Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin
Süleyman Çokay
Köşe Yazarı
Süleyman Çokay
 

Yeni nesil çocuklar

Teknolojinin efendisi olarak adlandırılan 2000 sonrası doğanlara verilen z kuşağı ünvanı son dönemde aileleri bir hayli yormakta. Özellikle ellerinden eksik olmayan telefonlar ve oyunlar ile. Bunun etkisiyle dikkat eksikliği bozukluğunu da en çok yaşayan, dikkat süresinin 7 dakikaya indiği bir nesil. Eğitimpedia sitesinde yer verilen bu “dijital nesil”e nasıl yaklaşılır, özellikleri nelerdir göz atalım Z Kuşağının Özellikleri Neler? Kuşak çalışma hayatına henüz girmeye başladığı için, iş yaşamlarıyla ilgili çabuk sıkılıp kolay vazgeçme olasılığı dışında çok da tahminde bulunulamıyor. Öte yandan, çeşitli sosyolojik gruplarla ilişki kurma ve hak arama konularında diğer kuşaklardan daha başarılı olmaları, iş hayatlarında ulaşabilecekleri başarıların habercisi sayılıyor. Buna ek olarak, sınırsız yeni bilgiye erişimin, Z kuşağı ile daha özgüvenli ve kariyer odaklı bir nesil yarattığı düşünülüyor. Z kuşağı Nasıl Yönetilir? Z kuşağına mensup bireylerle çalışmaya başlayacaklar için verilen bazı yönetim tüyoları da şöyle: Onlara özerklik tanıyıp, girişimci ruhlarını besleyin; sadece görev vermekten kaçının. Helikopter ebeveynlerle büyümüş bir nesil olmaları göz önünde bulundurularak, ödüllerle motive olabileceklerini unutmayın. Yüz yüze iletişim kurmanın önemine inandıklarını, sadece mesajlaşmaktan hoşlanmayıp gerçekten duyulduklarını hmek istediklerini göz önünde bulundurun. Hem iş yerinde hem de okulda yönetici-asistan ilişkisine önem verdiklerini, yardım etmeye oldukça meyilli bir nesil olduklarını bilin. Z kuşağının olumlu yönleri ise; Ne istediklerini biliyorlar. - Bireysel ve bağımsız çalışmak özelliği taşıyorlar. - Dürüstler. - Hiçbir Kompleksse girmeden kendilerini rahat ifade edebiliyorlar. - Girişimcilik yönleri ve istekleri fazla Z kuşağının ardından, 2013-2030 yılları arasında doğanlardan oluşacak jenerasyon ise, diğer nesillere göre çok daha genç yaşlarda teknolojiyle tanışmış/tanışacak olan “alfa nesli” olacak. Z kuşağı, hoşgörüyle yaklaşıldığında, bulunduğu ortamlara artı değer katabilir, iş hayatının ve toplumun dinamiklerini olumlu yönde değiştirebilir, Özellikle eğitimcilerin ve yöneticilerin, diğer kişilerle bu kuşağın uyumlu çalışması yönünde stratejiler geliştirmesi gerekir.
Ekleme Tarihi: 08 Mart 2019 - Cuma

Yeni nesil çocuklar

Teknolojinin efendisi olarak adlandırılan 2000 sonrası doğanlara verilen z kuşağı ünvanı son dönemde aileleri bir hayli yormakta. Özellikle ellerinden eksik olmayan telefonlar ve oyunlar ile. Bunun etkisiyle dikkat eksikliği bozukluğunu da en çok yaşayan, dikkat süresinin 7 dakikaya indiği bir nesil.

Eğitimpedia sitesinde yer verilen bu “dijital nesil”e nasıl yaklaşılır, özellikleri nelerdir göz atalım

Z Kuşağının Özellikleri Neler?

Kuşak çalışma hayatına henüz girmeye başladığı için, iş yaşamlarıyla ilgili çabuk sıkılıp kolay vazgeçme olasılığı dışında çok da tahminde bulunulamıyor. Öte yandan, çeşitli sosyolojik gruplarla ilişki kurma ve hak arama konularında diğer kuşaklardan daha başarılı olmaları, iş hayatlarında ulaşabilecekleri başarıların habercisi sayılıyor. Buna ek olarak, sınırsız yeni bilgiye erişimin, Z kuşağı ile daha özgüvenli ve kariyer odaklı bir nesil yarattığı düşünülüyor.

Z kuşağı Nasıl Yönetilir?

Z kuşağına mensup bireylerle çalışmaya başlayacaklar için verilen bazı yönetim tüyoları da şöyle:

Onlara özerklik tanıyıp, girişimci ruhlarını besleyin; sadece görev vermekten kaçının.

Helikopter ebeveynlerle büyümüş bir nesil olmaları göz önünde bulundurularak, ödüllerle motive olabileceklerini unutmayın.

Yüz yüze iletişim kurmanın önemine inandıklarını, sadece mesajlaşmaktan hoşlanmayıp gerçekten duyulduklarını hmek istediklerini göz önünde bulundurun.

Hem iş yerinde hem de okulda yönetici-asistan ilişkisine önem verdiklerini, yardım etmeye oldukça meyilli bir nesil olduklarını bilin.

Z kuşağının olumlu yönleri ise;

Ne istediklerini biliyorlar. - Bireysel ve bağımsız çalışmak özelliği taşıyorlar. - Dürüstler. - Hiçbir Kompleksse girmeden kendilerini rahat ifade edebiliyorlar. - Girişimcilik yönleri ve istekleri fazla

Z kuşağının ardından, 2013-2030 yılları arasında doğanlardan oluşacak jenerasyon ise, diğer nesillere göre çok daha genç yaşlarda teknolojiyle tanışmış/tanışacak olan “alfa nesli” olacak.

Z kuşağı, hoşgörüyle yaklaşıldığında, bulunduğu ortamlara artı değer katabilir, iş hayatının ve toplumun dinamiklerini olumlu yönde değiştirebilir, Özellikle eğitimcilerin ve yöneticilerin, diğer kişilerle bu kuşağın uyumlu çalışması yönünde stratejiler geliştirmesi gerekir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.