Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

300 yıllık Latmos Dağı geleneği müzede

KÜLTÜR 17.01.2017 - 13:10, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3022+ kez okundu.
 

300 yıllık Latmos Dağı geleneği müzede

Söke Belediyesi Fatma Suat Orhon Müze ve Sanat Evi’ne bir anlamlı bağış da Demirçay Mahalle Muhtarı Hüseyin Aydın Kulaksız’dan.

AYDIN- Teknolojinin günlük yaşamda yerini almasından sonra 50 yıl önce atıl hale gelen zeytinyağı şırnaları müzede yeniden canlanacak. Demirçay Mahalle Muhtarı Hüseyin Aydın Kulaksız, yaptığı açıklamada, “Sarıkeçili Yörüklerinden olan Atamız Hacı Mehmet Donsuz, 1700’lü yıllarda Muğla ilinin Gökova yöresinden bu yöreye gelerek Demirçay Köyü’nü oluşturmuşlar. O günlerin zor yaşamında zeytinden yağ elde edebilmek için çam ağaçlarından Şırna yapmışlar. En büyük atamız Hacı Mehmet Donsuz’la başlayan ve elli yıl öncesine kadar yaklaşık 300 yıl beş kuşak bizim ailemiz bu şırnaları kullanarak zeytinyağı elde etmişler. Günümüzde teknolojiye yenik düşen bu geleneğimizin Söke Belediyesi Fatma Suat Orhon Müze ve Sanat Evi’nde tekrar yaşatılması çok olumlu bir düşünce” dedi. Yöre kültürünün sergilenmesi yönünde hazırlık yapılan Fatma Suat Orhon Müze ve Sanat Evi’ne yapılan bağışların önemine dikkat çeken Söke Belediye Başkanı Sayın Süleyman Toyran, 300 yıllık zeytinyağı geleneğinin Fatma Suat Orhon Müze ve Sanat Evine taşınmasına katkı veren Demirçay Mahalle Muhtarı Hüseyin Aydın Kulaksız’a teşekkür etti.
Söke Belediyesi Fatma Suat Orhon Müze ve Sanat Evi’ne bir anlamlı bağış da Demirçay Mahalle Muhtarı Hüseyin Aydın Kulaksız’dan.

AYDIN- Teknolojinin günlük yaşamda yerini almasından sonra 50 yıl önce atıl hale gelen zeytinyağı şırnaları müzede yeniden canlanacak.

Demirçay Mahalle Muhtarı Hüseyin Aydın Kulaksız, yaptığı açıklamada, “Sarıkeçili Yörüklerinden olan Atamız Hacı Mehmet Donsuz, 1700’lü yıllarda Muğla ilinin Gökova yöresinden bu yöreye gelerek Demirçay Köyü’nü oluşturmuşlar. O günlerin zor yaşamında zeytinden yağ elde edebilmek için çam ağaçlarından Şırna yapmışlar. En büyük atamız Hacı Mehmet Donsuz’la başlayan ve elli yıl öncesine kadar yaklaşık 300 yıl beş kuşak bizim ailemiz bu şırnaları kullanarak zeytinyağı elde etmişler. Günümüzde teknolojiye yenik düşen bu geleneğimizin Söke Belediyesi Fatma Suat Orhon Müze ve Sanat Evi’nde tekrar yaşatılması çok olumlu bir düşünce” dedi.

Yöre kültürünün sergilenmesi yönünde hazırlık yapılan Fatma Suat Orhon Müze ve Sanat Evi’ne yapılan bağışların önemine dikkat çeken Söke Belediye Başkanı Sayın Süleyman Toyran, 300 yıllık zeytinyağı geleneğinin Fatma Suat Orhon Müze ve Sanat Evine taşınmasına katkı veren Demirçay Mahalle Muhtarı Hüseyin Aydın Kulaksız’a teşekkür etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.