Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin
Süleyman Çokay
Köşe Yazarı
Süleyman Çokay
 

Üniversite tercihleri ve doğru tercih

Sağlıklı bir tercih nasıl yapılır sorusunun cevabını bu yazımda mercek altına alacağız.  Özellikle ülkemizde üniversite tercihleri yapılırken ne yazık ki bazı standart hatalar yapılmaya devam etmekte. İlk olarak puana göre tercih yapma hatasına bakalım. Eğer bir bölümün puanı yüksek ya da düşük olması  o bölümün çok iyi olduğunu yada kötü olduğunu göstermez. Dolayısıyla büyükten küçüğe göre sıralamak yanlıştır.Prof.Dr.Erhan Erkut hocam çok güzel açıklamıştı. “Taban puan ve prestij başkalarının algılarının sonuçlarıdır: bizim kararımızı etkilememeli. Aslında sorulması gereken ilk soru, hayatta ne yapmak istediğimiz ve nasıl mutlu olacağımızı düşündüğümüzdür. Üniversiteden mezun olan gençlerimizin önünde 3 alternatif var: alanında lisansüstü öğrenim görerek araştırmacı olmak; bir kuruma girip profesyonel olmak; girişimciliği seçip kendi işini kurmak.” Çevreye göre değil aynadaki görüntümüze  göre tercih yapmak gerek. Kişilik özelliklerimizi tanıyıp çizgilerimizi belirginleştirdiğimizde yolu yarılamış oluruz. Geleceğin mesleklerini ülke gerçekleriyle eşleştirmek gerekir. Buna göre kamuda işe yerleşme oranı en yüksek olan meslekler ve oranları şu şekilde: Tıp 96 Sağlık Hizmetleri 36 Diş Hekimliği 32 Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik 29 Hukuk 26 İslami Bilimler 22 Veterinerlik 21 Öğretmenlik 19 Otomotiv Mühendisliğ i18 Sosyal Hizmetler 17  En yüksekistihdam oranı ise bölümlere göre şu şekildedir: Pilotaj 77 Eczacılık 73 Fizyoterapi 69 Odyoloji 67 Tekstil Mühendisliği 67 Hemşirelik 64 İnşaat Mühendisliği 61 Mimarlık 60 Gıda Mühendisliği 59 Diş Hekimliği 58
Ekleme Tarihi: 17 Ağustos 2020 - Pazartesi

Üniversite tercihleri ve doğru tercih

Sağlıklı bir tercih nasıl yapılır sorusunun cevabını bu yazımda mercek altına alacağız.  Özellikle ülkemizde üniversite tercihleri yapılırken ne yazık ki bazı standart hatalar yapılmaya devam etmekte. İlk olarak puana göre tercih yapma hatasına bakalım. Eğer bir bölümün puanı yüksek ya da düşük olması  o bölümün çok iyi olduğunu yada kötü olduğunu göstermez. Dolayısıyla büyükten küçüğe göre sıralamak yanlıştır.Prof.Dr.Erhan Erkut hocam çok güzel açıklamıştı.

“Taban puan ve prestij başkalarının algılarının sonuçlarıdır: bizim kararımızı etkilememeli. Aslında sorulması gereken ilk soru, hayatta ne yapmak istediğimiz ve nasıl mutlu olacağımızı düşündüğümüzdür. Üniversiteden mezun olan gençlerimizin önünde 3 alternatif var: alanında lisansüstü öğrenim görerek araştırmacı olmak; bir kuruma girip profesyonel olmak; girişimciliği seçip kendi işini kurmak.”

Çevreye göre değil aynadaki görüntümüze  göre tercih yapmak gerek. Kişilik özelliklerimizi tanıyıp çizgilerimizi belirginleştirdiğimizde yolu yarılamış oluruz.

Geleceğin mesleklerini ülke gerçekleriyle eşleştirmek gerekir.

Buna göre kamuda işe yerleşme oranı en yüksek olan meslekler ve oranları şu şekilde:

Tıp 96

Sağlık Hizmetleri 36

Diş Hekimliği 32

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik 29

Hukuk 26

İslami Bilimler 22

Veterinerlik 21

Öğretmenlik 19

Otomotiv Mühendisliğ i18

Sosyal Hizmetler 17

 En yüksekistihdam oranı ise bölümlere göre şu şekildedir:

Pilotaj 77

Eczacılık 73

Fizyoterapi 69

Odyoloji 67

Tekstil Mühendisliği 67

Hemşirelik 64

İnşaat Mühendisliği 61

Mimarlık 60

Gıda Mühendisliği 59

Diş Hekimliği 58

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.