Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Aydın ve İzmir’de kestane telaşı başladı

EKONOMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 25.10.2023 - 12:03, Güncelleme: 25.10.2023 - 09:36 5389+ kez okundu.
 

Aydın ve İzmir’de kestane telaşı başladı

Aydın ve İzmir’de kestane telaşı başladı

Türkiye’nin en fazla kestane üretiminin yapıldığı Aydın Dağları’nda hasat telaşı başladı. Adeta zamanla yarışan üreticinin en büyük sıkıntısı çalışacak işçi bulunmaması. Yaklaşık 3 hafta içinde bölgedeki milyonlarca ağaçtaki binlerce ton kestanenin işlenip depolanması gerektiği için kestane işçiliğinden anlayan işçilere de günlük 2 bin TL’ye kadar yevmiye veriliyor.Ege Bölgesi’nde etkili olan kuraklar ve kestanenin çiçek tutma döneminde yaşanan olumsuz iklim şartları nedeniyle bu yıl kestanede ciddi rekolte düşüklüğü nedeniyle zor bir sezon geçiren üreticiler fiyatlardan ümitli olduklarını belirttiler. İlk etapta toptan kilosu 130- 140 TL’den satılan kestanenin tarladan sofraya giden meşakkatli yolculuğu Aydın ve İzmir dağlarını hareketlendirdi.Türkiye’de en fazla kestane üretiminin yapıldığı Aydın ve İzmir arasında kalan dağlarda havaların serinlemesi ile birlikte hasat telaşı başladı. Aynı zamanda önemli bir ihracat ürünü olan kestanenin hasadı için komandolar gibi ağaçlara tırmanan özel eğitimli işçiler azaldığı için kestane çırpıcılarına üreticiler mühendislerden daha fazla ücret veriliyor.Türkiye’de en fazla kestanenin üretildiği Aydın’ın Köşk, Sultanhisar, Nazilli ve İzmir’in Ödemiş ilçesi arasında kalan dağlarda sırık sesleri yankılanıyor. Yüksekliği zaman zaman 60-70 metreye kadar ulaşan kestane ağaçlarına tırmanan erkekler tarafından çırpılan kestaneler yerden kadın işçiler tarafından toplanıyor. Daha sonra traktörlerle dökek alanı adı verilen depolama alanına taşınan kestaneler burada kestaneler kozağındaki şerbeti alıncaya kadar bekletiliyor. Daha sonra özel makineleri ile dökek alanlarından çıkarılıp harmanlanan kestaneler, kalibre ve cinsine göre ayrıldıktan sonra işlemeye veriliyor. Ülkenin en önemli ihraç ürünlerinden biri olan kestaneler daha sonra değişik ülkeler ihraç ediliyor.“İşçiliği zor parası bereketli”Bölgedeki tarımsal üretimde işçiliği en zor ve en tehlikeli ürün olan kestanenin bereketli ve tonajlı bir ürün olduğunu belirten Ovacık Yaylası’ndaki kestane üreticilerinden Muhammet Palaz, bölgede etkili olan kuraklıktan dolayı bu sene pek çok meyvede olduğu gibi kestanede de rekolte düşüklüğü yaşandığını ancak her şeye rağmen üretmeye devam ettiklerini söyledi.
Aydın ve İzmir’de kestane telaşı başladı
Türkiye’nin en fazla kestane üretiminin yapıldığı Aydın Dağları’nda hasat telaşı başladı. Adeta zamanla yarışan üreticinin en büyük sıkıntısı çalışacak işçi bulunmaması. Yaklaşık 3 hafta içinde bölgedeki milyonlarca ağaçtaki binlerce ton kestanenin işlenip depolanması gerektiği için kestane işçiliğinden anlayan işçilere de günlük 2 bin TL’ye kadar yevmiye veriliyor.

Ege Bölgesi’nde etkili olan kuraklar ve kestanenin çiçek tutma döneminde yaşanan olumsuz iklim şartları nedeniyle bu yıl kestanede ciddi rekolte düşüklüğü nedeniyle zor bir sezon geçiren üreticiler fiyatlardan ümitli olduklarını belirttiler. İlk etapta toptan kilosu 130- 140 TL’den satılan kestanenin tarladan sofraya giden meşakkatli yolculuğu Aydın ve İzmir dağlarını hareketlendirdi.

Türkiye’de en fazla kestane üretiminin yapıldığı Aydın ve İzmir arasında kalan dağlarda havaların serinlemesi ile birlikte hasat telaşı başladı. Aynı zamanda önemli bir ihracat ürünü olan kestanenin hasadı için komandolar gibi ağaçlara tırmanan özel eğitimli işçiler azaldığı için kestane çırpıcılarına üreticiler mühendislerden daha fazla ücret veriliyor.

Türkiye’de en fazla kestanenin üretildiği Aydın’ın Köşk, Sultanhisar, Nazilli ve İzmir’in Ödemiş ilçesi arasında kalan dağlarda sırık sesleri yankılanıyor. Yüksekliği zaman zaman 60-70 metreye kadar ulaşan kestane ağaçlarına tırmanan erkekler tarafından çırpılan kestaneler yerden kadın işçiler tarafından toplanıyor. Daha sonra traktörlerle dökek alanı adı verilen depolama alanına taşınan kestaneler burada kestaneler kozağındaki şerbeti alıncaya kadar bekletiliyor. Daha sonra özel makineleri ile dökek alanlarından çıkarılıp harmanlanan kestaneler, kalibre ve cinsine göre ayrıldıktan sonra işlemeye veriliyor. Ülkenin en önemli ihraç ürünlerinden biri olan kestaneler daha sonra değişik ülkeler ihraç ediliyor.

“İşçiliği zor parası bereketli”
Bölgedeki tarımsal üretimde işçiliği en zor ve en tehlikeli ürün olan kestanenin bereketli ve tonajlı bir ürün olduğunu belirten Ovacık Yaylası’ndaki kestane üreticilerinden Muhammet Palaz, bölgede etkili olan kuraklıktan dolayı bu sene pek çok meyvede olduğu gibi kestanede de rekolte düşüklüğü yaşandığını ancak her şeye rağmen üretmeye devam ettiklerini söyledi.

Aydın HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.