Rıdvan Eşin
Ünüllar Hidrolik

İKİZDERE BARAJI’NDAN SU BIRAKILMADI, AĞAÇLAR KURUDU

YAŞAM (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 16.07.2025 - 13:38, Güncelleme: 16.07.2025 - 15:00
 

İKİZDERE BARAJI’NDAN SU BIRAKILMADI, AĞAÇLAR KURUDU

Aydın’ın İncirliova ilçesine bağlı Dereağzı Mahallesi, her yıl Temmuz ayında İkizdere Barajı’ndan bırakılan su sayesinde doğal hayatın bir nebze korunabildiği bir bölgede yer alırken, bu yıl barajdan su bırakılmaması hem tarım alanlarını hem de doğayı kuraklıkla baş başa bıraktı.

AYDIN - Barajda şu anda su seviyesi yüzde 17 olarak ölçülürken, mahalledeki zeytin ve ceviz ağaçları başta olmak üzere çok sayıda bitki kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Su bulamayan sokak hayvanları ve diğer doğa canlıları ise hayatta kalma mücadelesi veriyor. Mahalle Muhtarı Bahattin Özgün, mahalle halkı adına yetkililerden defalarca yardım talep ettiklerini ancak olumlu bir sonuç alamadıklarını belirtti. -"Her yıl verilen su bu yıl kesildi, ağaçlar kuruyor" Dereağzı Muhtarı Bahattin Özgün, yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Her yıl doğal hayatı korumak amacıyla İkizdere Barajı’ndan salınan su, bu yıl verilmedi. Hem canlılar hem de mahalle sakinlerimizin tarımsal arazileri ciddi zarar gördü. Devlet Su İşleri ve ASKİ ile defalarca görüştük ama çözüm bulamadık. Bahçelerdeki zeytin ve ceviz ağaçları kurumaya başladı. Baraj gövdesi ile Sağlık Ocağı arasındaki geniş alanda binlerce canlı yaşıyor. Onlar da susuz kaldı." Durumun çok vahim olduğunu kaydeden Özgün, dere yatağında susuzlukla boğuşan bir kediye su vererek yaşama tutunmasını sağladı. "Sözleşmemiz var ama su yok" Mahalle sakinlerinden Osman Özgül, 60’a yakın zeytin ağacının kuruduğunu belirterek şunları söyledi: "Çevre koruma amaçlı bize su verilecekti ama verilmedi. Ağaçlarımız kuruyor. Yemyeşil tarlalar sarardı. Sözleşmemiz olmasına rağmen barajdan bize su verilmiyor. Söke’ye su veriliyor, bize ise bir damla düşmüyor. Biz barajdan fazla su istemiyoruz. Diktiğimiz ağaçlar olduğu gibi kurudu. Zeytin, ceviz ağaçları kuruyor. 60 tane zeytin ağacım kurudu. Çevre koruma amaçlı su verselerdi böyle olmayacaktı. Bambu gibi suya dayanıklı bitkiler bile kurudu" -"Artezyen suya mahkum kaldık, maliyetler fırladı" Bir diğer mahalle sakini Behçet Korkut ise barajdan su verilmeyince mecburen artezyen suyu kullandıklarını ve bunun ekonomik olarak altından kalkılamaz hale geldiğini vurguladı: "Artezyen su için saat başı 200 TL ödüyoruz. Günde 8-10 saat çalıştırıyoruz, günlük 2 bin TL, aylık 60 bin TL’ye ulaşıyor. Barajdan su verilseydi bu saatlik 50 TL olacaktı. Çay kenarındaki ağaçlara su ulaştıramadım, hepsi kurudu" -Mahalle Halkı: "Doğa susuz kaldı, çözüm bekliyoruz" Dereağzı Mahallesi sakinleri ve muhtar, İkizdere Barajı’ndan en azından doğal yaşamı koruyacak kadar su salınmasını talep ediyor. Mahalle halkı, yetkililerden kalıcı bir çözüm bekliyor.
Aydın’ın İncirliova ilçesine bağlı Dereağzı Mahallesi, her yıl Temmuz ayında İkizdere Barajı’ndan bırakılan su sayesinde doğal hayatın bir nebze korunabildiği bir bölgede yer alırken, bu yıl barajdan su bırakılmaması hem tarım alanlarını hem de doğayı kuraklıkla baş başa bıraktı.

AYDIN - Barajda şu anda su seviyesi yüzde 17 olarak ölçülürken, mahalledeki zeytin ve ceviz ağaçları başta olmak üzere çok sayıda bitki kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Su bulamayan sokak hayvanları ve diğer doğa canlıları ise hayatta kalma mücadelesi veriyor. Mahalle Muhtarı Bahattin Özgün, mahalle halkı adına yetkililerden defalarca yardım talep ettiklerini ancak olumlu bir sonuç alamadıklarını belirtti.

-"Her yıl verilen su bu yıl kesildi, ağaçlar kuruyor"
Dereağzı Muhtarı Bahattin Özgün, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Her yıl doğal hayatı korumak amacıyla İkizdere Barajı’ndan salınan su, bu yıl verilmedi. Hem canlılar hem de mahalle sakinlerimizin tarımsal arazileri ciddi zarar gördü. Devlet Su İşleri ve ASKİ ile defalarca görüştük ama çözüm bulamadık. Bahçelerdeki zeytin ve ceviz ağaçları kurumaya başladı. Baraj gövdesi ile Sağlık Ocağı arasındaki geniş alanda binlerce canlı yaşıyor. Onlar da susuz kaldı."

Durumun çok vahim olduğunu kaydeden Özgün, dere yatağında susuzlukla boğuşan bir kediye su vererek yaşama tutunmasını sağladı.

"Sözleşmemiz var ama su yok"
Mahalle sakinlerinden Osman Özgül, 60’a yakın zeytin ağacının kuruduğunu belirterek şunları söyledi:
"Çevre koruma amaçlı bize su verilecekti ama verilmedi. Ağaçlarımız kuruyor. Yemyeşil tarlalar sarardı. Sözleşmemiz olmasına rağmen barajdan bize su verilmiyor. Söke’ye su veriliyor, bize ise bir damla düşmüyor. Biz barajdan fazla su istemiyoruz. Diktiğimiz ağaçlar olduğu gibi kurudu. Zeytin, ceviz ağaçları kuruyor. 60 tane zeytin ağacım kurudu. Çevre koruma amaçlı su verselerdi böyle olmayacaktı. Bambu gibi suya dayanıklı bitkiler bile kurudu"

-"Artezyen suya mahkum kaldık, maliyetler fırladı"
Bir diğer mahalle sakini Behçet Korkut ise barajdan su verilmeyince mecburen artezyen suyu kullandıklarını ve bunun ekonomik olarak altından kalkılamaz hale geldiğini vurguladı:
"Artezyen su için saat başı 200 TL ödüyoruz. Günde 8-10 saat çalıştırıyoruz, günlük 2 bin TL, aylık 60 bin TL’ye ulaşıyor. Barajdan su verilseydi bu saatlik 50 TL olacaktı. Çay kenarındaki ağaçlara su ulaştıramadım, hepsi kurudu"

-Mahalle Halkı: "Doğa susuz kaldı, çözüm bekliyoruz"
Dereağzı Mahallesi sakinleri ve muhtar, İkizdere Barajı’ndan en azından doğal yaşamı koruyacak kadar su salınmasını talep ediyor. Mahalle halkı, yetkililerden kalıcı bir çözüm bekliyor.

Aydın HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.