Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Damar Sağlığımızı Korumak İçin Neler Yapmalıyız

SAĞLIK (YUG) - Haber Merkezi | 04.04.2022 - 14:07, Güncelleme: 04.04.2022 - 14:49 7195+ kez okundu.
 

Damar Sağlığımızı Korumak İçin Neler Yapmalıyız

Prof. Dr. Şevket Görgülü Kardiyoloji Uzmanı, kalp damar hastalığına neden olan risk faktörlerini ortadan kaldırmak mümkün.

AYDIN - Prof. Dr. Şevket Görgülü Kardiyoloji Uzmanı, kalp damar hastalığına neden olan risk faktörlerini ortadan kaldırarak kalp hastalıklarının oluşmasını %80’e varan oranlarda önlemenin mümkün olabiliceğini anlattı. Prof. Dr. Şevket Görgülü Kardiyoloji Uzmanı yapmış olduğu açıklamada "Kalp damar hastalığına neden olan risk faktörlerini ortadan kaldırarak kalp hastalıklarının oluşmasını %80’e varan oranlarda önlemek mümkün olabilmektedir. Hasta olduktan sonra tedavi olmaktansa hastalığa neden olan riskleri ortadan kaldırarak hiç hasta olmamak her zaman daha doğru olandır. Öncelikle bu risk faktörlerini yok etmek için çaba gösterilmelidir. Damar sertliği doğduğumuz an başlayan ve ölüme kadar devam eden bir süreçtir. Bu süreçten tüm atardamarlar nasibini alır ve hangi organın damarı tıkanırsa, o organa ait hastalık ortaya çıkar. Kalp damarı tıkanırsa kalp krizi, beyin damarları tıkanırsa felç, bacak damarları tıkanırsa gangren riski ortaya çıkar. Bunun için; • Sigara kalp-damar hastalığı için çok önemli bir risk faktörüdür. Kesinlikle içilmemelidir ve pasif içicilikten uzak durmak gerekir. • Genel olarak kepekli ürünler, meyve-sebze ve balık tercih edilmelidir. Her gün toplamda 5 porsiyon meyve ve sebze yenmelidir. Örneğin 3 porsiyon sebze 2 porsiyon meyve gibi. İşlenmiş gıdalardan uzak durup doymuş yağlar yerine zeytinyağı gibi doymamış yağ asitleri tercih edilmelidir. Günlük tuz miktarı 3 gramın altında olmalıdır. • Haftada 5 gün yarım saat yürüyün. Her türlü egzersiz kalp damar hastalığı riskini azaltır. • Kilo verme, kan basıncı ve kan yağları üzerinde ve koroner kalp hastalığını azaltıcı etkiye sahiptir. Kilo fazlalığı olan ve obezlerin mutlaka kilo vermesi gereklidir. • Kan basıncı yüksekliği tüm hastalar için yaşam riskli bir seyir takip eder. Hedef kan basıncı 140/90 mm Hg’nin altında olmalıdır. Yüksek kan basıncı olan hastalar, fizik aktivitelerini artırmalı, kilolarını azaltmalı, alkol ve tuz alımını kısıtlamalı, meyve-sebze ve az yağlı süt ürünleri tüketmelidir. •Hedef kan yağı LDL kolestroldür. Ayrıca HDL kolestrolü düşük ve trigliseridleri yüksek olanlar riskli birey sınıfına girer. •Diyabeti olanlar, diyabeti olmayanlara göre kadınlarda 5, erkeklerde 3 kat daha risklidir. Kalp damar hastalıklarından korunmak için diyabetli hastalar kan şekerlerini normal ölçülerde tutmalıdır." dedi.
Prof. Dr. Şevket Görgülü Kardiyoloji Uzmanı, kalp damar hastalığına neden olan risk faktörlerini ortadan kaldırmak mümkün.

AYDIN - Prof. Dr. Şevket Görgülü Kardiyoloji Uzmanı, kalp damar hastalığına neden olan risk faktörlerini ortadan kaldırarak kalp hastalıklarının oluşmasını %80’e varan oranlarda önlemenin mümkün olabiliceğini anlattı.

Prof. Dr. Şevket Görgülü Kardiyoloji Uzmanı yapmış olduğu açıklamada " Kalp damar hastalığına neden olan risk faktörlerini ortadan kaldırarak kalp hastalıklarının oluşmasını %80’e varan oranlarda önlemek mümkün olabilmektedir. Hasta olduktan sonra tedavi olmaktansa hastalığa neden olan riskleri ortadan kaldırarak hiç hasta olmamak her zaman daha doğru olandır. Öncelikle bu risk faktörlerini yok etmek için çaba gösterilmelidir. Damar sertliği doğduğumuz an başlayan ve ölüme kadar devam eden bir süreçtir. Bu süreçten tüm atardamarlar nasibini alır ve hangi organın damarı tıkanırsa, o organa ait hastalık ortaya çıkar. Kalp damarı tıkanırsa kalp krizi, beyin damarları tıkanırsa felç, bacak damarları tıkanırsa gangren riski ortaya çıkar. Bunun için; • Sigara kalp- damar hastalığı için çok önemli bir risk faktörüdür. Kesinlikle içilmemelidir ve pasif içicilikten uzak durmak gerekir. • Genel olarak kepekli ürünler, meyve-sebze ve balık tercih edilmelidir. Her gün toplamda 5 porsiyon meyve ve sebze yenmelidir. Örneğin 3 porsiyon sebze 2 porsiyon meyve gibi. İşlenmiş gıdalardan uzak durup doymuş yağlar yerine zeytinyağı gibi doymamış yağ asitleri tercih edilmelidir. Günlük tuz miktarı 3 gramın altında olmalıdır. • Haftada 5 gün yarım saat yürüyün. Her türlü egzersiz kalp damar hastalığı riskini azaltır. • Kilo verme, kan basıncı ve kan yağları üzerinde ve koroner kalp hastalığını azaltıcı etkiye sahiptir. Kilo fazlalığı olan ve obezlerin mutlaka kilo vermesi gereklidir. • Kan basıncı yüksekliği tüm hastalar için yaşam riskli bir seyir takip eder. Hedef kan basıncı 140/90 mm Hg’nin altında olmalıdır. Yüksek kan basıncı olan hastalar, fizik aktivitelerini artırmalı, kilolarını azaltmalı, alkol ve tuz alımını kısıtlamalı, meyve-sebze ve az yağlı süt ürünleri tüketmelidir. •Hedef kan yağı LDL kolestroldür. Ayrıca HDL kolestrolü düşük ve trigliseridleri yüksek olanlar riskli birey sınıfına girer. •Diyabeti olanlar, diyabeti olmayanlara göre kadınlarda 5, erkeklerde 3 kat daha risklidir. Kalp damar hastalıklarından korunmak için diyabetli hastalar kan şekerlerini normal ölçülerde tutmalıdır." dedi.

Aydın HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.