Rıdvan Eşin
Ünüllar Hidrolik

KALP KRİZİ SİZİ KANDIRMASIN! BELİRTİLERE DİKKAT!

SAĞLIK (YUG) - Haber Merkezi | 16.07.2025 - 11:14, Güncelleme: 16.07.2025 - 11:14
 

KALP KRİZİ SİZİ KANDIRMASIN! BELİRTİLERE DİKKAT!

Aydın Özel Medinova Hastanesi Kardiyoloji hekimlerinden Uzm. Dr. Nazmi İlker BAYRAK kalp krizi hakkında bilgilendirmede bulundu.

AYDIN - Kalp krizinin en tipik belirtisi göğüs ağrısıdır. Kalp krizi geçiren hastalar baskı tarzında, beraberinde terlemenin de olduğu, bazen kusmanın eklendiği, çok şiddetli, sanki göğüs kafesi bir mengene ile sıkıştırılıyormuş gibi bir ağrıyı tarif ederler. Son birkaç haftadır dinlenme esnasında göğüs ağrısı olan ya da eskiye nazaran daha kısa mesafe yürümekle göğüste sıkışma hissi gelirse hastalar, kalp krizi açısından en riskli grubu oluşturmaktadır. Ağrıyı Tanımayan Gençler Tehlikede! Daha önceden kalp krizi geçirmiş ya da stent işlemi uygulanmış ve kalp ağrısı konusunda tecrübeli hastalar ağrıyı hemen tanırlar. Ancak yaşı genç daha önce kalp ağrısı yaşamamış kişiler kalp krizi ağrısını kas olarak yanlış yorumlayıp hastaneye gitmekte gecikebiliyor bu da dakikalar ve saatlerin önemli olduğunu kalp konusunda istenmeyen sonuçlar doğurabiliyor. Sadece göğüs ağrısı değil sırt kol ağrısı, mide ağrısı hatta bazen sadece çene veya diş ağrısı şeklinde kalp krizi geçiren hastalarımız olduğu da atlamamak gerekir. Yaşlılarda Ağrısız Kalp Krizi... Yaşlılarda bazen bypass’lı hastalarda bazen de şeker hastalarında (diabetes mellitus) hiç ağrı yakınması olmadan yeni başlayan yorgunluk ya da nefes darlığı da kalp krizi belirtisi olabilir. Bunu da unutmamak gerekir. Şikayetler 20 dakikada geçmezse, doktora başvurun. Kalp krizi sırasında ağrı başladıktan 20 dakika sonra hücre ölümü başlar. Eğer bu süre 6 saate ulaşırsa hücrelerin %90’ından fazlası ölmüş olur. O nedenle ağrının başlangıcı ile damarın açılması arasında geçen süre kritiktir. Ağrı 20 dakikayı geçerse hastaneye başvurup EKG çektirmek gerekir. Kriz anında hemen hastaneye gidilmeli. Kalp krizinin başlangıç dönemi en riskli dönem olup ölümlerin yaklaşık yarısı hastaneye ulaşmadan olduğu için kalp krizi geçirdiğini düşündüğümüz birini en kısa zamanda rahat hava alabileceği bir pozisyonda hastaneye yetiştirmek en uygun olacak yaklaşımdır. Çünkü kalp krizi esnasında yapılması gereken müdahaleler ancak deneyimli sağlıklı personeli tarafından gerçekleştirilebilecek işlemlerdir. Yanınızda biri kalp krizi geçiriyorsa, bir asprin çiğnetin. Eğer kalp krizi geçirdiğinden şüpheleniyorsanız, hastayı rahat edeceği bir pozisyona alınız ve varsa sıkı giysilerini (kravat vb) gevşeterek rahat etmesini sağlayınız ve sakinleştiriniz. Daha önce göğüs ağrısı olup olmadığını ve bu nedenle ilaç kullanıp kullanmadığını sorunuz.  Hasta eğer kullanıyorsa dil altına nitrogliserin tableti yerleştirmesine yardımcı olunuz. Eğer varsa bir tablet aspirin çiğnetmenin faydası olacaktır. Bu esnada acil yardım isteyiniz. Hasta şuursuz ise hemen ilk yardım numarasını arayınız. ÖZEL MEDİNOVA HASTANESİ KARDİYOLOJİ Uzm. Dr. Nazmi İlker BAYRAK
Aydın Özel Medinova Hastanesi Kardiyoloji hekimlerinden Uzm. Dr. Nazmi İlker BAYRAK kalp krizi hakkında bilgilendirmede bulundu.

AYDIN - Kalp krizinin en tipik belirtisi göğüs ağrısıdır. Kalp krizi geçiren hastalar baskı tarzında, beraberinde terlemenin de olduğu, bazen kusmanın eklendiği, çok şiddetli, sanki göğüs kafesi bir mengene ile sıkıştırılıyormuş gibi bir ağrıyı tarif ederler.

Son birkaç haftadır dinlenme esnasında göğüs ağrısı olan ya da eskiye nazaran daha kısa mesafe yürümekle göğüste sıkışma hissi gelirse hastalar, kalp krizi açısından en riskli grubu oluşturmaktadır.

Ağrıyı Tanımayan Gençler Tehlikede!

Daha önceden kalp krizi geçirmiş ya da stent işlemi uygulanmış ve kalp ağrısı konusunda tecrübeli hastalar ağrıyı hemen tanırlar. Ancak yaşı genç daha önce kalp ağrısı yaşamamış kişiler kalp krizi ağrısını kas olarak yanlış yorumlayıp hastaneye gitmekte gecikebiliyor bu da dakikalar ve saatlerin önemli olduğunu kalp konusunda istenmeyen sonuçlar doğurabiliyor. Sadece göğüs ağrısı değil sırt kol ağrısı, mide ağrısı hatta bazen sadece çene veya diş ağrısı şeklinde kalp krizi geçiren hastalarımız olduğu da atlamamak gerekir.

Yaşlılarda Ağrısız Kalp Krizi...

Yaşlılarda bazen bypass’lı hastalarda bazen de şeker hastalarında (diabetes mellitus) hiç ağrı yakınması olmadan yeni başlayan yorgunluk ya da nefes darlığı da kalp krizi belirtisi olabilir. Bunu da unutmamak gerekir.

Şikayetler 20 dakikada geçmezse, doktora başvurun.

Kalp krizi sırasında ağrı başladıktan 20 dakika sonra hücre ölümü başlar. Eğer bu süre 6 saate ulaşırsa hücrelerin %90’ından fazlası ölmüş olur. O nedenle ağrının başlangıcı ile damarın açılması arasında geçen süre kritiktir. Ağrı 20 dakikayı geçerse hastaneye başvurup EKG çektirmek gerekir.

Kriz anında hemen hastaneye gidilmeli.

Kalp krizinin başlangıç dönemi en riskli dönem olup ölümlerin yaklaşık yarısı hastaneye ulaşmadan olduğu için kalp krizi geçirdiğini düşündüğümüz birini en kısa zamanda rahat hava alabileceği bir pozisyonda hastaneye yetiştirmek en uygun olacak yaklaşımdır. Çünkü kalp krizi esnasında yapılması gereken müdahaleler ancak deneyimli sağlıklı personeli tarafından gerçekleştirilebilecek işlemlerdir.

Yanınızda biri kalp krizi geçiriyorsa, bir asprin çiğnetin.

Eğer kalp krizi geçirdiğinden şüpheleniyorsanız, hastayı rahat edeceği bir pozisyona alınız ve varsa sıkı giysilerini (kravat vb) gevşeterek rahat etmesini sağlayınız ve sakinleştiriniz. Daha önce göğüs ağrısı olup olmadığını ve bu nedenle ilaç kullanıp kullanmadığını sorunuz.  Hasta eğer kullanıyorsa dil altına nitrogliserin tableti yerleştirmesine yardımcı olunuz. Eğer varsa bir tablet aspirin çiğnetmenin faydası olacaktır. Bu esnada acil yardım isteyiniz. Hasta şuursuz ise hemen ilk yardım numarasını arayınız.

ÖZEL MEDİNOVA HASTANESİ

KARDİYOLOJİ

Uzm. Dr. Nazmi İlker BAYRAK

Aydın HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.