Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Kimin için acele kamulaştırılıyor?

SİYASET 17.11.2018 - 11:16, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 2857+ kez okundu.
 

Kimin için acele kamulaştırılıyor?

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Aydın Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından ‘Acele kamulaştırılması’ kararlaştırılan jeotermal alanı ve bu nedenle Aydın kamuoyunda tartışmalara neden olan konuyu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

AYDIN- Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı (TBMM)’na Bakan Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle yazılı bir soru önergesi veren Milletvekili Sezgin, önergesinde şunları söyledi: “14 Ağustos 2018 tarihli ve 27 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı doğrultusunda, bazı taşınmazların Aydın Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından acele kamulaştırılmasına karar verilmiştir. Kararda, söz konusu taşınmazların Aydın ili sınırları içinde yer alan J-559/E numaralı jeotermal kaynaklar ve doğal mineralli sular işletme ruhsatı sahasındaki faaliyetler kapsamında yapılacak yatırımların devamı, termin planının aksamaması, üretim kuyuları açılması ile kuyulardan elde edilecek akışkanı taşıyacak boru hatlarının inşası amacıyla kamulaştırılacağı belirtilmiştir. Konuyla ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nın yanıtlaması talebiyle hazırladığım 17.08.2018 tarih ve 7/1936 esas numaralı soru önergesine verilen yanıtta, bahse konu işlemlerin Aydın Valiliği bünyesinde görev yapmakta olan Aydın İli Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından yürütülmekte olması nedeniyle, soruların ilgili kuruma yöneltilmesi gerektiği belirtilmiştir.” İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, “Söz konusu ruhsat, hangi kişi ya da kuruma, ne zaman verilmiştir?” diye sordu. Sorularına, “Söz konusu ruhsata ilişkin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu ne zaman, hangi kurum tarafından hazırlanmıştır?” diyerek devam eden Milletvekili Sezgin’in İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlamasını istediği diğer sorular da şöyle: “Yatırıma ilişkin ÇED raporunda yatırımın insan sağlığı, çevre, tarımsal üretim, hayvancılık ve doğal kaynaklar üzerindeki zararları ile ilgili maddeler nelerdir? 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu’nda acele kamulaştırma için kamu yararı gözetilmesi gerektiği belirtilmektedir. 27 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında yapılan acele kamulaştırma işlemindeki kamu yararı nedir? Aydın Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 2016 yılında hazırladığı ‘Aydın İli 2016 Yılı Çevre Durum Raporu’na göre Aydın’da toprak kirliliğinin en önemli ikinci nedeni JES akışkanlarıdır. Ayrıca JES’ler, havaya yoğuşmayan gazlar salarak Aydın’da hava kirliliğine ve kötü kokuya neden olmaktadır. Bunun sonucu olarak Aydın, Türkiye’de yaz dönemi kükürt dioksit hava kirliliğinin en yüksek olduğu ikinci il konumundadır. Türkiye’de kansere bağlı ölümler 2010-2013 döneminde yüzde 18 iken, bu sayı Aydın’da yüzde 42 olarak gerçekleşmiştir. Son yıllarda farkın daha da açıldığı söylenebilir. Bu kapsamda, Türkiye’deki toplam JES’lerin yüzde 58’i Aydın’da iken, yeni bir JES’in, acele kamulaştırma yolu izlenerek yapılmasındaki kamu yararı nasıl açıklanabilir? 2007 yılında 5686 sayılı ‘Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu’nun kabul edilmesinden bugüne kadar toplam kaç JES tesisi için, hangi gerekçelerle acele kamulaştırma kararı alınmıştır? Bunlar hangi tesislerdir ve işletme sahibi kişi ya da kurumlar kimlerdir?”
İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Aydın Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından ‘Acele kamulaştırılması’ kararlaştırılan jeotermal alanı ve bu nedenle Aydın kamuoyunda tartışmalara neden olan konuyu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

AYDIN- Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı (TBMM)’na Bakan Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle yazılı bir soru önergesi veren Milletvekili Sezgin, önergesinde şunları söyledi:

“14 Ağustos 2018 tarihli ve 27 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı doğrultusunda, bazı taşınmazların Aydın Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından acele kamulaştırılmasına karar verilmiştir.

Kararda, söz konusu taşınmazların Aydın ili sınırları içinde yer alan J-559/E numaralı jeotermal kaynaklar ve doğal mineralli sular işletme ruhsatı sahasındaki faaliyetler kapsamında yapılacak yatırımların devamı, termin planının aksamaması, üretim kuyuları açılması ile kuyulardan elde edilecek akışkanı taşıyacak boru hatlarının inşası amacıyla kamulaştırılacağı belirtilmiştir.

Konuyla ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nın yanıtlaması talebiyle hazırladığım 17.08.2018 tarih ve 7/1936 esas numaralı soru önergesine verilen yanıtta, bahse konu işlemlerin Aydın Valiliği bünyesinde görev yapmakta olan Aydın İli Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından yürütülmekte olması nedeniyle, soruların ilgili kuruma yöneltilmesi gerektiği belirtilmiştir.”

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, “Söz konusu ruhsat, hangi kişi ya da kuruma, ne zaman verilmiştir?” diye sordu.

Sorularına, “Söz konusu ruhsata ilişkin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu ne zaman, hangi kurum tarafından hazırlanmıştır?” diyerek devam eden Milletvekili Sezgin’in İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlamasını istediği diğer sorular da şöyle:

“Yatırıma ilişkin ÇED raporunda yatırımın insan sağlığı, çevre, tarımsal üretim, hayvancılık ve doğal kaynaklar üzerindeki zararları ile ilgili maddeler nelerdir?

2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu’nda acele kamulaştırma için kamu yararı gözetilmesi gerektiği belirtilmektedir. 27 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında yapılan acele kamulaştırma işlemindeki kamu yararı nedir?

Aydın Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 2016 yılında hazırladığı ‘Aydın İli 2016 Yılı Çevre Durum Raporu’na göre Aydın’da toprak kirliliğinin en önemli ikinci nedeni JES akışkanlarıdır. Ayrıca JES’ler, havaya yoğuşmayan gazlar salarak Aydın’da hava kirliliğine ve kötü kokuya neden olmaktadır. Bunun sonucu olarak Aydın, Türkiye’de yaz dönemi kükürt dioksit hava kirliliğinin en yüksek olduğu ikinci il konumundadır. Türkiye’de kansere bağlı ölümler 2010-2013 döneminde yüzde 18 iken, bu sayı Aydın’da yüzde 42 olarak gerçekleşmiştir. Son yıllarda farkın daha da açıldığı söylenebilir.

Bu kapsamda, Türkiye’deki toplam JES’lerin yüzde 58’i Aydın’da iken, yeni bir JES’in, acele kamulaştırma yolu izlenerek yapılmasındaki kamu yararı nasıl açıklanabilir?

2007 yılında 5686 sayılı ‘Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu’nun kabul edilmesinden bugüne kadar toplam kaç JES tesisi için, hangi gerekçelerle acele kamulaştırma kararı alınmıştır? Bunlar hangi tesislerdir ve işletme sahibi kişi ya da kurumlar kimlerdir?”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.