Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Zeytinyağı Alzheimerdan koruyor

SAĞLIK 21.09.2017 - 20:35, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3234+ kez okundu.
 

Zeytinyağı Alzheimerdan koruyor

Türkiye Alzheimer Derneği, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü nedeniyle düzenlenen toplantıda özellikle natüral sızma zeytinyağının Alzhemier hastalığından koruduğu belirtildi.

AYDIN- Türkiye Alzheimer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Başar Bilgiç; yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “Akdeniz tipi beslenmenin koruyucu etkisi var. Bugüne kadar yapılan bir çok çalışmada Akdeniz tipi diyetle beslenenlerde demans riski azalmış olarak bulunmuştu. Bu sene 6 bin yaşlı ile yapılan yeni bir çalışmada Akdeniz tipi diyetle beslenmenin, yaşlılarda zihinsel bozukluk gelişme riskini yüzde 30-35 arasında azalttığı gösterildi. Bu diyetin ana unsuru olan zeytinyağının, bu olumlu etkinin arkasındaki neden olabileceği öne sürülse de bu konuda kesin bir kanıt yoktu. Yakın tarihli bir çalışmada zeytinyağı içeren bir diyetle beslenen farelerde Alzheimer ile ilişkili beyin değişikliklerin daha az ortaya çıktığı gösterildi. Zeytinyağı ile beslenen hayvanların beyni Alzheimer hastalığında biriken maddelere ve zararlı süreçlere karşı çok daha dirençli bir şekilde savaşabiliyor. Bu çalışmada dikkat edilmesi gereken noktalardan biri ise zeytinyağının tipidir. ‘Natürel sızma' denen rafine olmayan ve bekletilmeyen zeytinlerden sıkılan zeytinyağıyla bu olumlu sonuçlar elde edilebiliyor. Bu özellikte olmayan zeytinyağlarının ise olumlu etkisi olup olmadığı henüz bilinmiyor.”
Türkiye Alzheimer Derneği, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü nedeniyle düzenlenen toplantıda özellikle natüral sızma zeytinyağının Alzhemier hastalığından koruduğu belirtildi.

AYDIN- Türkiye Alzheimer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Başar Bilgiç; yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

“Akdeniz tipi beslenmenin koruyucu etkisi var. Bugüne kadar yapılan bir çok çalışmada Akdeniz tipi diyetle beslenenlerde demans riski azalmış olarak bulunmuştu.

Bu sene 6 bin yaşlı ile yapılan yeni bir çalışmada Akdeniz tipi diyetle beslenmenin, yaşlılarda zihinsel bozukluk gelişme riskini yüzde 30-35 arasında azalttığı gösterildi. Bu diyetin ana unsuru olan zeytinyağının, bu olumlu etkinin arkasındaki neden olabileceği öne sürülse de bu konuda kesin bir kanıt yoktu. Yakın tarihli bir çalışmada zeytinyağı içeren bir diyetle beslenen farelerde Alzheimer ile ilişkili beyin değişikliklerin daha az ortaya çıktığı gösterildi. Zeytinyağı ile beslenen hayvanların beyni Alzheimer hastalığında biriken maddelere ve zararlı süreçlere karşı çok daha dirençli bir şekilde savaşabiliyor. Bu çalışmada dikkat edilmesi gereken noktalardan biri ise zeytinyağının tipidir. ‘Natürel sızma' denen rafine olmayan ve bekletilmeyen zeytinlerden sıkılan zeytinyağıyla bu olumlu sonuçlar elde edilebiliyor. Bu özellikte olmayan zeytinyağlarının ise olumlu etkisi olup olmadığı henüz bilinmiyor.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.