Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

AB’ye karşı ortak tavır

SİYASET 19.07.2019 - 09:55, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 3353+ kez okundu.
 

AB’ye karşı ortak tavır

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'de, AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti Grup Başkanvekillerinin imzasını taşıyan ortak bir bildiri yayımlandı.

AYDIN- Ortak bildiriyle Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Konseyi Toplantısı Sonuç Bildirgesi'nde açıklanan yaptırımlara tepki gösterildi. AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ve İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan’ın imzasını taşıyan bildiri, TBMM Genel Kurulu’nda okundu. Dört parti grubu adına bildiriyi AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş okudu. Ortak bildiride, “Biz Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak, Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon faaliyetleri konusunda Avrupa Birliği ülkeleri ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasında uzun bir süredir devam eden bölgede bulunan hidrokarbon kaynakları paylaşılma konusundaki tavırlarını, orada Kıbrıs Türk ve Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası hukuk temelindeki meşru hak ve çıkarlarını görmezlikten gelen tavırlarını telin ediyoruz. Bu yönde siyaset yürüten bütün çevrelerin politikalarına karşı olduğumuzu bildiriyoruz. Avrupa Birliği Dış İlişkiler Konseyi Toplantısı’ndaki sonuç bildirgesinde açıklanan yaptırımları hukuka aykırı ve kabul dilemez buluyoruz. Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin hiçbir baskıya boyun eğmeksizin, uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını koruyacak kudrete sahip olduğu da herkes tarafından bilinmek zorundadır” denildi. Öte yandan bildiride, Avrupa Birliği Dış İlişkiler Konseyi Toplantısı Sonuç Bildirgesi´nde açıklanan yaptırımları, uluslararası hukuka aykırı ve kabul edilemez bulunduğu ve Avrupa Birliği, bu konuda uluslararası hukuka riayet ederek adil, hakkaniyetli ve tarafsız bir tutum sergilemeye davet edildi. Ortak bildiride, şu sözlere yer verildi: “Kıbrıs Rum tarafının tek taraflı hidrokarbon faaliyetlerine yasadışı olarak dahil ettiği uluslararası petrol şirketlerinin ve bu konuda Rum tarafına destek veren ülkelerin yürüttüğü tüm süreçler ve faaliyetlerde Kıbrıs Türk´lerinin ve Türkiye Cumhuriyeti´nin hak ve çıkarlarını yok sayma yönündeki girişimlerin sahipleri bilmelidirler ki, çabaları beyhudedir, uluslararası hukuka aykırıdır. Bölgenin toplumsal ve politik gerçekliği ile derin bir çelişki içindedir. Bu anlamda devletimizin Doğu Akdeniz´de hidrokarbon arama çalışmalarını sürdürmesini doğru ve yerinde buluyoruz. Türkiye´nin ve KKTC´nin, hiçbir baskıya boyun eğmeksizin uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru haklarını koruyacak kudrete sahip olduğu bilinmelidir. Devletimizin Doğu Akdeniz bölgesinde adalet ve hakkaniyet temelinde bir paylaşımının sağlanmasını esas alan ve bu çerçevede milletimizin hak ve menfaatlerini korumaya yönelik yürüttüğü her politik girişimi, aldığı her tedbiri ve attığı her adımı sonuna kadar desteklediğimizi, her hal ve şartta bu ortak duruşumuzun kararlılıkla devam edeceğini aziz milletimize ve dünya kamuoyuna bildiririz.”
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'de, AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti Grup Başkanvekillerinin imzasını taşıyan ortak bir bildiri yayımlandı.

AYDIN- Ortak bildiriyle Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Konseyi Toplantısı Sonuç Bildirgesi'nde açıklanan yaptırımlara tepki gösterildi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ve İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan’ın imzasını taşıyan bildiri, TBMM Genel Kurulu’nda okundu. Dört parti grubu adına bildiriyi AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş okudu. Ortak bildiride, “Biz Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak, Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon faaliyetleri konusunda Avrupa Birliği ülkeleri ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasında uzun bir süredir devam eden bölgede bulunan hidrokarbon kaynakları paylaşılma konusundaki tavırlarını, orada Kıbrıs Türk ve Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası hukuk temelindeki meşru hak ve çıkarlarını görmezlikten gelen tavırlarını telin ediyoruz. Bu yönde siyaset yürüten bütün çevrelerin politikalarına karşı olduğumuzu bildiriyoruz. Avrupa Birliği Dış İlişkiler Konseyi Toplantısı’ndaki sonuç bildirgesinde açıklanan yaptırımları hukuka aykırı ve kabul dilemez buluyoruz. Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin hiçbir baskıya boyun eğmeksizin, uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını koruyacak kudrete sahip olduğu da herkes tarafından bilinmek zorundadır” denildi.

Öte yandan bildiride, Avrupa Birliği Dış İlişkiler Konseyi Toplantısı Sonuç Bildirgesi´nde açıklanan yaptırımları, uluslararası hukuka aykırı ve kabul edilemez bulunduğu ve Avrupa Birliği, bu konuda uluslararası hukuka riayet ederek adil, hakkaniyetli ve tarafsız bir tutum sergilemeye davet edildi.

Ortak bildiride, şu sözlere yer verildi:

“Kıbrıs Rum tarafının tek taraflı hidrokarbon faaliyetlerine yasadışı olarak dahil ettiği uluslararası petrol şirketlerinin ve bu konuda Rum tarafına destek veren ülkelerin yürüttüğü tüm süreçler ve faaliyetlerde Kıbrıs Türk´lerinin ve Türkiye Cumhuriyeti´nin hak ve çıkarlarını yok sayma yönündeki girişimlerin sahipleri bilmelidirler ki, çabaları beyhudedir, uluslararası hukuka aykırıdır.

Bölgenin toplumsal ve politik gerçekliği ile derin bir çelişki içindedir. Bu anlamda devletimizin Doğu Akdeniz´de hidrokarbon arama çalışmalarını sürdürmesini doğru ve yerinde buluyoruz. Türkiye´nin ve KKTC´nin, hiçbir baskıya boyun eğmeksizin uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru haklarını koruyacak kudrete sahip olduğu bilinmelidir.

Devletimizin Doğu Akdeniz bölgesinde adalet ve hakkaniyet temelinde bir paylaşımının sağlanmasını esas alan ve bu çerçevede milletimizin hak ve menfaatlerini korumaya yönelik yürüttüğü her politik girişimi, aldığı her tedbiri ve attığı her adımı sonuna kadar desteklediğimizi, her hal ve şartta bu ortak duruşumuzun kararlılıkla devam edeceğini aziz milletimize ve dünya kamuoyuna bildiririz.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.