Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Bir katkı maddesi daha riskli bulundu

GENEL 29.05.2019 - 10:25, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 2889+ kez okundu.
 

Bir katkı maddesi daha riskli bulundu

Titanyum dioksit nanopartikülleri sağlığımız için risk mi taşıyor?

AYDIN- Yapılan araştırmanın titanyum dioksit nanopartiküllerinin bağırsak sağlığı için risk oluşturabileceğini ortaya koyduğu bildirildi. Gıdahattı’nda yer alan habere göre, uzmanlar, birçok gıda ve ilaçta karşımıza çıkan bir katkı maddesinin daha iyi denetlenmesi konusunda çağrı yaptı. Söz konusu gıda katkı maddesi olan E171 numaralı titanyum dioksit nanopartiküllerinin bağırsak mikrobiyomunu olumsuz etkileyerek enflamasyona neden olabileceği, bunun da kolorektal kanser dahil birçok bağırsak hastalığını tetikleme riski taşıdığı bildirildi. Avustralya’daki Sydney Üniversitesi’nden araştırmacılar, titanyum dioksit nanopartikülleri içeren bir gıda katkısı üzerinde çalışma yürüttüler. Nano boyutta parçacıklardan oluşan bu madd,e birçok gıda ve ilaçta beyaz renk maddesi olarak kullanılıyor ve toplum tarafından yüksek miktarda tüketiliyor. Frontiers in Nutrition dergisinde yayınlanan çalışmada, E171 maddesini tüketen farelerin bağırsak mikrobiyomunun etkilendiği ortaya koyuldu. Bağırsaklarda yaşayan trilyonlarca bakteriyi tanımlayan mikrobiyomun olumsuz etkilenmesi çeşitli bağırsak hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Araştırmacılar, çalışmanın nanopartiküllerin gıdalarda güvenli şekilde kullanımı konusunda tartışmalara, yeni standart ve düzenlemelere ışık tutmak olduğunu ifade etti. Nanopartiküller, bir süredir hayatımızda olsalar da uzun vadeli etkileri konusunda henüz fazla bir şey bilinmiyor. Fransa titanyum dioksit kullanımını yasakladı Titanyum dioksit kullanımı son 10 yılda ciddi şekilde arttı. Bazı çevreler bu madde ile sağlık sorunları arasında ilişki kuruyor. E171 güvenilir bir gıda katkı maddesi olarak tanımlansa da güvenilirliği konusunda henüz yeterli kanıt bulunmuyor. Nanopartiküllerin kullanımına karşı çevreler bunama, otoimmün hastalıklar, kanser metastazı, egzama, astım, otizm gibi birçok durumu bu maddelere bağlıyor. Ancak bu yönde de kesin kanıtlar bulunmuyor. Araştırmalara göre nanopartiküllere sürekli maruz kalmak, bağırsak mikrobiyomunun içeriğini değiştirebiliyor. Bağırsak bakterileri vücudumuzun kapısındaki bekçiler gibi düşünüldüğünde bunların sağlıklı olmasının önemi daha da belirginleşiyor. Araştırmacılar E171 kodlu titanyum dioksit nanopartiküllerinin kullanımının gıda güvenliği otoriteleri tarafından daha detaylı incelenmesi ve bu madde için yeni düzenlemeler getirilmesi gerektiğini ifade ediyor. Bu maddenin kullanımı geçtiğimiz günlerde Fransa’da yasaklanmıştı.
Titanyum dioksit nanopartikülleri sağlığımız için risk mi taşıyor?

AYDIN- Yapılan araştırmanın titanyum dioksit nanopartiküllerinin bağırsak sağlığı için risk oluşturabileceğini ortaya koyduğu bildirildi.

Gıdahattı’nda yer alan habere göre, uzmanlar, birçok gıda ve ilaçta karşımıza çıkan bir katkı maddesinin daha iyi denetlenmesi konusunda çağrı yaptı. Söz konusu gıda katkı maddesi olan E171 numaralı titanyum dioksit nanopartiküllerinin bağırsak mikrobiyomunu olumsuz etkileyerek enflamasyona neden olabileceği, bunun da kolorektal kanser dahil birçok bağırsak hastalığını tetikleme riski taşıdığı bildirildi.

Avustralya’daki Sydney Üniversitesi’nden araştırmacılar, titanyum dioksit nanopartikülleri içeren bir gıda katkısı üzerinde çalışma yürüttüler. Nano boyutta parçacıklardan oluşan bu madd,e birçok gıda ve ilaçta beyaz renk maddesi olarak kullanılıyor ve toplum tarafından yüksek miktarda tüketiliyor.

Frontiers in Nutrition dergisinde yayınlanan çalışmada, E171 maddesini tüketen farelerin bağırsak mikrobiyomunun etkilendiği ortaya koyuldu. Bağırsaklarda yaşayan trilyonlarca bakteriyi tanımlayan mikrobiyomun olumsuz etkilenmesi çeşitli bağırsak hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olabiliyor.

Araştırmacılar, çalışmanın nanopartiküllerin gıdalarda güvenli şekilde kullanımı konusunda tartışmalara, yeni standart ve düzenlemelere ışık tutmak olduğunu ifade etti. Nanopartiküller, bir süredir hayatımızda olsalar da uzun vadeli etkileri konusunda henüz fazla bir şey bilinmiyor.

Fransa titanyum dioksit kullanımını yasakladı

Titanyum dioksit kullanımı son 10 yılda ciddi şekilde arttı. Bazı çevreler bu madde ile sağlık sorunları arasında ilişki kuruyor. E171 güvenilir bir gıda katkı maddesi olarak tanımlansa da güvenilirliği konusunda henüz yeterli kanıt bulunmuyor.

Nanopartiküllerin kullanımına karşı çevreler bunama, otoimmün hastalıklar, kanser metastazı, egzama, astım, otizm gibi birçok durumu bu maddelere bağlıyor. Ancak bu yönde de kesin kanıtlar bulunmuyor.

Araştırmalara göre nanopartiküllere sürekli maruz kalmak, bağırsak mikrobiyomunun içeriğini değiştirebiliyor. Bağırsak bakterileri vücudumuzun kapısındaki bekçiler gibi düşünüldüğünde bunların sağlıklı olmasının önemi daha da belirginleşiyor. Araştırmacılar E171 kodlu titanyum dioksit nanopartiküllerinin kullanımının gıda güvenliği otoriteleri tarafından daha detaylı incelenmesi ve bu madde için yeni düzenlemeler getirilmesi gerektiğini ifade ediyor. Bu maddenin kullanımı geçtiğimiz günlerde Fransa’da yasaklanmıştı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.