Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Bozdoğan Olukbaşı Oğlak Çevirme Kebabı, coğrafi işaretine kavuştu

GENEL (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 25.08.2023 - 11:08, Güncelleme: 25.08.2023 - 13:07 3130+ kez okundu.
 

Bozdoğan Olukbaşı Oğlak Çevirme Kebabı, coğrafi işaretine kavuştu

Nazilli Ticaret Odası’nın 2021 yılından beri sürdürdüğü çalışmalar neticesinde, Olukbaşı Oğlak Çevirme Kebabı’na Coğrafi İşaret Tescili verildi.

BOZDOĞAN - Aydın’ın Bozdoğan ilçesi Olukbaşı Mahallesi’nde yüzyıllardır köyün bir geleneği olan Oğlak Çevirme Kebabı’nın tanıtılması ve gelecek nesillere özelliklerini yitirmeden aktarılması için ürüne Coğrafi İşaret Tescili alındı. 2021 yılında Nazilli Ticaret Odası’nın başvurusunun ardından coğrafi işaret tescili alınırken, tescilin alınmasının ardından Nazilli Ticaret Odası tarafından Olukbaşı Mahallesi’nde tanıtım organizasyonu düzenlendi. Geçmişi eskiye dayanan kebabın, Osmanlı döneminde Olukbaşı köyüne yerleşen Türkmen Yörükler tarafından geleneksel olarak her Çarşamba günü öğle vaktinde yapıldığı biliniyor. O günler bu zamana kadar Olukbaşı köyünde ikamet eden kişiler için oğlak çevirme kebabı ve yapılış usulü, köyün adet ve geleneği haline gelmiş. Çevre köylerden ve Ege Bölgesi’nin birçok yerinden Çarşamba günleri oğlak çevirme kebabını yemek için Olukbaşı köyüne gelenler oluyor. Gelenek haline gelen ve sırığa geçirilerek ateşte sürekli çevirme usulüyle yapılan bu kebabı yer ocağında ailenin kadınları yapıyor. Oğlak çevirme kebabında, 6 aylık ile 1 yaş arası dişi oğlaklar tercih ediliyor. Düzenlenen organizasyonda konuşan Bozdoğan Kaymakamı Mehmet Alperen Başkapan, Bozdoğan’ın gastronomi açısından zengin bir ilçe olduğunu, mahallede 150 yıldır her Çarşamba günü oğlak çevirme kebabının satışa sunulduğunu ifade ederek “Coğrafi işaret belgesi almaya hak kazanan Olukbaşı oğlak çevirme kebabımızı ülkemizin dört yanına tanıtabiliriz. Olukbaşı Türkiye’ye kebapçı ihraç eden bir yer haline gelebilir. Bunun için keçi yetiştiriciliğini artırmalı ve ustalarımızın tecrübelerini gelecek nesillerimize aktarmalıyız. Bu anlamlı etkinlik için Nazilli Ticaret Odası’na teşekkür ediyorum” dedi. “Bu bölgemiz için 2 dosyamız daha var” Bozdoğan bölgesiyle ilgili iki dosyalarının daha bulunduğunu vurgulayan Nazilli Ticaret Odası Başkanı Nuri Arslan; “Yüzyıllardır devam eden Oğlak Çevirme Kebabı geleneğimizin mahallemize ve ilçemize katma değer sağlaması için çalışmalar yürüttük. Oda olarak Bozdoğan’da Cevizli Sucuğun ardından Olukbaşı Oğlak Çevirme Kebabının da coğrafi işaret belgesini almaktan mutluluk duyuyoruz. Bu bölgeyle ilgili iki dosyamız daha bulunmaktadır. İnşallah kısa süre içinde onları da açıklamayı ümit ediyoruz. Tüm gayret ve çalışmalarımız üyelerimizin ve dolayısıyla bölgemizin kalkınması, katma değerli ürünlerimizin ön plana çıkması içindir” dedi. Kentin, zengin yemek kültürüne sahip şehirler arasında öne çıktığına dikkat çeken Arslan; “Bu çalışmalarımızın işletmelerimize katkısı olacağı inancındayız. Vatandaşlarımızı her Çarşamba günü kurulan pazar yerimizde satışa sunulan kebap lezzetini tatmaları için bekliyoruz. Toplantıya iştirak eden kaymakamımıza, belediye başkanımıza, kurum temsilcileri ve değerli basın mensupları ile çalışmalarımızda bizleri destekleyen ve ev sahipliği yapan Muhtarımız İsmail Öztaban’a teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. Toplantının sonunda işletmeciler Mehmet Ereğli, Ercüment Akçay ve İsmail Akçay’a Coğrafi İşaret Tescil Belgeleri verildi. Organize edilen tanıtım toplantısına, Bozdoğan Kaymakamı Mehmet Alperen Başkapan, İlçe Jandarma Komutanı Onur Keysan, İlçe Emniyet Amir Vekili Yavuz Sarı, Olukbaşı Mahalle Muhtarı İsmail Öztaban, NTO Meclis Başkanı Süleyman Gürbüz ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile misafirler katıldı.
Nazilli Ticaret Odası’nın 2021 yılından beri sürdürdüğü çalışmalar neticesinde, Olukbaşı Oğlak Çevirme Kebabı’na Coğrafi İşaret Tescili verildi.

BOZDOĞAN - Aydın’ın Bozdoğan ilçesi Olukbaşı Mahallesi’nde yüzyıllardır köyün bir geleneği olan Oğlak Çevirme Kebabı’nın tanıtılması ve gelecek nesillere özelliklerini yitirmeden aktarılması için ürüne Coğrafi İşaret Tescili alındı. 2021 yılında Nazilli Ticaret Odası’nın başvurusunun ardından coğrafi işaret tescili alınırken, tescilin alınmasının ardından Nazilli Ticaret Odası tarafından Olukbaşı Mahallesi’nde tanıtım organizasyonu düzenlendi. Geçmişi eskiye dayanan kebabın, Osmanlı döneminde Olukbaşı köyüne yerleşen Türkmen Yörükler tarafından geleneksel olarak her Çarşamba günü öğle vaktinde yapıldığı biliniyor. O günler bu zamana kadar Olukbaşı köyünde ikamet eden kişiler için oğlak çevirme kebabı ve yapılış usulü, köyün adet ve geleneği haline gelmiş. Çevre köylerden ve Ege Bölgesi’nin birçok yerinden Çarşamba günleri oğlak çevirme kebabını yemek için Olukbaşı köyüne gelenler oluyor. Gelenek haline gelen ve sırığa geçirilerek ateşte sürekli çevirme usulüyle yapılan bu kebabı yer ocağında ailenin kadınları yapıyor. Oğlak çevirme kebabında, 6 aylık ile 1 yaş arası dişi oğlaklar tercih ediliyor.

Düzenlenen organizasyonda konuşan Bozdoğan Kaymakamı Mehmet Alperen Başkapan, Bozdoğan’ın gastronomi açısından zengin bir ilçe olduğunu, mahallede 150 yıldır her Çarşamba günü oğlak çevirme kebabının satışa sunulduğunu ifade ederek “Coğrafi işaret belgesi almaya hak kazanan Olukbaşı oğlak çevirme kebabımızı ülkemizin dört yanına tanıtabiliriz. Olukbaşı Türkiye’ye kebapçı ihraç eden bir yer haline gelebilir. Bunun için keçi yetiştiriciliğini artırmalı ve ustalarımızın tecrübelerini gelecek nesillerimize aktarmalıyız. Bu anlamlı etkinlik için Nazilli Ticaret Odası’na teşekkür ediyorum” dedi.

“Bu bölgemiz için 2 dosyamız daha var”
Bozdoğan bölgesiyle ilgili iki dosyalarının daha bulunduğunu vurgulayan Nazilli Ticaret Odası Başkanı Nuri Arslan; “Yüzyıllardır devam eden Oğlak Çevirme Kebabı geleneğimizin mahallemize ve ilçemize katma değer sağlaması için çalışmalar yürüttük. Oda olarak Bozdoğan’da Cevizli Sucuğun ardından Olukbaşı Oğlak Çevirme Kebabının da coğrafi işaret belgesini almaktan mutluluk duyuyoruz. Bu bölgeyle ilgili iki dosyamız daha bulunmaktadır. İnşallah kısa süre içinde onları da açıklamayı ümit ediyoruz. Tüm gayret ve çalışmalarımız üyelerimizin ve dolayısıyla bölgemizin kalkınması, katma değerli ürünlerimizin ön plana çıkması içindir” dedi.

Kentin, zengin yemek kültürüne sahip şehirler arasında öne çıktığına dikkat çeken Arslan; “Bu çalışmalarımızın işletmelerimize katkısı olacağı inancındayız. Vatandaşlarımızı her Çarşamba günü kurulan pazar yerimizde satışa sunulan kebap lezzetini tatmaları için bekliyoruz. Toplantıya iştirak eden kaymakamımıza, belediye başkanımıza, kurum temsilcileri ve değerli basın mensupları ile çalışmalarımızda bizleri destekleyen ve ev sahipliği yapan Muhtarımız İsmail Öztaban’a teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Toplantının sonunda işletmeciler Mehmet Ereğli, Ercüment Akçay ve İsmail Akçay’a Coğrafi İşaret Tescil Belgeleri verildi.

Organize edilen tanıtım toplantısına, Bozdoğan Kaymakamı Mehmet Alperen Başkapan, İlçe Jandarma Komutanı Onur Keysan, İlçe Emniyet Amir Vekili Yavuz Sarı, Olukbaşı Mahalle Muhtarı İsmail Öztaban, NTO Meclis Başkanı Süleyman Gürbüz ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile misafirler katıldı.

Aydın HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.