Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin
Süleyman Çokay
Köşe Yazarı
Süleyman Çokay
 

Bizi neler yorar

Bazı durumlarda kendimize büyük haksızlıklar yaparız. Olumsuz düşüncelere ve eylemler ne yazık ki hedeflerimizden sapmamıza yol açar ve zihnimiz gereksiz düşünceler, saplantılar ile dolar. Suçlu hmek; Suçluluk, genellikle çocukluğumuzda öğrendiğimiz bir duygudur. “Yemeğini bitir, Afrika’da çocuklar açlıktan ölüyor.” Veya “Seninle ilgilenebilmek için canımı dişime takıyorum ve karşılığında gördüğüm tavıra bak!” şeklindeki cümleler; içten içe suçluluk duygusu geliştirmemize sebep olur. Suçluluk duygusu, başkalarına zarar vermemize ve vicdanı değerleri ihlal etmemize engel olurken iyidir. Ancak aşırı ve sürekli suçluluk duymak, bizi hayattan koparır. Araştırmacılar pek çok farklı suçluluk duygusunun olduğunu ve sadece bir kötülük yaptığımız zaman htiğimiz suçluluk duygusunun normal ve iyi olduğunu ortaya koyuyorlar. Diğer suçluluk duygusu tipleri: Birine fazlasıyla yardım etmişken, daha fazla yardım edemediğimiz için htiğimiz suçluluk duygusu, Aileden ve arkadaşlardan daha fazla paraya ve daha iyi ilişkilere sahip olmanın verdiği suçluluk duygusu, Eyleme dönüştürmediğimiz kötü düşünce ve duygularımızın sebep olduğu suçluluk duygusu, örneğin arkadaşımızın bebeğini kıskanmak, Bize hiç de yardımcı olmayan bu suçluluk duygularından kurtulmak için, düşüncelerimizin değil hareketlerimizin başkalarını incitebileceğini anlamalı; hayatın bize sunduklarının değerini bilmeli ve geçmişteki hatalarımızdan ders almalıyız. Yaptığım her şey fiyasko; Hayata başarısızlık merceğinden bakarsanız, her küçük detayda başarısızlık görürsünüz. Bu düşünce tarzı eleştirici ebeveynlerden ya da çocukken etrafımızda bulunan çok başarılı kardeş veya arkadaşlardan kaynaklanıyor olabilir. Fiyasko olduğunuzu düşünmeyi alışkanlık haline getirirseniz, başarısızlığınıza rağmen başarılı olmak için ne kadar çalışıp çabaladığınızı ve hangi zorluklarla yüzleştiğinizi dikkate almamaya başlarsınız. Ayrıca bu düşünce tarzını her yeni duruma adapte edersiniz ve asla başarılı olamayacağınıza inanmaya başlarsınız. Bu düşüncelerle başa çıkabilmenin ilk şartı, bu şekilde düşündüğünü ve bunun yanlış olduğunu kabul etmektir. Her yeni fırsatın yeni bir başlangıç olduğuna, bu sefer öncekilerden farklı olacağına inanırsak ve eski alışkanlıklarımızı tekrar etmezsek bu düşünce tarzından kurtulabilir ve gerçekten başarılı olabiliriz.
Ekleme Tarihi: 27 Mart 2018 - Salı

Bizi neler yorar

Bazı durumlarda kendimize büyük haksızlıklar yaparız. Olumsuz düşüncelere ve eylemler ne yazık ki hedeflerimizden sapmamıza yol açar ve zihnimiz gereksiz düşünceler, saplantılar ile dolar.

Suçlu hmek;

Suçluluk, genellikle çocukluğumuzda öğrendiğimiz bir duygudur. “Yemeğini bitir, Afrika’da çocuklar açlıktan ölüyor.” Veya “Seninle ilgilenebilmek için canımı dişime takıyorum ve karşılığında gördüğüm tavıra bak!” şeklindeki cümleler; içten içe suçluluk duygusu geliştirmemize sebep olur.

Suçluluk duygusu, başkalarına zarar vermemize ve vicdanı değerleri ihlal etmemize engel olurken iyidir. Ancak aşırı ve sürekli suçluluk duymak, bizi hayattan koparır. Araştırmacılar pek çok farklı suçluluk duygusunun olduğunu ve sadece bir kötülük yaptığımız zaman htiğimiz suçluluk duygusunun normal ve iyi olduğunu ortaya koyuyorlar. Diğer suçluluk duygusu tipleri:

Birine fazlasıyla yardım etmişken, daha fazla yardım edemediğimiz için htiğimiz suçluluk duygusu,

Aileden ve arkadaşlardan daha fazla paraya ve daha iyi ilişkilere sahip olmanın verdiği suçluluk duygusu,

Eyleme dönüştürmediğimiz kötü düşünce ve duygularımızın sebep olduğu suçluluk duygusu, örneğin arkadaşımızın bebeğini kıskanmak,

Bize hiç de yardımcı olmayan bu suçluluk duygularından kurtulmak için, düşüncelerimizin değil hareketlerimizin başkalarını incitebileceğini anlamalı; hayatın bize sunduklarının değerini bilmeli ve geçmişteki hatalarımızdan ders almalıyız.

Yaptığım her şey fiyasko;

Hayata başarısızlık merceğinden bakarsanız, her küçük detayda başarısızlık görürsünüz. Bu düşünce tarzı eleştirici ebeveynlerden ya da çocukken etrafımızda bulunan çok başarılı kardeş veya arkadaşlardan kaynaklanıyor olabilir. Fiyasko olduğunuzu düşünmeyi alışkanlık haline getirirseniz, başarısızlığınıza rağmen başarılı olmak için ne kadar çalışıp çabaladığınızı ve hangi zorluklarla yüzleştiğinizi dikkate almamaya başlarsınız. Ayrıca bu düşünce tarzını her yeni duruma adapte edersiniz ve asla başarılı olamayacağınıza inanmaya başlarsınız.

Bu düşüncelerle başa çıkabilmenin ilk şartı, bu şekilde düşündüğünü ve bunun yanlış olduğunu kabul etmektir. Her yeni fırsatın yeni bir başlangıç olduğuna, bu sefer öncekilerden farklı olacağına inanırsak ve eski alışkanlıklarımızı tekrar etmezsek bu düşünce tarzından kurtulabilir ve gerçekten başarılı olabiliriz.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.