çok yakışan bu baharatı, her gün bir bardak süte 1 çay kaşığı karıştırarak da tüketebilirsiniz.

HASTA ADAMI AYAĞA KALDIRACAK İKSİR TARİFLERİ

Bağışıklık sistemini güçlendiren, zihinsel ve fiziksel enerjinizi artıran, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayan çok sayıda meyve-sebze suyu karışımları ve smoothie tarifi var. Yemek.com, bunlardan içerdikleri vitamin ve mineraller açısından sonbahara en uygun olan 3’ünü seçti. Bu tarifleri günlük olarak tüketebilir ve yalnızca bir hafta içinde olumlu etkilerini görmeye başlayabilirsiniz.

ÖLSÜN VİRÜSLER: PORTAKAL VE ZENCEFİLLİ İKSİR

1 portakal, 1 limon, 1 havuç, başparmak büyüklüğünde soyulmuş taze zencefil. Temizleyip, kabuklarını soyduktan sonra meyve suyu sıkacağına hepsini atın. Çıkan suya dilerseniz 1 çay kaşığı zerdeçal ya da Hindistan cevizi yağı ekleyebilirsiniz.

İlaç Niyetine: Pancarlı, Elmalı, Havuçlu Kırmızı Kokteyl

1 orta boy kırmızı pancar, 1 havuç, 1 orta boy elma. Aynı yöntemle sularını sıkın. Arzu ederseniz bu karışıma birkaç yaprak ıspanak da ekleyebilirsiniz. Hatta canı smoothie çekenler eldeki malzemelerden bir anda pancarlı smoothie de çıkarabilirler.

ESKİ ZAMANLARIN KARIŞIMI: SİRKE ŞERBETİ

En yaygın şekilde bilinen bir karışım olmasına karşın, modern çağda eskisi kadar rağbet görmüyor. Ancak, mide sorunlarınız varsa, çözümü başka tariflerde aramak daha doğru. Tarif basit; 1 su bardağı su, 1 yemek kaşığı elma sirkesi, yarım limon suyu, isteğe göre 1 çay kaşığı bal.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.