Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin
Enver Delioğlan
Köşe Yazarı
Enver Delioğlan
 

Yörük Ali Efe

               1895 yılında Aydın’ın Sultanhisar İlçesine bağlı Kavaklı Köyü’nde doğan Yörük Ali Efe’nin babası Sarıtekeli aşiretinden Abdi Bey ve annesi yine aynı aşiretin Atmaca kolundan Fatma Hanımdır. Yörük Ali Efe 19 yaşında Aydın’ın dağlarında dolaşan Alanyalı Molla Ahmet Efe’nin güvenini ve sevgisini kazanmış, Molla Ahmet Efe’nin vurulup ölmesi ile grubun basına geçmiş, dört yıla yakın dağlarda dolaşmış ve bu arada halk tarafından sevilmiş ve destek görmüştür. Yörük Ali Efe ve arkadaşları, 16 Haziran 1919 tarihinde Sultanhisar ve Atça arasındaki Malgaç Deresi’nin üstünden geçen Malgaç demiryolu köprüsü yanındaki Yunan karakoluna baskın yaptılar. Baskın sonunda karakol tümüyle imha edildi. Bu baskın Batı ve Güney Anadolu’da düzenli, bilinçli ve milli şuurla işgalcilere yapılan ilk baskın olarak kabul edilmektedir. Düşman, beklemediği bu baskın karşısında paniğe kapılmış ve Nazilli’deki kuvvetlerini Aydın istikametine kaçırmıştır. Düzenli ordunun kurulması üzerine Yörük Ali Efe, emrindeki savaş deneyimi çok iyi olan büyük bir grubu ile birlikte TBMM Ordusu'na katıldı. Milis Miralay rütbesiyle Milli Aydın Cephesi Komutanı olarak atandı. Savaş sonunda başarılarından dolayı TBMM tarafından Kırmızı şeritli İstiklâl Madalyası ile ödüllendirildi. Yörük Ali Efe, Kurtuluş Savaşı'ndan sonra İzmir'e yerleşti. 1928 senesinde de Kurtuluş Savaşı'nda bir süre karargâhı olan Yenipazar'a taşındı. 1951 yılında da geçirdiği talihsiz bir tramvay kazasında bacaklarını kaybetti. Tedavi olmak için gittiği Bursa'da da hayatını kaybetti. Yörük Ali vasiyetinde Yenipazar’da toprağa verilmesini istedi. Ayrıca “Halkı iyidir, toprağı sever, toprağı seven insan sever. Ben orada rahat ederim” demiştir. Daha sonra Yörük Ali'nin evi Kültür Bakanlığı tarafından müze olarak düzenlenerek Yörük Ali Efe Müzesi adıyla ziyarete açılmıştır.
Ekleme Tarihi: 03 Şubat 2020 - Pazartesi

Yörük Ali Efe

              

1895 yılında Aydın’ın Sultanhisar İlçesine bağlı Kavaklı Köyü’nde doğan Yörük Ali Efe’nin babası Sarıtekeli aşiretinden Abdi Bey ve annesi yine aynı aşiretin Atmaca kolundan Fatma Hanımdır.

Yörük Ali Efe 19 yaşında Aydın’ın dağlarında dolaşan Alanyalı Molla Ahmet Efe’nin güvenini ve sevgisini kazanmış, Molla Ahmet Efe’nin vurulup ölmesi ile grubun basına geçmiş, dört yıla yakın dağlarda dolaşmış ve bu arada halk tarafından sevilmiş ve destek görmüştür.

Yörük Ali Efe ve arkadaşları, 16 Haziran 1919 tarihinde Sultanhisar ve Atça arasındaki Malgaç Deresi’nin üstünden geçen Malgaç demiryolu köprüsü yanındaki Yunan karakoluna baskın yaptılar. Baskın sonunda karakol tümüyle imha edildi. Bu baskın Batı ve Güney Anadolu’da düzenli, bilinçli ve milli şuurla işgalcilere yapılan ilk baskın olarak kabul edilmektedir. Düşman, beklemediği bu baskın karşısında paniğe kapılmış ve Nazilli’deki kuvvetlerini Aydın istikametine kaçırmıştır.

Düzenli ordunun kurulması üzerine Yörük Ali Efe, emrindeki savaş deneyimi çok iyi olan büyük bir grubu ile birlikte TBMM Ordusu'na katıldı. Milis Miralay rütbesiyle Milli Aydın Cephesi Komutanı olarak atandı. Savaş sonunda başarılarından dolayı TBMM tarafından Kırmızı şeritli İstiklâl Madalyası ile ödüllendirildi.

Yörük Ali Efe, Kurtuluş Savaşı'ndan sonra İzmir'e yerleşti. 1928 senesinde de Kurtuluş Savaşı'nda bir süre karargâhı olan Yenipazar'a taşındı. 1951 yılında da geçirdiği talihsiz bir tramvay kazasında bacaklarını kaybetti. Tedavi olmak için gittiği Bursa'da da hayatını kaybetti.

Yörük Ali vasiyetinde Yenipazar’da toprağa verilmesini istedi. Ayrıca “Halkı iyidir, toprağı sever, toprağı seven insan sever. Ben orada rahat ederim” demiştir.

Daha sonra Yörük Ali'nin evi Kültür Bakanlığı tarafından müze olarak düzenlenerek Yörük Ali Efe Müzesi adıyla ziyarete açılmıştır.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.