Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin
İsmail Tezgel
Köşe Yazarı
İsmail Tezgel
 

Şekerin tadı kaçıyor

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan, Üretim Reformu Paketi Kanun Tasarısı Taslağı’ndan ne çıktı bilin bakalım? Nişasta bazlı şeker (NBŞ) kotasının artırılması ya da tamamen kaldırılmasına yönelik bir yasa düzenlemesi ile ,Cargill ve Ülker’e büyük bir kota kıyağı çıktı. Nişasta bazlı şeker (NBŞ) nedir?; mısırda bulunan nişastanın işlenmesiyle elde edilen glikoz ve früktoz içeren şekerler olarak tanımlanıyor. Mısırdan üretildiği için “mısır şekeri” veya “mısır şurubu” olarak da adlandırılıyor. Mısırdan elde edilen şekerdir. Büyük bir oranı vücutta früktoza dönüşür. Früktoz çok masum olmayan bir şeker cinsi. Çünkü insülin direncini tetikleyerek aşırı şişmanlığa yol açabiliyor. Ayrıca kandaki trigüserid değerlerini artırabiliyor, pankreas ve karaciğer rahatsızlıklarına yol açabiliyor. Nişasta bazlı şeker hangi gıdalarda var? Mısırdan elde edilen nişasta bazlı şeker türü mısır şurubu olarak da biliniyor. Ketçap, toz kahve kreması, bisküvi, meşrubat, şekerleme, hazır meyve suyu, çikolata, gofret, hazır puding, kek, hazır çorba gibi pek çok gıdanın üretiminde kullanılıyor. Şekerden daha ucuz olduğu için mısır şurubu tercih ediliyor. Ülkemizde üretilen Gazoz ve meşrubatların neredeyse tamamında kullanılıyor bu zehir! Nişasta bazlı şeker neden zehir! Tokluk hissi vermeyen ve kanserden kalp hastalıklarına ve karaciğer yetmezliğine kadar birçok kronik hastalığa yol açtığı ileri sürülen nişasta bazlı şeker (NBŞ). Bağımsız bilim adamlarının, "Mısırdan elde edilen NBŞ’de yüksek oranda früktoz (meyve şekeri) var. früktoz, tokluk hissi uyandırmaz aksine yedikçe yedirir. Kronik hastalıklar salgına sebep olabileceği konuşulmaktadır. Şeker İş Sendikası 2005 yılından bu yana hükümetin NBŞ kotasını artırma çabaları karşısında Danıştay’a açtığı her davayı kazanmış, Türkiye’de mahkemeler, şirketlere ‘kotayı düşür’ dese de Bakanlar Kurulu yetkisini, kotayı artırma yönünde kullanıyor. NBŞ artık kotalı, kotasız ve merdiven altı olarak tüm gıda maddelerinde kullanılıyor. 1998 yılında 450 bin çiftçi 22 milyon ton şeker pancarı üretirken 2014 yılında çiftçi sayısı 130 bine üretilen şeker pancarı ise 17 milyon tona gerilemiş Pancar için, Bir bilim insanı “Pancar öyle bir bitkidir ki, eğer olmasaydı yaratılmak zorundaydı” demiş. Çünkü, yaprağıyla doğadaki oksijen dengesini sağlamaya, köküyle şeker üretimine, hayvan yemi olarak kullanılmasına kadar her bir zerresi değerlendirilebilen bir bitkidir. Peki, şekerpancarı niçin ve kimler için gereklidir?; Çiftçiler için gereklidir. İstihdam için gereklidir. Hayvancılık için gereklidir. İnsan sağlığı için gereklidir. Ekoloji için gereklidir. Taşıma sektörü için gereklidir. Alkol ve maya üretimi için gereklidir. Makine imalatı için gereklidir. Pancar üretimi herkesi yakından ilgilendiren en önemli sanayi bitkimizdir. Eğer taslak bu şekilde yasalaşırsa çiftçinin idam fermanı hazırlanmış olur. AKP hükümeti 14 yıldan beri, NBŞ ,AB normlarının üzerinde üretim izni verilmişti. Bununla da yetinilmeyip Bakanlar kuruluna tanınan yetkiyle bu grubun kotaları son on dört pazarlama yılında ortalama olarak yüzde 30 -50 oranında arttırıldı. Bunun neticesinde ise üreticilerden aldığımız pancar miktarı ortalama 22 Milyon tonlar (2015/2016 yılında) yüzde 40 oranında azalarak, 13-14 milyon tonlar seviyesine düştü” dedi. Bu arada İngiltere, Fransa ve Hollanda NBŞ'nin kullanılmasını yasaklıyor. 25 Avrupa ülkesi 1 milyon 200 bin ton NBŞ üretirken Türkiye tek başına 300 bin ton üretiyor. (Şeker Kurumunun 2016-2017 kotası 265 bin ton) Avrupa’da kişi başına NBŞ tüketimi 1-1.5 kilo, Türkiye’de ise 4 kilo) Son 14 yılda NBŞ’ye uygulanan yüksek kotadan dolayı 407 bin hektar alanda 22 milyon ton pancar ekimi yapılamadı. 75 bin tarım işçisi işsiz kalırken, yan sektörlerle birlikte Türkiye’nin toplam kaybı 5.3 milyar doları buldu. Nişasta bazlı şekerlerin kotasız üretilmesi durumunda ise Türkiye’nin zararının korkunç boyutlara ulaşması bekleniyor. Şekerin tadı kaçmadan; Nişasta bazlı şekerlerin ülkemizde kullanımının tamamen yasaklanması ve bu konuda halkın bilinçlendirilmesi için gerekli çalışmalar çok geç olmadan yapılmalıdır.
Ekleme Tarihi: 16 Kasım 2016 - Çarşamba

Şekerin tadı kaçıyor

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan, Üretim Reformu Paketi Kanun Tasarısı Taslağı’ndan ne çıktı bilin bakalım? Nişasta bazlı şeker (NBŞ) kotasının artırılması ya da tamamen kaldırılmasına yönelik bir yasa düzenlemesi ile ,Cargill ve Ülker’e büyük bir kota kıyağı çıktı.

Nişasta bazlı şeker (NBŞ) nedir?; mısırda bulunan nişastanın işlenmesiyle elde edilen glikoz ve früktoz içeren şekerler olarak tanımlanıyor. Mısırdan üretildiği için “mısır şekeri” veya “mısır şurubu” olarak da adlandırılıyor.

Mısırdan elde edilen şekerdir. Büyük bir oranı vücutta früktoza dönüşür. Früktoz çok masum olmayan bir şeker cinsi. Çünkü insülin direncini tetikleyerek aşırı şişmanlığa yol açabiliyor. Ayrıca kandaki trigüserid değerlerini artırabiliyor, pankreas ve karaciğer rahatsızlıklarına yol açabiliyor.

Nişasta bazlı şeker hangi gıdalarda var?

Mısırdan elde edilen nişasta bazlı şeker türü mısır şurubu olarak da biliniyor. Ketçap, toz kahve kreması, bisküvi, meşrubat, şekerleme, hazır meyve suyu, çikolata, gofret, hazır puding, kek, hazır çorba gibi pek çok gıdanın üretiminde kullanılıyor. Şekerden daha ucuz olduğu için mısır şurubu tercih ediliyor. Ülkemizde üretilen Gazoz ve meşrubatların neredeyse tamamında kullanılıyor bu zehir!

Nişasta bazlı şeker neden zehir!

Tokluk hissi vermeyen ve kanserden kalp hastalıklarına ve karaciğer yetmezliğine kadar birçok kronik hastalığa yol açtığı ileri sürülen nişasta bazlı şeker (NBŞ). Bağımsız bilim adamlarının, "Mısırdan elde edilen NBŞ’de yüksek oranda früktoz (meyve şekeri) var. früktoz, tokluk hissi uyandırmaz aksine yedikçe yedirir. Kronik hastalıklar salgına sebep olabileceği konuşulmaktadır.

Şeker İş Sendikası 2005 yılından bu yana hükümetin NBŞ kotasını artırma çabaları karşısında Danıştay’a açtığı her davayı kazanmış, Türkiye’de mahkemeler, şirketlere ‘kotayı düşür’ dese de Bakanlar Kurulu yetkisini, kotayı artırma yönünde kullanıyor. NBŞ artık kotalı, kotasız ve merdiven altı olarak tüm gıda maddelerinde kullanılıyor.

1998 yılında 450 bin çiftçi 22 milyon ton şeker pancarı üretirken 2014 yılında çiftçi sayısı 130 bine üretilen şeker pancarı ise 17 milyon tona gerilemiş

Pancar için, Bir bilim insanı “Pancar öyle bir bitkidir ki, eğer olmasaydı yaratılmak zorundaydı” demiş.

Çünkü, yaprağıyla doğadaki oksijen dengesini sağlamaya, köküyle şeker üretimine, hayvan yemi olarak kullanılmasına kadar her bir zerresi değerlendirilebilen bir bitkidir.

Peki, şekerpancarı niçin ve kimler için gereklidir?; Çiftçiler için gereklidir. İstihdam için gereklidir. Hayvancılık için gereklidir. İnsan sağlığı için gereklidir. Ekoloji için gereklidir. Taşıma sektörü için gereklidir. Alkol ve maya üretimi için gereklidir. Makine imalatı için gereklidir.

Pancar üretimi herkesi yakından ilgilendiren en önemli sanayi bitkimizdir. Eğer taslak bu şekilde yasalaşırsa çiftçinin idam fermanı hazırlanmış olur.

AKP hükümeti 14 yıldan beri, NBŞ ,AB normlarının üzerinde üretim izni verilmişti. Bununla da yetinilmeyip Bakanlar kuruluna tanınan yetkiyle bu grubun kotaları son on dört pazarlama yılında ortalama olarak yüzde 30 -50 oranında arttırıldı.

Bunun neticesinde ise üreticilerden aldığımız pancar miktarı ortalama 22 Milyon tonlar (2015/2016 yılında) yüzde 40 oranında azalarak, 13-14 milyon tonlar seviyesine düştü” dedi.

Bu arada İngiltere, Fransa ve Hollanda NBŞ'nin kullanılmasını yasaklıyor. 25 Avrupa ülkesi 1 milyon 200 bin ton NBŞ üretirken Türkiye tek başına 300 bin ton üretiyor. (Şeker Kurumunun 2016-2017 kotası 265 bin ton) Avrupa’da kişi başına NBŞ tüketimi 1-1.5 kilo, Türkiye’de ise 4 kilo)

Son 14 yılda NBŞ’ye uygulanan yüksek kotadan dolayı 407 bin hektar alanda 22 milyon ton pancar ekimi yapılamadı. 75 bin tarım işçisi işsiz kalırken, yan sektörlerle birlikte Türkiye’nin toplam kaybı 5.3 milyar doları buldu.

Nişasta bazlı şekerlerin kotasız üretilmesi durumunda ise Türkiye’nin zararının korkunç boyutlara ulaşması bekleniyor.

Şekerin tadı kaçmadan; Nişasta bazlı şekerlerin ülkemizde kullanımının tamamen yasaklanması ve bu konuda halkın bilinçlendirilmesi için gerekli çalışmalar çok geç olmadan yapılmalıdır.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.