Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Bizans ve Mısır Figürlerinin İzinde

KÜLTÜR 18.02.2015 - 14:54, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 4135+ kez okundu.
 

Bizans ve Mısır Figürlerinin İzinde

Ünlü heykeltıraş ve ressam Alberto Giacometti, Türkiye’deki ilk kapsamlı sergisiyle bu yıl kuruluşunun 10. yılını kutlayan Pera Müzesi’ne konuk oluyor.

Pera Müzesi, kuruluşunun 10. yılını dünya sanatının önde gelen önemli isimleriyle kutluyor. Bu kutlamalar kapsamında ilk sergisini geçtiğimiz günlerde açan Pera Müzesi, ünlü heykeltıraş ve ressam Alberto Giacometti’yi ağırlıyor. Bu sergi Giacometti’nin Türkiye’deki ilk kapsamlı sergisi. Müze ekibinin Giacometti Vakfı ile iki yıla yakın süren çalışmalarının sonunda hazırlanan retrospektif, sanatçının gençlik dönemini, post-kübist sanatçılarla ve gerçeküstücü akımla ilişkisini, Paris’teki ilk yıllarını, o dönemin sanat ortamındaki belirleyici rolünü ve ustalık dönemini örnekleyen yapıtlarından oluşuyor. Serginin küratörlüğünü aynı zamanda Giacometti Vakfı’nın yöneticisi olan Catherine Grenier üstleniyor. Sergi, 26 Nisan’a kadar gezilebilir. UZUN İNCE BİR HEYKEL Grenier, Giacometti’nin sanatsal yaklaşımı için “Giacometti az yolculuk yapsa da gerçekte kendi düşünsel sahnesine kattığı uzaklardaki sanat alanlarıyla sıkı bir bağlantı içindeydi: Bizans, Mısır, Afrika, Okyanusya sanatları” diyor. 1901 yılında dünyaya gelen Giacometti, model olarak kardeşlerini ve anne-babasını kullanıyor. 1925’e kadar canlı modelle çalışan sanatçı, gördüğü şeylerin resmini ve heykelini yapmanın imkansızlığı ile modelle çalışmayı bırakıyor. On yıl aradan sonra tekrar modelle çalışmaya başlayan Giacometti, heykellerini bir türlü küçültmeyi başaramıyor. Her seferinde inceliyor ve uzuyor. Yukarıdan ve aşağıdan çekilmiş hissi veren heykelleri ve özellikle Uzun Kadın isimli eseri sergide görülmeye değer. 123 ESERDE GİACOMETTİ Sergide Giacometti’nin 1960'lı yıllarda yaşadığı kent Paris’e olan saygısını sokaklarını, kafelerini, atölyesini ve karısının dairesi gibi daha birçok yeri çizerek sunduğu resimleri de yer buluyor. Sergide 35’i heykel, 19’u resim, 37’si Sonsuz Paris dizisinden desen, 28’i fotoğraf ve 4 arşiv belgesi olarak toplamda 123 eser var. Küçük eller iş başında Pera Eğitim, 21 Şubat- 19 Nisan tarihleri arasında Giacometti’nin Türkiye’deki ilk retrospektif sergisine yönelik ‘Giacometti: Stüdyo’ adlı eğitim programına imza atıyor. Bu program kapsamında 4-6 ve 7-14 yaş gruplarına yönelik çeşitli atölye çalışmaları düzenlenecek.
Ünlü heykeltıraş ve ressam Alberto Giacometti, Türkiye’deki ilk kapsamlı sergisiyle bu yıl kuruluşunun 10. yılını kutlayan Pera Müzesi’ne konuk oluyor.

Pera Müzesi, kuruluşunun 10. yılını dünya sanatının önde gelen önemli isimleriyle kutluyor. Bu kutlamalar kapsamında ilk sergisini geçtiğimiz günlerde açan Pera Müzesi, ünlü heykeltıraş ve ressam Alberto Giacometti’yi ağırlıyor. Bu sergi Giacometti’nin Türkiye’deki ilk kapsamlı sergisi. Müze ekibinin Giacometti Vakfı ile iki yıla yakın süren çalışmalarının sonunda hazırlanan retrospektif, sanatçının gençlik dönemini, post-kübist sanatçılarla ve gerçeküstücü akımla ilişkisini, Paris’teki ilk yıllarını, o dönemin sanat ortamındaki belirleyici rolünü ve ustalık dönemini örnekleyen yapıtlarından oluşuyor. Serginin küratörlüğünü aynı zamanda Giacometti Vakfı’nın yöneticisi olan Catherine Grenier üstleniyor. Sergi, 26 Nisan’a kadar gezilebilir.

UZUN İNCE BİR HEYKEL

Grenier, Giacometti’nin sanatsal yaklaşımı için “Giacometti az yolculuk yapsa da gerçekte kendi düşünsel sahnesine kattığı uzaklardaki sanat alanlarıyla sıkı bir bağlantı içindeydi: Bizans, Mısır, Afrika, Okyanusya sanatları” diyor. 1901 yılında dünyaya gelen Giacometti, model olarak kardeşlerini ve anne-babasını kullanıyor. 1925’e kadar canlı modelle çalışan sanatçı, gördüğü şeylerin resmini ve heykelini yapmanın imkansızlığı ile modelle çalışmayı bırakıyor. On yıl aradan sonra tekrar modelle çalışmaya başlayan Giacometti, heykellerini bir türlü küçültmeyi başaramıyor. Her seferinde inceliyor ve uzuyor. Yukarıdan ve aşağıdan çekilmiş hissi veren heykelleri ve özellikle Uzun Kadın isimli eseri sergide görülmeye değer.

123 ESERDE GİACOMETTİ

Sergide Giacometti’nin 1960'lı yıllarda yaşadığı kent Paris’e olan saygısını sokaklarını, kafelerini, atölyesini ve karısının dairesi gibi daha birçok yeri çizerek sunduğu resimleri de yer buluyor. Sergide 35’i heykel, 19’u resim, 37’si Sonsuz Paris dizisinden desen, 28’i fotoğraf ve 4 arşiv belgesi olarak toplamda 123 eser var.

Küçük eller iş başında

Pera Eğitim, 21 Şubat- 19 Nisan tarihleri arasında Giacometti’nin Türkiye’deki ilk retrospektif sergisine yönelik ‘Giacometti: Stüdyo’ adlı eğitim programına imza atıyor. Bu program kapsamında 4-6 ve 7-14 yaş gruplarına yönelik çeşitli atölye çalışmaları düzenlenecek.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.