Rıdvan Eşin
Ünüllar Hidrolik

AYDIN ESNAFI GASTRONOMİ TURİZMİNE HAZIRLANIYOR

TURİZM (YUG) - Haber Merkezi | 05.08.2025 - 12:33, Güncelleme: 05.08.2025 - 15:14
 

AYDIN ESNAFI GASTRONOMİ TURİZMİNE HAZIRLANIYOR

Aydın Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda, Gastronomi Belgesi süreci ve turizme katkısı ele alındı.

EFELER - AYESOB Başkanı Muhammet Ali Künkcü, “Esnafımız ve kurumlarımızla birlikte Aydın’ı gastronomi turizminde hak ettiği yere taşıyacağız” dedi. Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, “Gastronomi Belgesi” hakkında bilgilendirme toplantısının ilkini Efeler ilçesinde gerçekleştirdi. Aydın Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AYESOB) ev sahipliğinde AYESOB Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıya Efeler merkezde faaliyet gösteren, Aydın’ın gastronomisine katkı sağlayan işletmeler ile Efeler ilçesindeki oda başkanları katıldı. “KENDİMİZİ GELİŞTİRMELİYİZ” Toplantının açılışında konuşan AYESOB Başkanı Muhammet Ali Künkcü, Aydın’ın sahip olduğu gastronomi değerlerinin daha etkin tanıtılması gerektiğini vurguladı. Künkcü, “Aydın’ı daha fazla tanıtmak, yerli ve yabancı turistlere ulaşmak istiyorsak önce gastronomi alanında kendimizi geliştirmeliyiz. Kaliteli üretim, doğru sunum ve etkili pazarlama ile hem esnafımızın kazancını artırır hem de Aydın’ı gastronomi turizminde marka şehir haline getiririz” dedi. “GASTRONOMİ BELGESİ ÖNEMLİ” Tralleis Antik Kenti’nin yakın zamanda ziyarete açılacak olmasının Aydın için önemli bir fırsat olduğunu belirten Künkcü, “Bu bölge Efes gibi turizmde bir cazibe merkezi haline gelebilir. Tralleis Antik Kenti sayesinde eğer günlük birkaç otobüsü Efeler ilçemize çekmeyi başarabilirsek, esnafımızın yüzü güler. Bu nedenle gastronomi belgesi gibi belgeler, esnafımızın daha fazla turiste ulaşması açısından büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı. “AYDIN ÖN PLANA ÇIKMALI” Künkcü ayrıca, Aydın’a özgü ürünlerin tanıtımı konusunda da çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Zeytin ve incir kolonyasından sabuniye lokumuna kadar Aydın’a özgü ürünleri ön plana çıkarıyor, bu kenti gastronomide marka yapma hedefiyle hareket ediyoruz. Aydın olarak nasıl incirle öne çıktıysak pidesi, tatlısı ve yöresel mutfağıyla ön plana çıkmalı. Esnafımız ve kurumlarımızla birlikte hareket ederek Aydın’ı gastronomide hak ettiği yere taşıyacağız. Aydın mutfağının tanıtımı ve gastronomi turizminin gelişimi adına önemli bir adım olan bu süreçte esnafımızın yanında olmaya devam edeceğiz” dedi. Künkcü son olarak, toplantının sadece Efeler ilçesiyle sınırlı kalmayacağını, önümüzdeki süreçte Kuşadası, Didim ve Söke başta olmak üzere turizm potansiyeli yüksek ilçelerde de benzer toplantılar gerçekleştirileceğini ifade etti. GASTRONOMİ BELGESİ KALİTEYİ TESCİLLİYOR Toplantıda bilgi veren İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Demir, Gastronomi Belgesi’nin işletmelerin kalitesini tescilleyen önemli bir belge olduğuna dikkat çekti. Demir, “Nasıl ki otellerin kalitesi yıldız sayısıyla belirleniyorsa, restoranların da kalitesi Gastronomi Belgesi ile ölçülüyor. Bu belgeye sahip işletmeler, hem yurt içi hem yurt dışı turistler için tercih edilen yerler haline geliyor. Aydın’da şu an yalnızca üç işletmenin bu belgeye sahip olduğunu görüyoruz. Sayının artması için destek vermeye hazırız” şeklinde konuştu. Demir ayrıca, belge alım süreci, gereken belgeler, fiziksel ve personel şartları ile birlikte gastronomi tesislerine sağlanan teşvikler hakkında da katılımcıları bilgilendirdi.
Aydın Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda, Gastronomi Belgesi süreci ve turizme katkısı ele alındı.

EFELER - AYESOB Başkanı Muhammet Ali Künkcü, “Esnafımız ve kurumlarımızla birlikte Aydın’ı gastronomi turizminde hak ettiği yere taşıyacağız” dedi.

Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, “Gastronomi Belgesi” hakkında bilgilendirme toplantısının ilkini Efeler ilçesinde gerçekleştirdi. Aydın Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AYESOB) ev sahipliğinde AYESOB Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıya Efeler merkezde faaliyet gösteren, Aydın’ın gastronomisine katkı sağlayan işletmeler ile Efeler ilçesindeki oda başkanları katıldı.

“KENDİMİZİ GELİŞTİRMELİYİZ”

Toplantının açılışında konuşan AYESOB Başkanı Muhammet Ali Künkcü, Aydın’ın sahip olduğu gastronomi değerlerinin daha etkin tanıtılması gerektiğini vurguladı. Künkcü, “Aydın’ı daha fazla tanıtmak, yerli ve yabancı turistlere ulaşmak istiyorsak önce gastronomi alanında kendimizi geliştirmeliyiz. Kaliteli üretim, doğru sunum ve etkili pazarlama ile hem esnafımızın kazancını artırır hem de Aydın’ı gastronomi turizminde marka şehir haline getiririz” dedi.

“GASTRONOMİ BELGESİ ÖNEMLİ”

Tralleis Antik Kenti’nin yakın zamanda ziyarete açılacak olmasının Aydın için önemli bir fırsat olduğunu belirten Künkcü, “Bu bölge Efes gibi turizmde bir cazibe merkezi haline gelebilir. Tralleis Antik Kenti sayesinde eğer günlük birkaç otobüsü Efeler ilçemize çekmeyi başarabilirsek, esnafımızın yüzü güler. Bu nedenle gastronomi belgesi gibi belgeler, esnafımızın daha fazla turiste ulaşması açısından büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

“AYDIN ÖN PLANA ÇIKMALI”

Künkcü ayrıca, Aydın’a özgü ürünlerin tanıtımı konusunda da çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Zeytin ve incir kolonyasından sabuniye lokumuna kadar Aydın’a özgü ürünleri ön plana çıkarıyor, bu kenti gastronomide marka yapma hedefiyle hareket ediyoruz. Aydın olarak nasıl incirle öne çıktıysak pidesi, tatlısı ve yöresel mutfağıyla ön plana çıkmalı. Esnafımız ve kurumlarımızla birlikte hareket ederek Aydın’ı gastronomide hak ettiği yere taşıyacağız. Aydın mutfağının tanıtımı ve gastronomi turizminin gelişimi adına önemli bir adım olan bu süreçte esnafımızın yanında olmaya devam edeceğiz” dedi. Künkcü son olarak, toplantının sadece Efeler ilçesiyle sınırlı kalmayacağını, önümüzdeki süreçte Kuşadası, Didim ve Söke başta olmak üzere turizm potansiyeli yüksek ilçelerde de benzer toplantılar gerçekleştirileceğini ifade etti.

GASTRONOMİ BELGESİ KALİTEYİ TESCİLLİYOR

Toplantıda bilgi veren İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Demir, Gastronomi Belgesi’nin işletmelerin kalitesini tescilleyen önemli bir belge olduğuna dikkat çekti. Demir, “Nasıl ki otellerin kalitesi yıldız sayısıyla belirleniyorsa, restoranların da kalitesi Gastronomi Belgesi ile ölçülüyor. Bu belgeye sahip işletmeler, hem yurt içi hem yurt dışı turistler için tercih edilen yerler haline geliyor. Aydın’da şu an yalnızca üç işletmenin bu belgeye sahip olduğunu görüyoruz. Sayının artması için destek vermeye hazırız” şeklinde konuştu. Demir ayrıca, belge alım süreci, gereken belgeler, fiziksel ve personel şartları ile birlikte gastronomi tesislerine sağlanan teşvikler hakkında da katılımcıları bilgilendirdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.