Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Gelenekler devam ediyor

GENEL 28.09.2015 - 04:35, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3993+ kez okundu.
 

Gelenekler devam ediyor

Aydın’ın Yenipazar, Köşk, Sultanhisar ve Nazilli ilçelerinde yol kenarlarına hayırsever vatandaşlar tarafından konulan küp sebiller günümüzde Osmanlı geleneği olarak hala devam ettiriliyor.

Aydın’ın Yenipazar, Köşk, Sultanhisar ve Nazilli ilçelerinde yol kenarlarına hayırsever vatandaşlar tarafından konulan küp sebiller günümüzde Osmanlı geleneği olarak hala devam ettiriliyor. Osmanlı zamanında kervan geçiş güzergahlarına belirli aralıklarla konulan toprak su kapları günümüzde Aydın’ın bazı ilçelerinde hala yol üzerlerine konuluyor. Kervancıların su ihtiyaçlarını karşılamak için dönemin varlıklı ailelerinin yaptığı su hayratı, bugün vasiyet üzerine yaşatılıyor. Aydın’ın Yenipazar, Köşk, Nazilli ve Sultanhisar ilçelerinin dağlık bölgelerinde köylülerin yaşattığı Osmanlı geleneği bilmeyenleri şaşırtıyor. Ulaşım ve su bulmanın kolay olmasına rağmen halen yol kenarlarına yapılan küçük beton yapılar içine konan toprak su kaplarındaki sular tükendikçe vatandaşlar tarafından doldurulup insanların kullanımına sunuluyor. HAYIRSEVERLER YAŞATIYOR Yenipazar’ın Karacaören Mahallesi günümüzün sebil dolaplarının yerini tutan su küpleri hayırsever vatandaşlar tarafından yoğun olarak kullanılan güzergahlar üzerine yapılıyor. Köylüler tarafından adına ‘musluk’ denilen hayratlar suyun kıt olduğu ve köylere uzak olan yerlerde inşa ediliyor. 3 tarafı kerpiç ve taştan duvarla örülerek üzeri kapatılan veya gölgelik yapılan muslukların ağız tarafı yola bakacak şekilde inşa ediliyor. Musluk içinde yerleştirilen toprak küpler gövdesine kadar çakıl taşlarıyla gömülerek suyun biraz daha soğuk olması sağlanıyor. Küplerden su içebilmek için maşrapa da konulurken muslukluklar sahipleri tarafından belirli aralıklarla kontrol ediliyor ve sürekli su takviyesi yapılıyor. Günümüzde bu gelenek su ihtiyacının rahat karşılanmaya başlanması nedeniyle yok olmaya başlasa da Aydın’ın bazı ilçelerinde hayırsever vatandaşlar bu geleneği devam ettiriyor. HAYVANLAR DA UNUTULMAMIŞ Yüzyıllardır sürüdürülen ve insanların su içmeleri için yol kenarlarına konulan su küplerinin yanına konulan yalaklar ile hayvanlar da unutulmamış. Aydın'da şehir merkezinde hayvanların su içebileceği herhangi bir alan yok iken köylü vatndaşların bu hassasiyeti ise takdir topluyor. Kertenkele, yılan ve kuş gibi hayvanların yaşam kaynağı olan su musluklar sayesinde köylüler tarafından sürekli olarak su takviyesi ile hem hayvan hem de insanlar susuz kalmıyor.
Aydın’ın Yenipazar, Köşk, Sultanhisar ve Nazilli ilçelerinde yol kenarlarına hayırsever vatandaşlar tarafından konulan küp sebiller günümüzde Osmanlı geleneği olarak hala devam ettiriliyor.

Aydın’ın Yenipazar, Köşk, Sultanhisar ve Nazilli ilçelerinde yol kenarlarına hayırsever vatandaşlar tarafından konulan küp sebiller günümüzde Osmanlı geleneği olarak hala devam ettiriliyor.

Osmanlı zamanında kervan geçiş güzergahlarına belirli aralıklarla konulan toprak su kapları günümüzde Aydın’ın bazı ilçelerinde hala yol üzerlerine konuluyor. Kervancıların su ihtiyaçlarını karşılamak için dönemin varlıklı ailelerinin yaptığı su hayratı, bugün vasiyet üzerine yaşatılıyor. Aydın’ın Yenipazar, Köşk, Nazilli ve Sultanhisar ilçelerinin dağlık bölgelerinde köylülerin yaşattığı Osmanlı geleneği bilmeyenleri şaşırtıyor. Ulaşım ve su bulmanın kolay olmasına rağmen halen yol kenarlarına yapılan küçük beton yapılar içine konan toprak su kaplarındaki sular tükendikçe vatandaşlar tarafından doldurulup insanların kullanımına sunuluyor.

HAYIRSEVERLER YAŞATIYOR

Yenipazar’ın Karacaören Mahallesi günümüzün sebil dolaplarının yerini tutan su küpleri hayırsever vatandaşlar tarafından yoğun olarak kullanılan güzergahlar üzerine yapılıyor. Köylüler tarafından adına ‘musluk’ denilen hayratlar suyun kıt olduğu ve köylere uzak olan yerlerde inşa ediliyor. 3 tarafı kerpiç ve taştan duvarla örülerek üzeri kapatılan veya gölgelik yapılan muslukların ağız tarafı yola bakacak şekilde inşa ediliyor. Musluk içinde yerleştirilen toprak küpler gövdesine kadar çakıl taşlarıyla gömülerek suyun biraz daha soğuk olması sağlanıyor. Küplerden su içebilmek için maşrapa da konulurken muslukluklar sahipleri tarafından belirli aralıklarla kontrol ediliyor ve sürekli su takviyesi yapılıyor. Günümüzde bu gelenek su ihtiyacının rahat karşılanmaya başlanması nedeniyle yok olmaya başlasa da Aydın’ın bazı ilçelerinde hayırsever vatandaşlar bu geleneği devam ettiriyor.

HAYVANLAR DA UNUTULMAMIŞ

Yüzyıllardır sürüdürülen ve insanların su içmeleri için yol kenarlarına konulan su küplerinin yanına konulan yalaklar ile hayvanlar da unutulmamış. Aydın'da şehir merkezinde hayvanların su içebileceği herhangi bir alan yok iken köylü vatndaşların bu hassasiyeti ise takdir topluyor. Kertenkele, yılan ve kuş gibi hayvanların yaşam kaynağı olan su musluklar sayesinde köylüler tarafından sürekli olarak su takviyesi ile hem hayvan hem de insanlar susuz kalmıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.