Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Bu pazar Miryakefalon Şavasından bu yana kuruluyor

KÜLTÜR (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 18.08.2023 - 14:53, Güncelleme: 18.08.2023 - 16:34 12634+ kez okundu.
 

Bu pazar Miryakefalon Şavasından bu yana kuruluyor

Gelişen teknoloji, internetten satış siteleri ve zincir mağazalar Anadolu’nun en önemli geleneklerinden biri olan semt pazarı geleneğini sekteye uğratırken, Aydın’ın Nazilli İlçesi’nde Perşembe günleri kurulan semt pazarının yaklaşık 8 asırlık geçmişi olduğu belirtildi.

NAZİLLİ - Her hafta Perşembe günleri pazar duasıyla açılan Nazilli Pazarı sadece alıverişin yapıldığı alan değil aynı zamanda bölge halkının yıllardır buluşma günü olarak görülüyor. Tüccarından işletmecisine, haftalık hesapların bile Perşembe günü görüldüğü Aydın’ın en büyük ilçesi Nazilli’de asırlardır devam eden halk pazarını paylaşan Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, “Uzun yaşamın kalbi Nazillimizin asırlık Perşembe Pazarı esnaflarımıza ve hemşehrilerimize bereketli olsun” dedi. Asırlardır canlılığından hiçbir şey kaybetmeyen Nazilli Pazarı’nın tarihinin 1176 Miryakefolan savaşına kadar dayandığını belirtildi. Nazilli’deki Pazar geleneğinin aynı zamanda ilçenin ekonomisini de canlı tuttuğunu belirten Başkan Özcan, semt pazarına sadece Nazilli’ye bağlı köylerden değil Aydın’ın çeşitli ilçelerinin yanı sıra çevre illerden bile pazarlanmaya gelenlerin olduğunu söyledi. Kaynaklara göre; Anadolu’nun Türkleşmesi sürecini başlatan Selçuklular, 1176’da Miryakefalon Savaşı’nı kazanınca Nazilli ve çevresi yepyeni bir uygarlık ve kültürün etkisi altına girdi. Selçuklular döneminde bu bölgeye ilk yerleşen Oğuz boylarına bağlı Gökhan, Dağhan, Gediklü, Haydarlı, Hoca-beyli, Kireges, Toygar, Alayuntlu, Kızıllar, Bayındır gibi oymaklar oldu. Türklerin Anadolu’ya yerleşmesi sonucu başlayan bu bölgede başlayan semt pazarı geleneğinin geride kalan yaklaşık 8 asırlık sürece rağmen özelliğini hiç kaybetmediği belirtildi. Selçukluların son dönemlerinde Muğla ili dolaylarında kurulan Menteşe Beyliği Sultanhisar ve Nazilli yöresini 1280’de ele geçirdi ve daha sonra Birgi merkez olmak üzere Aydın oğulları Beyliğini kuran Aydınoğlu Mehmet Bey Nazilli bölgesini kendi beyliğine kattı. Bu dönemlerde de aynı şekilde devam ettiği belirtilen semt pazarının Osmanlı Devleti zamanında ise Yıldırım Beyazıt 1390’da Nazilli yöresini ele geçirmesi, 1402’de Timur’un, Yıldırım Beyazıt’ı Ankara Savaşında mağlup etmesinden sonra bu toprakların kısa bir süre için Timur kuvvetlerinin eline geçtiği dönemlerde de aynı şekilde devam ettiği belirtildi. Osmanlı tahtına çıkan II. Murat’ın Nazilli ve çevresini kati olarak Osmanlı idaresi altına sokmasının ardından devam eden semt pazarlarının günümüze kadar süre gelen en yoğun pazarlardan biri olduğu belirtildi.
Gelişen teknoloji, internetten satış siteleri ve zincir mağazalar Anadolu’nun en önemli geleneklerinden biri olan semt pazarı geleneğini sekteye uğratırken, Aydın’ın Nazilli İlçesi’nde Perşembe günleri kurulan semt pazarının yaklaşık 8 asırlık geçmişi olduğu belirtildi.

NAZİLLİ - Her hafta Perşembe günleri pazar duasıyla açılan Nazilli Pazarı sadece alıverişin yapıldığı alan değil aynı zamanda bölge halkının yıllardır buluşma günü olarak görülüyor. Tüccarından işletmecisine, haftalık hesapların bile Perşembe günü görüldüğü Aydın’ın en büyük ilçesi Nazilli’de asırlardır devam eden halk pazarını paylaşan Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, “Uzun yaşamın kalbi Nazillimizin asırlık Perşembe Pazarı esnaflarımıza ve hemşehrilerimize bereketli olsun” dedi.
Asırlardır canlılığından hiçbir şey kaybetmeyen Nazilli Pazarı’nın tarihinin 1176 Miryakefolan savaşına kadar dayandığını belirtildi. Nazilli’deki Pazar geleneğinin aynı zamanda ilçenin ekonomisini de canlı tuttuğunu belirten Başkan Özcan, semt pazarına sadece Nazilli’ye bağlı köylerden değil Aydın’ın çeşitli ilçelerinin yanı sıra çevre illerden bile pazarlanmaya gelenlerin olduğunu söyledi.
Kaynaklara göre; Anadolu’nun Türkleşmesi sürecini başlatan Selçuklular, 1176’da Miryakefalon Savaşı’nı kazanınca Nazilli ve çevresi yepyeni bir uygarlık ve kültürün etkisi altına girdi. Selçuklular döneminde bu bölgeye ilk yerleşen Oğuz boylarına bağlı Gökhan, Dağhan, Gediklü, Haydarlı, Hoca-beyli, Kireges, Toygar, Alayuntlu, Kızıllar, Bayındır gibi oymaklar oldu. Türklerin Anadolu’ya yerleşmesi sonucu başlayan bu bölgede başlayan semt pazarı geleneğinin geride kalan yaklaşık 8 asırlık sürece rağmen özelliğini hiç kaybetmediği belirtildi.
Selçukluların son dönemlerinde Muğla ili dolaylarında kurulan Menteşe Beyliği Sultanhisar ve Nazilli yöresini 1280’de ele geçirdi ve daha sonra Birgi merkez olmak üzere Aydın oğulları Beyliğini kuran Aydınoğlu Mehmet Bey Nazilli bölgesini kendi beyliğine kattı. Bu dönemlerde de aynı şekilde devam ettiği belirtilen semt pazarının Osmanlı Devleti zamanında ise Yıldırım Beyazıt 1390’da Nazilli yöresini ele geçirmesi, 1402’de Timur’un, Yıldırım Beyazıt’ı Ankara Savaşında mağlup etmesinden sonra bu toprakların kısa bir süre için Timur kuvvetlerinin eline geçtiği dönemlerde de aynı şekilde devam ettiği belirtildi. Osmanlı tahtına çıkan II. Murat’ın Nazilli ve çevresini kati olarak Osmanlı idaresi altına sokmasının ardından devam eden semt pazarlarının günümüze kadar süre gelen en yoğun pazarlardan biri olduğu belirtildi.

Aydın HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.